Türkiye’den işbirliği umuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den işbirliği umuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2014 01:14

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “ABD’ye iyilik olsun diye değil, Türkiye’nin ulusal menfaati için” diyerek IŞİD’e karşı Ankara’dan işbirliği göreceklerini umduklarını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı Batı destekli muhalif güçlerin 12 ila 15 bini bulması gerektiği açıklamasının ardından Beyaz Saray’dan da henüz resmen koalisyonun bir parçası olmayan Türkiye’ye yeni bir çağrı geldi. Haftalık basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye’nin koalisyon şartlarına dair iddialarla ilgili bir soruya yanıt verirken, Türkiye’ye de IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan uluslararası koalisyonun parçası olması için mesajlar gönderdi. Bir gazeteci, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Obama ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la yaptığı görüşme sonrası bazı Türk kaynaklar, koalisyon için Erdoğan’ın üç ön şartından bahsetti. Buna göre, Türkiye, Suriye’ye karşı uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın devrilmesinin ABD için en az IŞİD operasyonu kadar öncelikli olması ve ılımlı Suriye muhalefeti oluşturulması için ABD’nin de destek göstermesini istiyor. Yani, top ABD’de görünüyor. Bu ön şartları nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu yöneltti.
Earnest, “IŞİD’e karşı Türkiye’den işbirliği göreceğimizi umuyoruz. İlla ki ABD’ye bir iyilik olsun diye değil; IŞİD’i zayıflatıp en nihayetinde yok etmek için geniş bir koalisyonun parçası olmak, çok açık biçimde Türkiye’nin ulusal güvenlik menfaati olduğu için. Dolayısıyla ABD ve diğer koalisyon üyeleri ile Türkiye arasındaki iletişim hatları açık kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!