Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP’nin zengin Türkiye hedefi

CHP’nin genç, başarılı akademik geçmişi ile tanınan ekonomiden sorumlu yeni Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke işe beklenenden daha hızlı girişmiş görünüyor.

Haberin Devamı

Hafta içi Böke ile iki sohbet yaptım; söze Faik Öztrak’ın kendisine bıraktığı güçlü hazırlık ve sağlam temelin katkısını vurgulayarak başladı.
Böke iddialı konuşan biri; 2015’ten sonra 8 yıllık bir iktidar dönemi ile Türkiye’nin içinden çıkamadığı orta gelir tuzağından CHP tarafından kurtarılacağını, vatandaşın da bunun meyvesini en geç ikinci yılda yemeye başlayacağını ileri sürdü.
CHP gibi hızlı hareket edemeyen bir partide Böke’nin hızına şaşırdığımı söylemeliyim; çünkü bu iddiasını gerçekleştirecek ekonomik program bitmiş gibi, Kurban Bayramı sonrasında kamuoyuna sunulacak.


ŞAŞIRTICI TESPİT VE ÖNERİLER

Anladığım Böke, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde, çoğu uluslararası finans/ekonomi çevrelerinde etkili konumda olan ciddi sayıdaki bir gönüllü ekiple çalışmış.
CHP ile ilgili tüm ‘ekonomik soru ve kuşkuları’ yok edeceğine inanılan bu çalışma şaşırtıcı ve ilginç gelecek bilgi, tespit, önerilerle dolu olacak.
Detaya girmeden, bunlardan bazılarını aktarmak gerekirse şöyle:
“Dünya ile entegre rekabetçi serbest piyasa ekonomisi uluslararası kurallara da tam uygun şekilde sürdürülecek, kamu şeffaf ve hesap verebilir olacak” diye yazmaya dahi gerek yok, ama öyle başlayalım.
Güney Kore benzeri bir yöntemle, birbiri ile tutarlı ve konuşan politikalar geliştirilecek; yani ekonominin eğitimle, eğitimin teknolojiyle, teknolojinin mali piyasalarla vs., ortak hareket etmesini sağlayacak reformlar yapılacak.
Dünyanın ilk 500 küresel markası arasında hâlâ tek bir Türk şirketi yok; üstelik, 500’üncü şirketin değeri 3 milyar dolara ulaşmışken en büyük Türk şirketi 2 milyar dolarda kalmış.
Bu tablo mutlaka değişecekmiş, ama hayret edilen başka şeyler de var.
En basiti, dünyanın her kentinde Çin, Fransız, İtalyan lokantaları bulunurken, üçüncü büyük mutfağa sahip Türk lokantaları neden yok?
(Sadece bu madde için söylüyorum; sorunun yanıtı oluşmuş durumda.)


GENÇ İSTİHDAMINDA BÜYÜK İDDİA

Ekonomide, AKP iktidarı döneminde pek çok örneğinin yaşandığı gibi, bir gece yarısı kimsenin haberi olmadan kural değişikliği, yasal düzenleme asla olmayacak; aksine hukuk devletinin tüm gereklerine uyulacak.
Buradaki ana hedef, tüm girişimcilere eşit fırsat sağlanması.
Genç girişimci ve genç istihdamının yolunu açacak düzenlemeler konusunda da çok iddialı öneriler olacak; ‘kadın-erkek genç istihdamında cumhuriyetin en iyi dönemi yaşatılacak’ gibi.
Bu amaçla Anadolu’nun tüm kentlerinin birbiri ile alışveriş eder hale getirilmesi önemli, çünkü halen her kent ticaretinin büyük bölümünü 3 büyük kentle gerçekleştiriyor.
Sonuçta, kısa süre sonra bütün ayrıntıları ortaya çıkacak olan ‘Zenginleşen Türkiye’ hedefli programın özeti “Sağlam temelli, dinamik ve katılımcı” diye ifade ediliyor.
Ekonomi medyasına yapılacak ilk sunuma belki Kılıçdaroğlu da katılabilir, ama kürsüde Böke ve ekibinden yine genç 3-4 isim olacak, soruları birlikte yanıtlayacaklar.
Bir iddia da, bu programın anlatılmayacağı tek bir toplum kesiminin bırakılmayacağı yönünde; göreceğiz bakalım.

Yazarın Tüm Yazıları