Bayram tatili için

Bu hafta size önümüzdeki Kurban Bayramı’nda tatil yapacaklar için lezzetli adresler önereceğim.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz iyi bir tatilin tadı, lezzetli yemeklerle birlikte çıkar. Sokak sokak lokanta arayıp, tatilinizi ziyan etmemeniz için çeşitli bölgelerdeki bildiğim lezzet duraklarının adını sizlerle paylaşacağım.

Antalya’da damağınız size minnettar kalacak

Biliyorum ki Antalya bu bayram da tatilcilerin gözdesi olacak. Antalya ve civarında yapacağınız gezide, deniz, güneş, tarihi eserler kadar, yiyeceğiniz yemekler de sizi mutlu edecek. Kentin en önemli lezzet durağı, Atatürk Kültür Parkı’ndaki 7 Mehmet Restaurant. Daha önceki yıllarda Konyaaltı Plajı’nda konuklarına lezzetli yemeklerini sunan 7 Mehmet, artık yeşillikler içinde hizmet veriyor.
Lokantanın mönüsü oldukça zengin. Çoğu da tencere yemeği. Antalya yöresinin bazı lezzetli yemeklerinin tadına burada bakabilirsiniz. Balık yemek isteyenler için de çeşit zengin. Akdeniz’in en lezzetli ve taze balıklarını burada bulabilirsiniz.
Antalya Mutfağı’nın en önemli lezzetlerinden biri de şişköfte. Kazım Özalp Caddesi’ndeki “Topçu Kebap”, şiş köfteyi en lezzetli yapan mekanların başında geliyor. Topçu ailesi, tam 90 yıldan beri de şiş köfte yapıyor. Burada yaprak dönerin de tadına bakmanızı öneririm. Yemeğinizi kabak tatlısı ve Antalya’nın ünlü Arapkadayıfı ile noktalarsanız, damağınız size minettar kalır. Şiş köftenin doğru adreslerinden biri de, Yener Ulusoy Bulvarı’ndaki ‘Şişçi Ramazan’. Kesim yaptıkları hayvanları Korkuteli yaylasında kendileri yetiştiriyor. Köftelerin kıyması, kuzu-keçi karışımından yapılıyor. Izgaranın üstünde pişen kanat, şiş ve diğer et çeşitleri de şişköfte kadar lezzetli.
Antalya’nın tahinli piyazının lezzeti de dillere destandır. Bunun için size Sanayi Sitesi’ndeki Özdoyum Restaurant’ı öneririm. Burası bol ödüllü bir mekân. Mutfağı bir uzay laboratuvarı gibi tertemiz. Bir başka önemli piyaz durağı da Altındağ Mahallesi’ndeki Piyazcı Ahmet.
Antalya’ya gidince, ünlü serpme böreğiyle kahvaltı yapmadan dönmek olmaz. Bu böreğin en doğru adreslerinden biri, Kırcamii Mahallesi’ndeki ‘Avcuoğlu Börek’.

Uzun geceden sonra paça çorbası iyi gelir

Antalya geceleri uzundur. İnsanı baştan çıkartır. İşte böyle bir gecenin sabahında, isyan bayrağını açmış olan midenizi yatıştırmak için Tahıl Pazarı’ndaki Paçacı Şaban’a gitmeniz gerekir. Söz sakatattan açılmışken akla hemen kokoreç geliyor. Konyaaltı Plajı’ndaki Kokoreççi Hilmi, bu konuda haklı bir şöhrete sahip. Burada kokoreç kadar uykuluk da çok lezzetli. Antalya’da döner denince parmaklar hemen, Atatürk Caddesi’ndeki Dönerci Hakkı Baba’yı gösteriyor. İşi başlatan, Antalya Ahisi Faruk Baharlı.
Antalya’nın ünlü kömürde pilicinin tadına bakmak isterseniz, Zincirli Han’daki Parlak Restaurant’a gitmenizi öneririm. Uzun şişlere takılıp, kömür ateşinin üstünde döne döne kızaran tavukların tadına doyum olmuyor. Yine aynı hanın içindeki Hasan Antalya Lokantası, kentin en eski lezzet duraklarından birisi. Buranın değişmez yemekleri ise kuzukelle, kuzu tandır, tahinlipiyaz ve cacık.
Antalya’da gidilmesi gereken diğer lezzet duraklarını ise şöyle sıralayabilirim: Kaleiçi’ndeki Seraser (Finedining), Çağlayan Mahallesindeki Serpme (balık), Çağlayan Mahallesi’ndeki Turgay Et Lokantası, Güzeloba Mahallesi’ndeki Yusuf Kolcuoğlu (kebap), Alanya’da Esma Abla’nın Yeri, Ottoman House, Aksu’da Anadolu Park Restaurant, Kalkan’da Deniz Restaurant, Kaş’ta Mercan Restaurant, Side’de Soundwaves ve The End.

