Türk Malı yerine logo

Güncelleme Tarihi:

Türk Malı yerine logo
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2014 07:21

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı ve TİM tarafından hazırlanan Türkiye logosuyla ilgili, “İnşallah bugünden itibaren Türkiye’de üretilen ürünlerin artık üzerinde ‘Made in Turkey’ damgası yerine artık bu logo olacak. Dünyanın neresinde olursa olsun bu logoyu görenler o ürünün Türkiye’de üretildiğini, Türkiye’den ihraç edildiğini anlayacaklar” dedi. Türk sanayisini yurt dışında üst düzeyde temsil etmek ve ‘Türk Malı’ algısını yükseltmek amacıyla Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonu ile başlatılan ‘Türkiye Markası’ çalışmaları tamamlandı. “Turkey Discover the potential ( Türkiye potansiyelini keşfet)” olarak belirlenen Turkey logosunun lansmanı dün Çırağan Sarayı’nda düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Haberin Devamı

GÜCÜ KEŞFET

Bu logoyla birlikte “Discover the potential” sloganının kullanılacağını belirten Erdoğan, bu sloganın da son derece isabetli olduğunu söyledi. “Discover the potential” cümlesini İngilizce’den Türkçe’ye çevirirken “Potansiyel” sözcüğü yerine “Güç” sözcüğünün kullanımının daha uygun olacağı görüşünde olduğunu ifade eden Erdoğan, “Yani ‘Gücü keşfet’... Bu noktada böyle bir yaklaşım. İnşallah bugünden itibaren tüm dünyada Türkiye’yi ve Türkiye ürünlerini bu logoyla ve ‘Gücü keşfet’ sloganıyla tanıtıyor olacağız” diye konuştu.

Türk Malı yerine logo

8 MOTİFLİ TÜRKİYE LOGOSU

Saffron Brand Consultant tarafından tasarlanan logoda, Türklerin tarihte kilim, halı, el sanatları, mimari gibi alanlarda kullandıkları kültürel motiflerden esinlenildi ve onlara çağdaş anlamlar yüklendi. Buna göre logoyu oluşturan 8 motif şunları simgeliyor:

1. Yükselişi
2. Sinerjiyi
3. Dünyayı
4. Duluşmayı
5. Doğu ve batıyı
6. İnovasyonu
7. Birlikteliği
8. Harmoniyi


İTİBARINA İTİBAR KATILACAK

Türkiye’nin dünyaca tanınan markalarının itibar ve güvene sahip olduğunu anlatan Erdoğan, “Bu logo ve sloganla inanıyorum ki ürünlerimizin gücüne güç katılmış, itibarına itibar katılmış, güvenine de güven katılmış olacaktır. Bu önemli logo ve sloganın bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyor, elinize sağlık diyor, herkese şahsım, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

THY’YE UYARI

Konuşmasında Türk Hava Yolları’nın da benzeri şekilde logo ve slogana sahip çıkmasını, logo ve sloganı onlarca dünya ülkelerine taşımasını beklediğini ifade eden Erdoğan, “Barcelona’yı Real Madrid’i filan falan bunları taşıyabilirsin o ayrı bir konu ama önemli olan bu. Bunu tabi ısrarla taşımanız gerekir” diyerek espri yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Türk Malı yerine logo


YENİ TÜRKİYE’NİN LOGOSU

“Bu yeni logo ve sloganı esasen yeni Türkiye’nin güçlü Türkiye’nin artık küresel iddiaları ve hedefleri olan Türkiye’nin özgüven simgesi olarak görüyorum. Evet bu tasarım ve ‘Gücü Keşfet’ sloganı, yeni Türkiye’nin özgüveninin simgesidir, özgüvenin sloganıdır. Biz sadece bu logoyu markalarımızın üzerine basmakla yetinmeyeceğiz. Bu özgüven logosunu basabileceğimiz artık çok daha fazla marka üretmenin mücadelesini de kararlılıkla yürüteceğiz. Mevcut markalarımız artık bize yetmiyor. Dünya mağazalarında, piyasalarında, pazarlarında kendisine yer bulan markalarımızla gurur duyuyoruz ama bunları artık sayıca yetersiz görüyoruz. Türkiye ekonomisi gelmiş artık marka meselesine, marka ihtiyacına dayanmıştır. Bizim istikrarlı şekilde büyürken ihracatımızı son derece hızlı şekilde artırırken artık enerjimizin önemli bir kısmını bu marka konusuna ayırmamız gerekiyor. Arkadaşlar yeni markalar üretecek güce yani potansiyele ziyadesiyle bu heyet sahiptir. Eğer fikir derseniz, Allah’a hamdolsun olsun parlak fikirlere, yenilikçi fikirlere sahip bir neslimiz var. Eğer girişim diyorsak, girişim ruhu diyorsak, dünyanın her yerine ulaşabilen ve her yerinde iş kovalayan dinamik, enerjik girişimcilerimiz var. Teşvik konusunda, destek konusunda eskisine oranla çok daha farklı, çok daha güçlü bir konumdayız.”

Türk Malı yerine logo


MARKA SATIYOR

“Geçen hafta 5 gün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeydik. Konakladığımız otelin bulunduğu 5’inci Cadde adı verilen uzun bulvarda dünyanın birçok ülkesinin büyük markaları yer alıyor. Aynı caddede dünyaca tanınmış bir teknoloji markasının da mağazası bulunuyor. Tabii bizim toplantı ve görüşmelerden dolayı görme fırsatımız olmadı. Ama arkadaşlarımız şahsıma aktardılar, o teknoloji mağazası 24 saat açık. Normalde saat 22’de kapanıyor ama o 24 saat açık. 24 saat boyunca yeni çıkardığı telefonu satın almak için mağazanın önünde kuyruk oluşuyor. İnsanlar o marka telefonun yeni modelini alabilmek için gece dahil saatlerce kuyrukta bekliyor. Bu marka hemen her yıl yeni bir model çıkardığı halde, modeller arasında çok büyük farklılıklar da yok, markanın sahip olduğu güç, prestij ve tanınmışlık sayesinde mağazalar önünde bu uzun kuyrukları oluşturabiliyorlar. Burada zaten birçok arkadaşımız, dostumuz da bunu biliyor. Dikkatinizi çekiyorum, aslında satılan telefon değil, satılan o telefonun markası. ‘Bak yenisini aldım’ bu.”

YENİ MARKALAR YARATMALIYIZ

“ABD ekonomisine bakıldığında, ekonomiyi ayakta tutan ve büyüten güç ve buna benzer markalar var. Japonya, Kore, Almanya, İngiltere ve diğer büyük ekonomisi olan devletlerin de aynı şekilde, küresel markaları sayesinde istikrarla büyüyorlar. Türkiye’nin geçmişte yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, ekonomideki tüm belirsizliklere rağmen, böyle küresel markalar oluşturmayı başardı. Bu markalarımızı da bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Mesela Avrupa’da güçlü markalarımız var. Ama bunu bizim dünyaya da yaymamız gerekiyor. Ancak bunlar tabii bir elin parmakları kadar. Bize bu yetmez. Bizim artık ufukları zorlayan potansiyelimize denk düşecek yeni markalar üretmemiz lazım. Daha çok, daha güçlü, daha fazla tanınmış markalara ihtiyacımız var. Bunu da yaparız ve ben yapacağımıza gönülden inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!