Türkiye büyük köfte atlası

Köfte denince bende akan sular durur. En sevdiğim yemeklerin başında. Onun için yıllardan beri köşe bucak köftecilerin peşinde koşturup dururum. Bunu bilenler bana hep köfteci adreslerini sorarlar. İşte herkese bir kerede toptan yanıt.

Haberin Devamı

Türkiye büyük köfte atlası
Köfte köfte Türkiye haritası

KAYHAN KEBABI

Türkiye büyük köfte atlası

Yolunuz Bursa tarafına düşerse, Kayhan Çarşısı’ndaki Kebapçı İdris’i bulun. Aile 1937’den beri köfteleriyle Kayhan Kebabı yapıyor. Bu kebabın diğer adı da ‘Fakir İskenderi’. Onun kadar lezzetli olduğunu söyleyebilirim. İvezpaşa Çarşısı’ndaki Üç Köfte de 80 yıllık bir tecrübeye sahip. Köfteler soğumasın diye üçer üçer servis edildiği için bu adı takmışlar.

SATIR KÖFTE

Türkiye büyük köfte atlası

Haberin Devamı

Edirne’de Park Köftecisi, Trakya’nın önde gelen mekânlarından. Keşan’daki Kavaklık Restoran’da satır köftesi yemeden geçmek olmaz.

ISLAMA KÖFTE

Türkiye büyük köfte atlası

Adapazarı denince akla hemen ıslama köfte gelir. Ben size 1928’den beri bu işi yapan Köfteci İsmail ile yine 1912’den beri köfteleriyle damakları şenlendiren Meşhur Köfteci Mustafa Usta’yı öneririm.

AKÇAABAT KÖFTESİ

Türkiye büyük köfte atlası

Karadenizliler Akçaabat köftesiyle övünürler. Bu köftenin en doğru adreslerinden biri de Akçaabat sahilindeki Nihat Usta.

KİRLİ AHMET

Türkiye büyük köfte atlası

Sivas’ta köfte denince akla gelen ilk isim, Toptancılar Sitesi’ndeki Kirli Ahmet’tir. Komşu şehirlerden gelenler bile oluyor. Köftenin yanında manda yoğurdu da tadın.

TEKİRDAĞ KÖFTESİ

Türkiye büyük köfte atlası

Haberin Devamı

Tekirdağ denince akla ilk gelen köfteci Özcanlar. Gerçek Tekirdağ köftesini burada yiyebilirsiniz.

İNEGÖL KÖFTESİ

Türkiye büyük köfte atlası

İnegöl’deki Besler Köftecisi, 1890’dan beri bu işi yapıyor ve İnegöl köftesinin mucidi olduğu söyleniyor. Bu tarihi köftecide bol soğanlı piyazı da ihmal etmemek lazım.

ŞİŞ KÖTE

Türkiye büyük köfte atlası

Burdur’un ünlü şiş köftesini yiyeceğiniz adres Özsarı Kebap. Buranın pideleri de meşhur, aklınızda bulunsun.

AKKUŞ KÖFTE

Türkiye büyük köfte atlası

Akşehir’de Kültür Merkezi’ndeki Akkuş Köfte, yörede lezzetiyle ünlü.

ŞİŞÇİ RAMAZAN

Türkiye büyük köfte atlası

Antalya’da Sanayi Sitesi içindeki Özdoyum Restoran’da, yörenin ünlü şiş köftesinin tadına bakabilirsiniz. Şişçi Ramazan ve Topçu Kebap da bu özel köftenin lezzetli yapıldığı mekânlar.

ODUN KÖFTESİ

Haberin Devamı

Türkiye büyük köfte atlası

Salihli’nin odun köftesi de insanın aklını başından alır. Bu köfte için doğru adreslerden biri Cemal Usta’dır.

RIDO’NUN ŞİŞ KÖFTESİ

Türkiye büyük köfte atlası

Mardin’de köfteci sorduğunuzda size mutlaka kuzu ve dana etlerini karıştırarak yapan Rıdo’nun Yeri’ni gösterecekler.

KÖFTECİ ÜNAL

Türkiye büyük köfte atlası

Balıkesir’in Gömeç ilçesindeki Köfteci Ünal’ın küçücük dükkânında lezzetli köfteler pişirdiğini bir kenara yazın.

KÖFTENİN BAŞKENTİ İSTANBUL

İstanbul’da köfteci adresi vermek oldukça zor. Öyle çok köfteci var ki, insan seçim yapmakta zorlanıyor. Bir ülke büyüklüğündeki bu kentte, tüm köftecilerin köftelerini tatmak olanaksız olduğu için haksızlık yapmaktan korkarım. Aşağıdaki adresleri verince biliyorum ki birçoğunuz, sizin köftecilerinizin unutulduğundan şikâyetçi olacaksınız. Haklısınız. Ama bana bu adresleri bildirirseniz, daha sonraki yazılarımda onlardan da söz ederim. Ayrıca lezzetli köfteler yiyeceğim yeni adresler verdiğiniz için size minnettar kalırım.

Haberin Devamı

Aşağıda tanıtacaklarım ‘benim’ köftecilerim. Umarım siz de beğenirsiniz.

Kadıköy Çarşısı içindeki Adapazarı Islama Köftecisi tam 50 yıldan beri İstanbullulara bu lezzetli köfteyi yediriyor. Piyazı da köftesi kadar lezzetli.

Tarihi Sultanahmet Köftecisi kentteki en eski köftecilerden biri. 1911’de kurulan köftecinin şöhreti sınırları aşmış, tüm dünyanın bildiği bir lezzet durağı haline gelmiş. Burada köftenin yanı sıra irmik helvası da damakta unutulmaz bir tat bırakıyor.

İstanbul’da köfte denince akla gelen semtlerden bir tanesi de Tuzla. Çarşının içindeki Meraklı Köfteci, lezzetli köfteleriyle 60 yılı aşkın süredir köfteseverleri kendisine çekiyor.

Haberin Devamı

Sirkeci’de, Hocapaşa Camii’nin karşısındaki Namlı Rumeli Köftecisi’nin, Trakya ve Balıkesir’den aldığı dana etiyle yapılan köftelerin tadına gerçekten doyum olmuyor. Birkaç porsiyon yemeden masadan kalkamam.

Arnavutköy’deki Ali Baba, köfteseverlerin yakından bildikleri bir adres. Biber turşusu ve acı sos. Köftelerin lezzetini daha da artırıyor.

Zincirlikuyu’daki Saraybosna Köftecisi, Balkanlar’ın lezzetli köfteleriyle damakları şenlendirir. Bir diğer Balkan köftecisi de Bayrampaşa, Yıldırım Mahallesi’ndeki Mirza Köftecisi’dir. Köftelerinden lezzet damladığını söyleyebilirim.

Cağaloğlu Yokuşu’nun üstündeki Meşhur Filibe Köftecisi, kentin en eskilerinden. 100 yıldan beri dışı iyi pişmiş, içi sulu köfteleriyle damaklara neşe katıyor. Tarihi Merkezefendi Köftecisi de dananın kaburgası, kuzunun boşluğundan çıkan etlerle muhteşem köfteler yapıyor.

Çengelköy’deki Recep Usta, düğme büyüklüğündeki köfteleriyle 65 yıldan beri köfteseverleri sevindiriyor.

Balat’taki Köfteci Arnavut (veya Mavi Köşe) lezzetli köfteleriyle insanın aklını başından alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları