Alman Odelo’yla sıçradı ciro 34 milyon Euro’dan 338 milyon Euro’ya çıktı

BAYRAKTARLAR Holding’in Aydınlatma Grubu Başkanı Ahmet Bayraktar’ın aklına ilk giren otomotiv sektöründeki bir yönetici oldu:

Haberin Devamı

- Stop lambası üreten Alman Odelo satışa çıktı, siz almalısınız.
O dönemde Farba başta olmak üzere Bayraktarlar Aydınlatma Grubu’nun cirosu 34 milyon, ihracatı 3-4 milyon Euro’ydu. Ahmet Bayraktar, Odelo’yu inceledi, ekibiyle Almanya’daki 4, Slovenya’daki 1 fabrikasını gezdi. Almanya’nın otomotiv devleri, stop lambası aldıkları Bayraktarlar’a olumlu işaret verdi:
- Odelo’yu almanızı isteriz.
Ahmet Bayraktar, durumu Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve babası İzzet Bayraktar’a açtı. Birlikte Odelo’nun fabrikalarına gittiler. Bu sırada Koç Holding’in Alman Grundig markasını alma sürecini de incelendi, yol haritası çizildi. Pazarlık yapıldı, anlaşmaya varıldı:
- O sırada bir vakıfın ayakta tuttuğu Odelo, 5 fabrikasıyla Şubat 2011’de Bayraktarlar’a devroldu.
Odelo, Türkiye’deki fabrikalar ve Çin’de 14-15 ay önce kurulan stop lambası fabrikası dahil, 110 milyon Euro yatırım yapıldı. Ahmet Bayraktar’ın ABD’de elektrik-elektronik eğitimini tamamlayan oğlu Mehmet Fatih Bayraktar, 3 yıl Odelo’nun Almanya’daki merkezinde çalıştı. Bu süreçte Odelo’nun Slovenya’nın Prebold kentindeki fabrika personeli tedirgin oldu:
- Türk patron fabrikayı kapatacak.
Ahmet Bayraktar, Slovenya’daki personele güvence vermekle yetinmedi, hızla iyileştirme yatırımlarını girişti. Yatırımın devreye giriş törenine Türkiye’nin Ljubljana Büyükelçisi Serra Kaleli de katıldı. TOBB Otomotiv Yan Sanayi Meclisi Başkanlığını yürüten Ahmet Bayraktar, bir süre önce önerdi:
- Odelo’da işleri toparlayınca yaptıklarımızı görmenizi isterim.
Derken geçenlerde aradı:
- Babam İzzet Bayraktar, annem Hatice Bayraktar ve oğlum Mehmet Fatih Bayraktar’la birlikte Slovenya’daki fabrikamıza gideceğiz. Gelir misiniz?
Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bağçe, Satın Alma Direktörü Barış Aydemir, Ziraat Bank International AG CEO’su Ayten Türkmen ve İstanbul Temsilcisi Nalan Polat’ın yer aldığı ekibe katıldım. Fabrikada Odelo CEO’su Klaus Holeczek’i dinledik:
- 26 bin 400’ü kapalı, 59 bin 615 metrekare alana sahip fabrikada 900 kişiyle yılda 6 milyon stop lambası üretiyoruz. Yıllık ciromuz 137 milyon Euro.
Ahmet Bayraktar, aydınlatma grubu cirosunu aktardı:
- 4 yılda 10 kat büyüdük ve 338 milyon Euro’ya ulaştık. Ciromuz 2018’de 450 milyon Euro’yu bulacak. 56 milyon dolarlık LED stop lambası ihracatımız var. Odelo, Türkiye’deki işlerimizi de büyüttü.
Bayraktarlar Aydınlatma Grubu, Almanya, Slovenya, Çin ve Türkiye’den Mercedes, BMW, Volkswagen, Bentley, Rolls Royce, Porsche, Audi markalara stop lambası üretiyor. 4 yılda 10 kat büyüme, Odelo’yla başarı hikayesi yazdıklarını ortaya koyuyor...

Haberin Devamı

LED stop lambasının kartını oğlu üretiyor

Haberin Devamı

AHMET Bayraktar’ın oğlu Mehmet Fatih Bayraktar’a gruptaki görevini sordum, kartını uzattı:
- VLE Elektronik Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü.
Şirketin 2013 Ocak ayında kurulduğunu belirtti:
- Askerliğimi bitirdikten sonra bu şirketimizle LED stop lambası kartı üretmeye başladık. LED lambada ışık elektronik kartlarla oluşuyor. Bir stop lambasında 8-9 kart olabiliyor. Daha önce bu kartları ithal ediyorduk.

Mercedes stop lambası için Çin’e fabrika kurdu

BAYRAKTARLAR Aydınlatma Grubu Başkanı Ahmet Bayraktar, Slovenya’nın başkenti Ljubljana’dan Prebold’a giderken Çin’e 14-15 ay önce yaptıkları yatırımı anlattı:
- Mercedes, Pekin’deki fabrikasında E ve C serisi araçlarını üretiyor. Stop lambalarını bizden alıyordu. Orada üretim yapmamızı istediler. 16.5 milyon Euro yatırımla 7 ayda fabrika kurduk. Bir yılda 7 milyon Euro ciro yaptık. 2015’te 21 milyon Euro olacak.

Yazarın Tüm Yazıları