Foça'da zefer çoşkusu

Güncelleme Tarihi:

Foçada zefer çoşkusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 01:36

İzmir’in Foça İlçesi’ndeki Deniz Üs Komutanlığı’nda, Preveze Deniz Zaferi’nin 466’ncı yıldönümü ile Deniz Kuvvetleri Günü programı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Foça Deniz Üs Komutanlığı ve askeri gemiler, sivillere açıldı. Askeri araçlar hakkında bilgilendirilen siviller, Amfibi Grup Komutanlığı unsurlarının gerçekleştirdiği çıkarma tatbikatını izledi. Ziyaretçilerin ve basın mensuplarının askeri gemilerle eğitim seyrine çıkarılması, hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle iptal edildi.

Haberin Devamı

Preveze Deniz Zaferi’nin 476’ncı yıldönümü ile Deniz Kuvvetleri Günü için Foça Deniz Üs Komutanlığı’nda çeşitli kutlama programları düzenlendi. Program ziyaretçilerin ilçe merkezinden Deniz Üssüne servis minibüsleriyle getirilmesiyle başladı. Şehit Teğmen Alper Tunga Akan Sinema ve Konferans Salonu girişinde karşılanan ve tanıtıcı broşürler ile çeşitli hediyeler verilen ziyaretçilere giriş holünde amfibik araç gereç ve yeni silahların tanıtımı yapıldı. Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun’un konuklara hoşgeldin konuşmasının ardından Foça Üs Komutanı Deniz Kurmay Albay Coşkun Gürek tarafından Deniz Kuvvetleri ve Amfibi Görev Grup Komutanlığı hakkında görsel öğelerle desteklenen bir sunum yapıldı.

Haberin Devamı

DENİZCİLİK BİZİM İÇİN BİR MESLEK DEĞİL YAŞAM BİÇİMİDİR

Foça’daki birliklerin iki ana unsurdan oluştuğunu, bunlarında Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı ve Amfibi Gemiler Komutanlığı olduğunu belirten Gürek, her iki Komutanlığın görev ve faaliyetlerini ayrıntılı olarak anlattı. Gürek, "Foça Deniz Üssü TSK ve Deniz Kuvvetleri’nin barış ve savaş dönemi itibariyle stratejik değeri yüksek birliklerinden biri olan amfibi gücümüzü Amfibi Görev Grup Komutanlığı adı altında bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca Donanma Komutanlığı bağlısı korvet ve hücumbotların bir bölümü Batı Görev Grup Komutanlığı bünyesinde Foça Deniz Üssü’nde bulunmaktadır. Daha önceki adı Çıkarma Filosu Komutanlığı olan birliklerimiz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştiren kuvvetlerin ana unsuru olmuştur. Denizcilik bizim için bir meslek değil yaşam biçimidir. Artık Türk sanayisinin ürettiği 151 sınıfı çıkarma gemileri ile daha güçlü ve daha gururluyuz" dedi.

SİVİLLERE ASKERİ ÜSSÜ GEZDİ

Foçada zefer çoşkusu

Sunumun ardından üs içinde bulunan Şehitler Hatıra Fidanlığı’na geçildi. Görevleri sırasında şehit düşen askerlerin adları yazılı kitabelerin her birine kırmızı karanfiller bırakıldı. Bazı ziyaretçilerin şehitler için dua ettikleri ve bu sırada gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Şehitler için dikili anıtın önünde iki subayın yaptığı bilgilendirme konuşmasının ardından Kıbrıs Barış Harekatı ve İç Güvenlik Harekatı Müzeleri rehberler eşliğinde gezildi. Müze gezisine Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Garnizon Komutanı Tümgeneral Yusuf Kaya, Foça Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ ve Başsavcı Ali Zorlu da katıldı. Üs içindeki geniş caddede askerlerin yaptığı tüfekli takım gösterisinde ritmik ve uyumlu hareketlerle güzel görüntü beğeni topladı.

Haberin Devamı

GEMİLER ZİYARETE AÇILDI

Gösterinin ardından limanda bağlı bulunan gemiler ziyarete açıldı. Her yaştan 500’e yakın ziyaretçi gemileri ve içinde kullanılan cihaz ve silahları inceledi. Gemilerin çeşitli bölümlerine giriş çıkışta zorluk çeken yaşlı, kadın ve çocuklara askerlerin yardımcı olduğu gözlendi. Ziyaretçilerin ve basın mensuplarının askeri gemilerle seyre çıkarılması, hava koşullarının uygun olmaması ve ziyaretçilerin olumsuz etkilenmesi ihtimali nedeniyle iptal edildi. Üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkenin savunmasında en önemli görevlerden birini üstlenmelerinin yanı sıra artık dünya denizlerinde dolaşan bir donanmanın mensupları olduklarını söyleyen Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, "Bugün milletimize emanetlerinin emin ellerde olduğunu göstermek için bu programı gerçekleştiriyor ve Deniz Kuvvetleri Günü’nü birlikte kutluyoruz" dedi.

Haberin Devamı

TATBİKAT İZLENDİ

Limana kapak atmış durumda bekleyen iki çıkarma gemisine askeri araç, tanklar ve personelin bindirilmesinin ardından gemiler çıkarma tatbikatını icra edecekleri mevkiye seyre çıktı. Ziyaretçiler de çıkarma tatbikatını izleyecekleri alana karayoluyla nakledildi. Açık denizden iki muhrip tarafından yapılan perdeleme harekatıyla sahile ilerleyen iki çıkarma gemisi, temsili harekatının yapıldığı plaja ilerleyerek kapak attı. Bu sırada sahilden temsili olarak düşmanın yoğun ateşi başladı. Silah sesleri ve duman kandilleri ile gerçek bir savaş ortamını andıran görüntüleri, ziyaretçiler heyecanla izledi. Askeri araçlar ve tankları sahile çıkaran amfibi timleri, planlı hedeflerine, savaşarak ulaştı. Tanklar çok dik olan yamaçları büyük bir maharetle tırmanarak çıkarma bölgesini güvenlik çemberine aldı. Temsili çıkarma tatbikatının başarıyla tamamlanmasının ardından Foça Üssü’ndeki kutlama programı sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!