Rusya ve Ukrayna anlaştı, Avrupa donmaktan kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Ukrayna anlaştı, Avrupa donmaktan kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2014 10:43

AVRUPA Birliği’nin (AB) Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger, Berlin’de Rusya ve Ukrayna temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantıda Rusya’nın Ukrayna’ya gaz satması konusunda “geçici” anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB), Rusya ve Ukrayna, doğalgaz tedariki için “kış paketi” adı verilen bir çerçevede anlaştıklarını açıkladı. AB Enerjiden Sorumlu Komiseri

Rusya ve Ukrayna anlaştı, Avrupa donmaktan kurtuldu
Günther Oettinger, taraflar arasındaki görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın kış döneminde alacağı doğalgaza ilişkin fiyat tarifesinin konuşulduğunu söyledi. Oettinger, bu hafta tarafların Berlin’de tekrar bir araya geleceklerini belirterek, nihai sonucun belli olacağını bildirdi. Kış paketi üzerinde nihai anlaşma sağlanamazsa, 2009’daki krizin tekrarlanma riski var.

GEÇİCİ ANLAŞMA SAĞLANDI


AB, Rusya ve Ukrayna arasındaki üçlü görüşmeler kapsamında önceki gün bir toplantı yapıldı. Avrupa Komisyonu’nun Berlin temsilciliğindeki toplantıya Oettinger’in yanı sıra Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz ve Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un yetkilileri katıldı. Oettinger, Rusya’nın Ukrayna’ya gaz satması konusunda geçici bir anlaşmaya varıldığını açıklarken, anlaşmanın, Rusya’nın Ukrayna’ya mart ayı sonuna kadar gaz sağlamasını öngördüğünü belirtti. Oettinger, Ukrayna’nın Rusya’ya Ekim sonuna kadar 2 milyar dolar, Aralık sonuna kadar da 1.1 milyar dolar ödeme yapacağını, bu sebeple iki ülke arasında anlaşmanın olası olduğunu dile getirdi. Oettinger “Ukrayna ile Rusya arasında geçici anlaşma Rusya’nın 5 milyar metreküp (bcm) gaz sağlamasını öngörüyor. Rusya, gelecek 6 ayda Ukrayna’ya bu gazı verecek” dedi.

NİHAİ KARAR BU HAFTA

Geçici anlaşmaya göre Rusya, Ukrayna’ya toplam 5 milyar metreküp (bcm) gaz verecek. Bu, Ukrayna’nın 2014 sonuna dek Rusya’ya olan 3.1 milyar dolar borç bakiyesini ödeyeceği anlamına geliyor. Ukrayna ayrıca tedarik edilecek doğalgaz için bin metreküp başına ön ödemeli olarak 385 dolar ödeyecek.

Kararın Moskova ve Kiev tarafından onaylanması gerekiyor. Anlaşmadaki bir diğer maddeye göre Macaristan, Ukrayna üzerinden aldığı Rus gazını tekrar Ukrayna’ya yönlendirme uygulamasını bu ay sonunda bitirecek. “Ukrayna’nın kış paketine göre 1000 metreküp doğalgaza 385 dolar ödemesi konusunda uzlaşma sağlandı. Bu rakam 6 ay geçerli olacak” diyen Oettinger, iki taraf arasında doğalgaz anlaşmazlığından doğan ve Stockholm’de süren bir dava olduğunu da hatırlatarak gelecek yaz dönemine kadar oradan da bir karar çıkmasının beklendiğini belirtti. Rusya Enerji Bakanı Novak ise gazın Avrupa’ya güvenli nakli ve ödenmeyen açık faturalar konusunu görüştüklerini belirterek, bundan sonra ön ödeme sistemine geçileceğini ifade etti.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan ise Rusya’nın önerisini kabul ettiklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!