Anadolu liselerindeki ara sınıf nakilleri

Ya sizin çocuğunuz 1 puanla o okulu kaçırsaydı?

Haberin Devamı

Bu soruyu telefonda bir anne bana soruyor. Nedeni de 13 Eylül’de sessiz sedasız Anadolu Liseleri’ndeki ara sınıflardaki kontenjan boşluğuna nakil kolaylığı. Kolaylık derken şart, şurt yok. Sadece boşluk varsa puanınız ne olursa olsun başvuruyorsunuz. Gerisi şansa kalmış. Yani o başvuranlar arasında çok yüksek puanlılar yoksa sizin çocuğunuzun da 330 puanı varsa ve başvurduğu okul da geçen yıl 490 puanla öğrenci almışsa, olmaz olmaz demeyin, çocuğunuz 10,11 hatta 12’inci sınıfta bu okula geçiş yapabilir. İstanbul’daki hazırlık sınıfı olan bazı okullarda bir zorluk daha var, dil yeterliliği sınavını geçmek. Onu da atlatırlar nasılsa, ya da yakında bir kolaylık sağlanır üzülmeyin!
Geçmiş yıllarda liselere geçişte bazı okullarda binlerce kontenjan boşluğunu en çok eleştirenlerden biri de bendim. Birkaç puanla bu okulu kaçıran çocuklar istedikleri yerlerde eğitim alma şansı bulamadı. Milli Eğitim Bakanlığı da şimdi ara sınıflardaki o boş sıraları doldurmaya çalışıyor. Buraya kadar da her şey normal ve de doğru. Ama arada 100-200 puan boşluk olması benim hakkaniyet, adalet anlayışımla çelişiyor. Dahası bunu kamuoyuna duyurmadan, herhangi bir açıklama yapmadan yapması daha da rahatsız ediyor. İster istemez bundan kimler haberdar ediliyor diye düşünmeden edemiyor insan. Ayrıca bu boşlukları doldurmak niyeti varsa arada 5-10 hatta 20 puan farklarla öğrenci alınabilir, ama bu kadar düşük puanlı bir öğrenci o sınıfta hiç zorlanmaz mı? Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayı yaparken bunu gözardı mı etti acaba?

Haberin Devamı

Pilot uygulama

Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yerleştirmelerinde birçok hata yaptı. Her öğrenciyi devlete yerleştiren Bakanlık, bazı okulların kontenjanlarının artmasına neden oldu. Kapasitesinin üzerinde öğrenci alan okullar da çareyi ya hafta sonu ders yapmakta, ya da hafta içi bir gün sırayla öğrencilere izin vermekte buldu. 9’uncu sınıflara fazla öğrenci alınıp, yeni sınıflar açılınca bazı okullarda ara sınıflardaki öğrencilere yer kalmadı. Geçtiğimiz hafta Hürriyet’te yayımlandığı gibi Siyavuşpaşa Kız Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri buna bir örnek. Yine İstanbul Sefaköy’deki bir lisede yine öğrencilere yer bulunamayınca onlar da hafta içi bir gün okula gitmiyorlar. Yeni bir projeye başlanırken geçmiş yıllarda önce pilot uygulama yapılırdı. Önce küçük bir grup üzerinde denenir, sonra uygulamaya geçilirdi. Son yıllarda Bakanlık pilot uygulamadan vazgeçti, her şeyi kısa sürede direkt uyguluyor. Yaşanan sorunlar da çoğunlukla görmezden geliniyor.

Yazarın Tüm Yazıları