“Kuşlar” fotoğrafta kalmasın

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen ve jüri koltuğunda oturduğum fotoğraf yarışması ile bir kez daha başkentin hemen yanı başında bir kuş cenneti ile yaşadığımızın farkına vardım.

Haberin Devamı

Fotoğraflara yansıyan Mogan Gölü’ndeki kuş çeşitliği ve doğal güzellikleriydi. Ama özellikle Hürriyet Ankara sayfalarını yakından takip edenler veya az da olsa çevre haberlerine vakit ayıranlar, Mogan’ın sessiz bir yok oluş yaşadığını bilirler. Dilerim, Fotomogan Yarışması’nda karelere taşınan kuşlar fotoğraflarda kalmaz ve başkentlilere nefes aldıran Mogan, kurtarılarak eskisi gibi “Cennet” olduğu haberleriyle gazete sayfalarında yer bulur.

MOGAN’I KURTARIN

Ankara’nın incisi olması gerekirken çevre felaketine dönüşen Mogan Gölü’ndeki kirlilik, yüzeyinin yosun kaplanmasına, pek çok kuş türünün bölgeyi terketmesine ve balık ölümlerine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde göl üzerinde bir gezinti yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay da Mogan’ın bu hazin yokoluşuna bizzat şahitlik etti. Her geçen gün adı “Cennet”ten uzaklaşan Mogan’ın kurtarılması için bir an evvel hayata geçecek acil eylem planlarına ihtiyaç olduğu açık.

Haberin Devamı

ELİMİZDEN KAYIYOR

Haberin o ateşli takibiyle günlük tüketilen bir ömrü yaşayan biz gezeteciler, foto muhabirleri, şehir hayatının keşmekeşi içerisinde hayat süren Ankara’nın pek çok sakini gibi yaşadığımız bu kentin yanıbaşında elimizden yavaşça kayan, yok olan doğal güzelliklerini göremiyor. Oysa, Depo Photos yayın yönetmeni Abdurrahman Antakyalı, Habertürk Gazetesi’nden Ümit Turpçu ve Zaman Gazetesi’nden Ali Ünal gibi ustalar ve Sabah Gazetesi’nden Uğur Yıldırım gibi genç meslektaşlarımım jüri koltuğunda oturduğu “Fotomogan” adlı bu yarışmaya başvuran yüzlerce fotoğrafın büyük bölümü herşeye rağmen bölgede yaşayan yabani hayatı da ortaya koyuyordu.

456 KUŞUN EVİ MOGAN

Yaklaşık 6 saat süren zoru değerlendirme sırasında 5 yüze yakın fotoğrafı tek tek incelerken, Mogan’ın Türkiye’de yaşayan 456 kuş türünden 201’ini barığını öğrendim. Üstelik fotoğraflarda Mogan’a bağımlı yaşayan kuş türlerinin en önemlileri ise balıkçıllar, sukuşları, kıyı kuşları, ötücüler, yırtıcılar ve tümünün “evi” buradaki sazlıklar. Yalnızca 3 ödül ve bir mansiyon verilen bu yarışmada sergilenmesi için seçtiğimiz 25 karede, “Kurtarın” diye feryat eden bu göldeki bu doğal canlılığı yansıtıyor. Ama fotoğraflara yansımayan bu göle gelen türlerin her geçen gün sayılarının azaldığı ve her geçen yıl nesillerinin giderek tükendiği.

Haberin Devamı

GELECEĞE TAŞINACAK KARELER

Mogan’ın değerini göstermeyi amaçlayan bu yarışmada Dikkuyruk ve Pasbaş Patka adlı ördek türleri ile Küçük Kerkenez adlı nesli tükenmekte olan kuş türleri, fotoğrafçıların uzun ve sabırlı bekleyişleri, günler süren takipleri ile objektiflerine takılmıştı. Bu gölün ev sahipliği yaptığı onlarca nesli tükenmekte olan kuş çeşitinin yanısıra yoğun olarak bu çevrede yetişen örneğin sevgi çiçeği de fotoğraf karelerinde bizleri umutlandırdı. Yarışma sonunda, geleceğe canlılıklarıyla taşınmasını ümit ettiğimiz ender türler, göl kurtarılmazsa gelecek nesillere göstereceğimiz birer fotoğraf karesi olarak arşivlendi.

ÖDÜLLER
Mogan Gölü’ndeki doğal hayata dikkat çekmek amacı ile çevredeki konut projelerinden Uptown İncek tarafından düzenlenen “Fotomogan” yarışmasında birincilik ödülünü Burak Tiryakioğlu aldı. İkinciliği Osman Bukan Filiz’in, üçüncülüğe de Serkan Mutan’ın kazandığı bu yarışmada mansiyon ödülü de yarışmacı ise Ali Haydar Ceylan’ın oldu. Fotomogan yarışmasının ödül töreni ise 11 Ekim 2014 Cumartesi günü yapılacak.

Yazarın Tüm Yazıları