Haberin Devamı


Kapadokya’nın tadına tuzuna bakın

Haberin Devamı

Eğer bu bayram tatilinde Kapadokya bölgesine doğru bir rota çizecekseniz, orada sizi lezzetli yemeklerin beklediğini aklınızın bir köşesine yazın. İlk durağınızın Niğde’nin ünlü Bor ilçesi olmasını öneririm. Paşa Camii karşısındaki Hilmi Bey Lokantası kentin en eski lokantalarından biri ve tencere yemekleriyle ünlenmiş. Özellikle ‘söğürme’ çok lezzetli. Söğürme, kuzu pirzolası ile yapılıyor, biraz yağlıca olan et tepsiyle fırına konuyordu. Et piştikten sonra kemiğinden hemen ayrılıyor. Söğürme’nin üstüne de, pekmez köfteri ile yapılan yöre tatlısını öneririm.
Rota üstündeki ikinci adres, Hanedan da kentin önemli lezzet duraklarından biri. Burada köfte ve piyaz başrolde. Bor yolu üstündeki Sofra, çöp şişiyle ünlenmiş. Taze yufkayla dürüm yapıp yiyorsunuz.
Nevşehir’deki lezzet yolculuğuna Avanos’tan başlayabilirsiniz. İlçenin en bilinen lokantası Tafana. Burada çömlekte pişen etli kurufasulye ile çömlekkebabını öneririm.
Göreme’deki Alaturca Restaurant’da bonfile sarma oldukça lezzetli. Ortahisar’daki Kültür Müzesi ’nin restoranı da ilginç bir lezzet durağı. Burada yörenin ünlü testikebabının tadına bakabilirsiniz. Ürgüp’teki Old Greek House’da ev yemeklerini yiyebilirsiniz. Yapraksarmayı aman ihmal etmeyin. Uçhisar’da Seki Restaurant yörenin en şık ve lezzetli mekânlarından biri. Manzarası muhteşem, mönüsü iyi hazırlanmış.
Ürgüp’teki Muti, 200 yıllık bir hanın avlusunda yer alıyor. Akdeniz esintili bir mönüsü var. Mezeler özellikle çok lezzetli. İbrahim Paşa köyündeki Babayan Lokantası, tüm vadiyi gören bir manzaraya sahip. Mönü yörenin en lezzetli yemeklerinden oluşmuş. Tandırda güveci ve bulgur çorbasını öneririm.


Doğu Akdeniz’de baştan çıkaran yiyecekler

Haberin Devamı

Yolculuğun başlangıç noktası Adana, kebabın başkenti. Adana’da onca kebapçı arasından seçim yapmak zor. Size Karataş Yolu’ndaki Elem Restaurant’ı, baraj manzaralı ünlü Onbaşılar’ı ve 5 Ocak Kebapçısı’nı öneririm. Ayrıca kent mutfağının diğer lezzetlerini de tatmak istiyorsanız Köy Sofrası’nı deneyin.
Adana kebap kadar şalgam diyarı olarak da bilinir. Ayrıca tatlıları da ünlüdür. Yemekten sonra Çakmak caddesindeki Tatlıcı Gönül Kardeşler’de karakuş ve halka tatlılarıyla damağınızı şenlendirin.
Adana’da sonra sırada bir başka lezzet diyarı var. Tarsus, gerçekten de insanı baştan çıkaran lezzetlere sahip. Burada mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri Abdi İpekçi Caddesi’ndeki Kebapçı Eyüp. Burası kentin en eski kebapçısı. Şelale Yıldırımlar Restaurant da dikkati çeken lezzet duraklarından biri. Tarsus’ta bardak altı denen küçük lahmacunlardan ve humus yemeden dönmeyin.
Rotanın üstündeki bir başka lezzetli kent ise Mersin. Burada ilk akla gelen yemek tabii ki tantuni. Bu yemek etin en lezzetli hallerinden biri. İnsan o küçük dürümleri yemeye doyamıyor. Mersin’de her köşe başında bir tantuni lokantası bulmak mümkün. Onun için seçim yapmak çok zor. Size GMK Bulvarı’ndaki Göksel Tantuni ile Camişerif Mahallesi’ndeki Özkan Tantuni’yi öneririm. İkisi de çok lezzetli. Mersin’in tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız, İstiklal Caddesi’ndeki Sabah Lokantası tam aradığınız mekan. Mersin’e gidince Silifke Yolu’ndaki Narlıkuyu’ya gitmemek olmaz. Küçük koyun etrafına sıralanmış balık lokantaları Akdeniz’in en lezzetli ve taze balıklarını sunuyorlar. Mersin’de mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri de Dondurmacı Halil. Burada cezeryenin ve kerebiç tatlısının tadına mutlaka bakın.

