"Kalp ve damar sağlığı için mümkün olduğunca az tuz kullanın"

Güncelleme Tarihi:

Kalp ve damar sağlığı için mümkün olduğunca az tuz kullanın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 10:57

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Resul Özbek, kalp ve damar sağlığının korunması için yemeklerde mümkün olduğunca az tuz kullanılmasını tavsiye etti.

Haberin Devamı

Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklamalarda bulanan Uz. Dr. Özbek; kalbin, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden ve hayat boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organ olduğunu ifade etti. Kalp ve damar sağlığının bozulması ile ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkacağına dikkat çeken Dr. Özbek, kalp ve damar sağlığı problemlerinin, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgili olduğunu kaydetti.

Dr. Özbek, şu bilgileri verdi: “Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Bol sebze, meyve ve hafif yağlarla desteklenecek diyet sayesinde kandaki yağ oranının dengesi sağlanmalıdır. Yemeklerde mümkün olduğunca az tuz kullanarak, kendinizi az tuzlu yemeğe alıştırmanız yüksek tansiyonu önler ve sizi kalp hastalıklarından korur, hazır yiyeceklerden uzak durarak ve günlük spor egzersizi yaparak kalbinizi koruyabilir uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.”

Hareketsiz yaşam tarzının, kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Özbek, “Günümüzde en önemli sorunlardan bir tanesi de hareketsiz yaşam tarzıdır. Bu tür yaşam tarzı kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle kişiler iş hayatları içinde spora ve yürüyüşe zaman ayırmalıdır. Buna imkânı olmayan kişilerin de asansör yerine merdivenleri tercih ederek ve belli mesafelere yürüyerek giderek spor yapabilirler.” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!