Obeziteye karşı kır yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

Obeziteye karşı kır yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 01:36

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun daha önce Manisa’dan başlattığı "2014 Sağlıklı Beslenme ve Hareket Yılı" etkinlikleri kapsamında kır yürüyüşü düzenlendi. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüştürülen Mahmudiye Köyü’ndeki yürüyüş 7’den 70’e Manisalılar tarafından yoğun ilgiyle karşılaştı. Ünlü tiyatrocu Turgay Tanülkü de yürüyüşe destek verdi.

Haberin Devamı

Günümüzde ortalama yaşam sürelerinin uzaması, fastfood tarzı sağlıksız gıdaların tüketiminin artması ve sedanter, yani hareketsiz yaşam tarzının giderek yaygınlaşması kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanserler ve kronik akciğer rahatsızlıklarında çok ciddi artışlara neden oluyor. Her yıl dünyada 35 milyon kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan bu hastalıkları azaltmak, bu hastalıklardan ölümleri daha aza indirmek ,Sağlıklı beslenerek, hareketli yaşayarak, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durarak mümkün. Sağlık Bakanlığı bu konuya dikkat çekmek için 2014 yılını "Sağlıklı Beslenme Hareket Yılı" ilan etti. Bu çerçevede her ayın son haftasında tüm ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmeye dev am ediliyor. Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü bu kapsamda Eylül ayı etkinliğinde Türkiye’de bir ilke imza attı. Bugüne kadar dağ yürüyüşleri ve bisiklet gezileri ile obezite, hareketli yaşam ve sağlıklı beslenme konularına dikkat çeken müdürlük, ilk kez kır yürüyüşü düzenledi. "Anne, Baba ve Çocuklarla Yürüyoruz, Balon ve Uçurtma Etkinliği" adı altında Mahmudiye Mahallesi’de yapılan ve şenlik havasında geçen kır yürüyüşüne ilgisi yoğun oldu. Kanal D’nin sevilen dizisi Güllerin Savaşı’nda oynadığı kötü karakterle ekranlara gelen, Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Turgay Tanülkü de yürüyüşe katılıp, destek verdi.

Haberin Devamı

Etkinlikle ilgili bilgi veren Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, obezitenin köylerde de önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya başladığıın belirtip, "Artık köylerimizde de insanlarımız kendi yetiştirdiği sağlıklı, organik gıdalarla beslenmek yerine hazır gıdalar kullanmaya başladı. Kimse evinde köy ekmeği yapmıyor. Yine tarımda makineleşmenin artmasıyla birlikte hareketsiz yaşam tarzına geçilmeye başlandı. İkinci neden ise Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte köyler mahalle oldu. Madem köy kalmadı, madem şehirde ne varsa köyde de o olacaktı. Bizde dedik ki kamu kurumları da, sivil toplum kuruluşları da yaptıkları faaliyetleri sadece şehirde yapmamalı. Köylerde de yapmalı. Diğer kurumlara da örnek olması amacıyla bu etkinliğimizi mahalleye dönüştürülen bir köyde düzenledik" dedi.

Haberin Devamı

Dr. Tay’ın ardından söz alan ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Turgay Tanülkü ise kendisinin de bir köy çocuğu olduğuna dikkati çekip, "Köyümüzde çorbamızı anamız yapardı. Döven sürerdik, buğdaylarımızı haşlardık. Sağlığı yakalardık. Halk sağlığı müdürümüzün söylediği gibi de artık tembellik köylere kadar geldi. Sağlık adına yapılacak her şeyde varız. Çünkü bu güzel ülkeyi torunlarımıza sağlıklı emanet etmeliyiz. Torunlar gelecek olan aydınlık Türkiye’nin elçileridir. Onlara sağlıklı bir yaşamı biz büyükler emanet etmeliyiz" diye konuştu.Asma bahçelerinin arasında, Gediz Nehri’ne uzanan yolu çoluk çocuk 7’den 77’e keyifle yürüyen katılımcılar, kır yürüyüşü sonrası yörede yetişen kavun, karpuz, üzüm ve soğuk sandviçten oluşan sofrada bir araya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!