Haberin Devamı


Hangisinden başlasam!

Rotanın üstündeki bir diğer önemli durak da Hatay. Bu kent Türkiye’nin en lezzetli mutfaklarından birine sahip. İnsan masaya konan mezeler karşısında hangisini yiyeceğini şaşırıyor. İstiklal Caddesi’ndeki Sultan Sofrası, kentin önde gelen lezzet duraklarından biri. Burada içliköftenin bir başka biçimi olan oruk, insanın damağını bayram yerine çeviriyor. Burada ayrıca yöre mutfağının lezzetli örneklerini de tadabilirsiniz.
Hürriyet Caddesi’ndeki Haysim Anadolu Restaurant da lezzetli mezeler ve yemekler sunuyor. Masa 30 çeşit meze ile donatılıyor. Burada humusun, patlıcan yoğurtlamasının, çökelek ve zeytin salatasının tadına bakmanızı öneririm.
Gazipaşa Caddesi’nde 110 yıllık bir binanın içinde müşterilerini ağırlayan Leben de önemli lezzet noktalarından biri. Hatay’a gelenlerin mutlaka gittikleri Harbiye’deki Özkervan, meze ağırlıklı mönüsü ile konuklarını mutlu etmeye çalışıyor. Eğer yörenin tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız Kurtuluş Caddesi’ndeki, Sveyka’ya gitmenizi öneririm.

Haberin Devamı


Marmaris’in zengin mönüsü

Bayram tatilinin gözde rotalarından biri de Marmaris’ten geçiyor ve Datça Yarımadası’na kadar uzanıyor. Bu rota lezzet durakları açısından oldukça zengin. Yat Limanı’ndaki Dede Restaurant’ta mönü balık ağırlıklı ama Anadolu mutfağının en lezzetli örneklerini bulmak da mümkün. Yine Yat Limanı’ndaki Liman Lokantası ilçenin önde gelen lezzet duraklarından biri. Burada balık çorbasını öneririm. Eğer Turunç tarafına geçerseniz bu mevsimde açık lokanta bulmakta zorlanabilirsiniz. Ama Yalı Restaurant yaz kış açık ve yemekleri lezzetli. Zengin bir sabah kahvaltısı için tek adres Sedir Adası Yolu üstündeki Çınar Restaurant.
Rotamızı Bozburun’a doğru çevirirsek, Datça Yolu üstündeki Mavi Pide ilk lezzet durağı. Buradaki pideler birbirinden lezzetli. Közlenmiş patlıcanla yapılanı ise damakları bayram yerine çeviriyor. Bu yol üstünde birçok lezzet durağı var ama bu mevsimde çoğu kapanıyor. Açık olanlardan birisi de Selimiye’deki Sardunya. Denizin hemen kıyısındaki bu lezzet durağında mezeler lezzetli, balıklar taze. Söğüt Köyü’ndeki Denizkızı Restaurant Bozburun Yarımadası’nın en önemli lezzet durağı. Muhammet Usta’nın mezeleri insanın damağında lezzet patlamaları yapıyor. Datça Yarımadası’nda ise ilk önereceğim mekân Culinarium. Mönü oldukça ilginç ve lezzetli.

Yazarın Tüm Yazıları