Fransız bakandan IŞİD listesi

Güncelleme Tarihi:

Fransız bakandan IŞİD listesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2014 01:28

BAŞTA Avrupa Birliği(AB) vatandaşları olmak üzere IŞİD’e katılan savaşçıların Suriye’ye gidişinin engellenmesi için çıkan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının ardından Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’nin Türkiye’ye ani ziyaretti dikkat çekti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüşen konuk bakan Cazeneuve, kısa süre önce Fransa ile Türkiye arasında yaşanan cihatçı iade krizini de görüştü. Fransız Bakan, 45 kişilik Fransa vatandaşı kişinin listesini de Türkiye ile paylaştı.

TÜRKİYE-FRANSA IŞİD ORTAKLIĞI

Türkiye ile Fransa arasında Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katılanlar konusunda ilk kez somut adım atıldı. Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, ani bir karar ile üst düzey güvenlik heyetiyle birlikte Ankara’ya geldi. İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Fransız Bakan Cazeneuve’nin başkanlığında İçişleri Bakanlığı’nda toplantı yapıldı. Toplantıya bakanlarının yanı sıra her iki ülkenin üst düzey askeri ve emniyet istihbarat, terör ile interpol yetkilileri de katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda iki ülke arasında terör konusundaki işbirliği ele alındı. Görüşmenin birinci maddesi ise Türkiye üzerinden IŞİD’e katılan Fransız vatandaşları ve alınacak önlemler aldı.

Fransız bakandan IŞİD listesi

Haberin Devamı


ANLIK İSTİHBARAT


Konuk Bakan, IŞİD’e katılan ve Türkiye’yi güzergah olarak kullanan kendi vatandaşlarıyla ilgili bilgilendirme yaptığı ve 45 kişilik liste ilettiği de öğrenildi. Türkiye ile Fransa arasında IŞİD konusunda anlık bilgi paylaşımı yapılması kararı alınırken, iki ülke arasında iletişimin hızlı yapılması için de koordinasyon merkezlerinin kurulması kararlaştırıldı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Fransa arasında yaşanan cihatçı iade krizi de görüşülerek, aynı olayın tekrarlanmaması içinde direk bilgi ve iletişim ağlarının oluşması kararlaştırıldı.


6 BİN 620 KİŞİYE TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI


Toplantı sonrası her iki bakan açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanı Ala, “Bölgedeki terör örgütleri ve yabancı savaşçılarla mücadele üzerinde durduğumuz en önemli konulardan biridir” diyerek, “Bölgede karşı karşıya kalınan sorunlar tüm ülkelerin güvenliği için önemli hale gelmiştir. Ancak Türkiye bu sorunlardan doğrudan etkilenmektedir. Biz bu sorunlar ortada yokken uyarılarımızı yapmıştık. Türkiye, bölgede terörle mücadele ve yabancı savaşçılar konusunda büyük çaba göstermektedir. Türkiye, bu noktada 81 ülkeden 6 bin 620 kişiye giriş yasağı koymuştur. 73 ülkeden 1013 kişi sınır dışı edilmiştir. Yabancı savaşçılar konusunda kaynak ülkelerden beklentimiz özellikle terörle bağlantısı bilinen tespit edilmiş kişilerin ülkelerinden ayrılmadan durdurulmalı ve bilgilerinin Türkiye ile paylaşılmasıdır. Terörle mücadele ve ülke güvenliği açısında iki ülke ilişkilerinin gelişmesi ve en az hatayla işbirliğinin sürmesi için hızlı karar alma mekanizmalarını harekete geçiriyoruz. Türkiye’de Suriyeli misafirlerimizin sayısı 1 milyon 500 bini geçerek bir ülke nüfusuna gelmiştir. Bu konuda da uluslararası toplumun gerekli katkıyı sağlaması insanı olarak ve ortak güvenliğimiz olarak gerekliliktir. Ancak bugüne kadar kayda değer bir yardım ulaşmamıştır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


SIKI BİLGİ AKIŞI SAĞLAYACAĞIZ

Fransız Bakan Cazeneuve ise iletişim ve bilgi paylaşımında olumlu noktalara ulaştıklarını belirterek, “Türkiye hükümet ve devlet olarak çok büyük bir çalışmanın üstesinden gelmektedir. Suriyeli mültecilerin kabulü, barınmaları için teşekkür ediyoruz. Fransa’nın terörle mücadele konusundaki kararlılığını yineledik. Terörle mücadele ortak hedefimiz olmalı, bu doğrultuda iletişimimizi sorunsuz ve kopmadan yürütmek gerekiyor. Bu sadece istihbarat birimleri üzerinden değil, polis teşkilatını da içeriyor. İki ülkenin polis teşkilatları arasında kuvvetli ilişkiler var. Bunların gelişmesini istiyoruz. Fransa vatandaşlarının terör nedeniyle ülkeyi terketmesini engellemeye çalışıyoruz. Türkiye gibi ülkelerden Fransa vatandaşlarının terör gruplarına gidişini de engellemeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Sınır dışı edilen Fransız vatandaşlarının ülkemize geri dönüşü konusunda da işbirliği konuştuk. Geri dönüşlerin daha güvenli olmasının şartlarının gelişmesi için konuştuk. Bu işbirliği sayesinde çok sayıda Fransız vatandaş ülkesine geri döndü. Fransız anne Meriem Raheim 2 yaşındaki kızı Assia da bu örneklerden biridir” diye konuştu.

Haberin Devamı


Türkiye-Fransa arasında IŞİD suçlaması


Türk polisi, Suriye’de IŞİD’e katıldıktan sonra Ağustos ayında Türkiye üzerinden geçiş yapan, aralarında 2012 yılında Toulouse kentinde bir Yahudi okuluna saldıran Muhammed Merah’nın akrabasının da bulunduğu 3 kişiyi yakaladı. Buradaki sorgulamalarının ardından Fransa tarafından aranan ve İnterpol üzerinden de isimleri bildirilen 3 Fransız, Türk makamları tarafından İstanbul üzerinden Paris’e gönderilmesi için plan yapıldı. Ancak pilotun bu kişileri uçağa almak istememesi üzerine ise Türk polisinin de 3 şüpheliyi Marsilya uçağına bindirerek Fransa’ya gönderdiğini bildirdi. Fransa önce 3 kişinin, Paris-Orly havalimanında gözaltına alındığına dair açıklama yaptı. Ardından söz konusu kişilerin ellerini kollarını sallaya sallaya Paris yerine Marsilya havalimanına indikleri anlaşıldı. Fransız İçişleri Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada, aralarında 2012 yılında Toulouse kentinde bir Yahudi okuluna saldıran Muhammed Merah’nın akrabasının da bulunduğu 3 kişinin Türk makamları tarafından İstanbul üzerinden Paris’e gönderilmesi için plan yapıldığını, ancak pilotun bu kişileri uçağa almak istemediğini, Türk polisinin de kendilerini Marsilya uçağına bindirerek Fransa’ya gönderdiğini bildirdi. Bakanlık, Türk makamlarının Fransa’yı bu durumdan uçak Marsilya’ya iniş yaptıktan sonra bilgilendirdiğini belirtti. Söz konusu üç kişinin IŞİD içinde yer aldıklarının ve Türkiye tarafından iade edileceklerinin bilinmesine rağmen Fransa’ya girişte güvenlik sisteminin hiçbir uyarıda bulunmamış olması terörle mücadelede “inanılmaz bir fiyasko” olarak yorumlandı. Fransız yetkililerse, olayla ilgili Türkiye’yi sorumlu tutmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!