Mısır’dan sonra BAE ile ‘Sisi’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Mısır’dan sonra BAE ile ‘Sisi’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2014 01:07

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı konuşmada Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’yi ve darbecilere verilen desteği eleştiren sözlerine Mısır’dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’nden de (BAE) tepki geldi.

Haberin Devamı

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’de yaptığı konuşmanın şaşkınlıkla karşılandığı belirtilerek, Erdoğan’ın Mısır’a saldırmak için BM platformunu suistimal ettiği öne sürüldü. Açıklamada, Erdoğan’ın Mısır hükümetini ve halkını taciz etmeyi durdurması istendi. BAE Dışişleri Bakanlığı’na, Türkiye Dışişleri Bakanlığı da benzer şekilde sert ifadelerle tepki gösterdi. Dün yapılan açıklama özetle şöyle: “Türkiye, demokratik meşruiyeti esas alan bir siyasi duruşa sahiptir. Bu duruşumuzdan rahatsızlık duyan ülkeler olabilir. Ancak, bu, o ülkelere Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarını sorgulamak ve yakışıksız ithamlarda bulunmak hakkını vermez. Böyle bir yaklaşım, dostluk ve kardeşlikle de bağdaşmaz. Bu çerçevede, Mısır’daki askeri darbeye destek veren BAE’nin uluslararası ilişkilerin temel değerlerine saygılı olmasını ve kendisiyle doğrudan alakalı olmayan hususlarda açıklama yapmaktan kaçınmasını bekliyoruz. BAE Dışişleri Bakanlığı’nın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik diplomatik teamüllere aykırı açıklamasını hiçbir şekilde kabul etmek mümkün değildir.”

Haberin Devamı

SUUDİLERİN DE TEPKİSİ

Diplomatik çevrelerde BAE’nin Erdoğan’a yönelik tepkisi anlamlı bulundu. BAE’nin aynı zamanda bölgenin güçlü ülkesi “Suudi Arabistan’ın sesi” olmasına dikkat çeken kaynaklar, “Bu tepki, aynı zamanda Suudi Arabistan’ın da Erdoğan’a yönelik tepkisi olarak değerlendirilmeli” dediler. Türkiye ile Mısır arasında geçen yıl 3 Temmuz’daki darbeden sonra bozulan ilişkileri yeniden normale döndürmek için iki ülke dışişleri bakanları arasında geçen perşembe New York’ta yapılması kararlaştırılan görüşme de, Erdoğan’ın konuşmasından sonra Mısır tarafından iptal edilmişti. Erdoğan Genel Kurul’da; “Mısır’da, halkın oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, Birleşmiş Milletler de demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım. Yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!