GeriSeyahat Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle?

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle?

Mevsim sonbahar. Gidilecek en güzel yerlerden biri Barcelona. Oraya kadar gitmişken ihmal etmeyin, "Girona'yı da görün". Eğlenceyse eğlence, sanatsa sanat, lezzetse lezzet... Hadi bavulunuzu hazırlayın, yola çıkıyoruz...

Bir kere baştan söyleyelim. Eğer Barcelona’ya gidecekseniz Woody Allen’ın ‘Vicky, Cristina ve Barcelona’ filmini izleyip, onun “Şu kısa hayatta mutluluklar anlık yakalanıyor. Bunu nasıl yakalayabiliyorsanız yakalayın, nedenini nasılını kurcalamayın” cümlesini kulağınıza küpe yapın.

Hazırsanız seyahatimize başlayabiliriz, öncelikle Gaudi’nin oyun bahçesine hoş geldiniz. İspanya’da Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti olan Barcelona, Gaudi’nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, mimarın her köşe başından bize göz kırptığı bir şehir. Yaygın dil Katalanca. Kentin simgesi haline gelmiş mimari eserleri ve renkli şehir hayatıyla Barcelona Akdeniz’in en eğlenceli şehirlerinden biri. Peki neler yapabilirsiniz? Her zevke göre alternatif var.

GURMEYSENİZ...

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle

Barcelona’da yeme-içme kültürü inanılmaz zengin. 1000’den fazla tapas çeşidi olduğu söyleniyor. Patatas bravas’ı mutlaka deneyin. Deniz ürünleriyle zenginleştirilmiş Paella’yı masanızdan eksik etmeyin. İçmek için sangira sipariş edin, mutlu olacaksınız. Ve tatlılar. Her köşe başında açılmış rengârenk pastanelere bir yerde “Dur” demek zorunda kalabilirsiniz.

SANATSEVERSENİZ...

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle

Dünyaca ünlü birçok sanatçının yıllarca yaşadığı Barcelona, sanatla iç içe olan bir şehir olarak karşınıza çıkacak. Picasso’dan Gaudi’ye kadar dünyaca ünlü sanatçıların ölümsüzleşen eserlerini bu şehirde bulacaksınız. La Sagrada Familia Bazilikası, Picasso Müzesi, Gaudi’nin diğer eserleri Park Guell de Casa Batllo ve Casa Milada gezilecek yerler arasına girmeli.

İLLE DE EĞLENCE DİYORSANIZ...

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle

Tam yerindesiniz. Şehir 24 saat yaşıyor ve hiç yorulmuyor. Her müzik tarzını içinde barındıran barların ve gece kulüplerinin olduğu Barceloneta bölgesinde kendinizi her an bir partinin ortasında bulabilirsiniz. Tabii ki bir flamenko izlemeden dönmeyin. Balmes caddesinde bulunan Palacio del Flamenco’dan biletlerinizi gitmeden ayırtın. Zira yer bulmak biraz zor olabilir.

YAZ BİTMESİN İSTEYENLERDENSENİZ...

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle

Port Olimpik’ten başlayarak neredeyse bütün şehri çevreleyen çok uzun bir sahil şeridi var. Kent halkı işten arta kalan zamanlarını burada değerlendiriyor, omzuna havlusunu atan, bisikletine atlayıp sahildeki halk plajlarına akın ediyor. Olimpik Marina’ya yakın olan Barcelona plajı altın kumları ile ünlü. Tavsiye ederim. Genellikle kalabalık olan Nova Icaria’da bar ve restoranlar da mevcut. 400 metre uzunluğundaki bu plajda deniz ortalama 63 metre derinliğinde.

ALIŞVERİŞ TUTKUNUYSANIZ...

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle

Barcelona’nın en ünlü caddesi La Rambla Caddesi’ne mutlaka gitmelisiniz. Hintli göçünün yoğun yaşandığı ülkede el yapımı ürünlerden, Barcelona’nın bugün ülkemizde de pek meşhur kendi markalarını daha ucuza sepetinize katabilirsiniz. Ve tabii ki haftanın yedi günü açık olan pazarına uğrayın.

TAM BİR FESTİVAL İNSANIYSANIZ...
İşte tam yerindesiniz. Bütün yaz Barcelona’ya gitme fırsatınız olmadıysa en iyisi şimdilerde bilet almak. Festes de la Mercè zamanında şehir tam bir karnaval alanına dönüşüyor. Sabahlara kadar havai fişek, dans, müzik gösterileri; kumsalda yakılan ateşler, sergiler, sokak sanatları, şehri Avrupa’nın cazibe merkezi haline getiriyor.

ORTAÇAĞ KOKUSU DUYMAK İSTERSENİZ...
Katalan Bölgesi’nin Barcelona’dan sonra en büyük ikinci şehri olan Girona tam bir keşif noktası. Barcelona’dan karayoluyla yaklaşık 1.5 saatte buraya ulaşabilirsiniz. Ayrıca düzenli tren seferleri de var. O da 1 saat 25 dakika sürüyor. Katalonya’nın kuzeydoğusunda bulunan şehrin ilk sakinleri İberler. Bu şehirde bir üniversite bulunuyor ve ulusal ligde mücadele eden bir basketbol takımları var. Girona ılıman bir iklime sahip. En sıcak aylar temmuz ve ağustos. Burada Ana Katedral, Sant Feliu Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Sinema Müzesi, Girona Surları mutlaka ziyaret edilmeli. Onyar Nehri çevresine dizilmiş evler dikkat çekiyor.

ARADIĞINIZ BİRAZ 'DEHA'YSA...

Gaudi’nin bahçesindeoynar mısın benimle

Eee Salvador Dali’den âlâsını bulamazsınız. Sanatçı 1904’te Figuares’te doğdu. Figuares Girona’ya çok yakın. İlk önemli tablosunu 6 yaşında yaptı. En yakın arkadaşının karısı Gala’ya âşık oldu. Beş yıl gizli yaşadıkları aşklarını Gala boşanınca rahat rahat yaşamaya başladılar. Ona sinirlendiği bir gün onun moleküllere ayrılmış resmini yaptı. Müzesine gittiğinizde sadece telefonunuzla fotoğrafını çektiğinizde görebileceğiniz Abraham Lincoln ve Beethoven tablolarını da görün.

NOT: Bu gezi ETS Tur sponsorluğunda yapılmıştır.

False