'Stat arazilerini bize satın'

Güncelleme Tarihi:

Stat arazilerini bize satın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 01:08

Beşiktaş Başkanı, “Fenerbahçe ve biz statları kendi paramızla yaptık. Gelen seyirci bizim. Oyuncuların parasını biz veriyoruz. Bütün giderler bizim ama Gençlik ve Spor Müdürlüğü sponsorluk gelirimizin yüzde 25’ini alıyor. Stat tamamlansın Aziz Yıldırım’ı da alıp Başbakan’a çıkacağım. Kaç liraysa verelim stadın mülkü Beşiktaş’ın malı olsun” dedi.

Haberin Devamı

Stat arazilerini bize satın
Sahada oynayan futbolcular, kenardaki teknik heyet, tribündeki taraftarlar... Bunlar bizim spor kulüplerimizin görünen yüzü. Bir de görünmeyen yüzü var... İşte o görünmeyen yüzde fırtınalar kopuyor. Her şeyden önce olay artık spor olmaktan çıkmış, spor kulüpleri birer ticari işletmeye dönmüş durumda. Artık onlar borsada işlem gören, UEFA nezdinde finansal kurallara göre çalışan birer işletme. Bu noktada, kulüplerin ekonomisini yönetmek sportif başarı kadar önem taşıyor. Önceki akşam “üç büyükler’den Beşiktaş’ın Başkanı Fikret Orman ile işte işin bu boyutunu yani ekonomisini konuştuk. Başka bir takımın taraftarı olarak mümkün olduğu kadar objektif bir değerlendirme yapmam gerekirse, özetle şunu söyleyebilirim: Eğer bir aksilik olmazsa Beşiktaş’ın ekonomisi doğru yola girmek üzere.

Haberin Devamı

400 MİLYONU YAKALARIZ

Fikret Orman kulübün mali durumu ile ilgili son durumu bizlere aktarmadan önce söze yönetimi devraldıklarındaki eko-nomik tabloyu aktararak başladı. Orman, “Yönetime geldiğimizde kulübün net borcu 325 milyon dolar, yıllık cirosu ise 80 milyon dolardı” diye hatırlattı. Öncelikle haziran ayı itibariyle borçlar 280 milyon dolara gerilemiş. Vodafone Arena bitti-ğinde 220 milyon dolarlık ciroya ulaşacaklarını savunan Orman, “Sponsorluk anlaşmaları ve stadyum geliriyle 400 milyon TL’lik geliri yakalarız” diye konuştu. Orman’ın hedefi 2016 itibariyle bu rakama ulaşmak. Aslında stat inşaatı bitmeden bu yolda önemli bir mesafe kat edilmiş.

Stat arazilerini bize satın

147 LOCADAN 111’İ SATILDI

Fikret Orman’ın paylaştığı rakamlara göre inşaatı süren Vodafone Arena’daki 147 locanın 111’i şimdiden satıldı. Bu satış-lardan 29.4 milyon dolarlık geliri elde edildi. Geriye kalan 22 loca ise rezerv edilmiş durumda. Toplamda 2 bin adet olan VIP koltukların da 445’i satılmış durumda. Toplamda kombine satışı 7 bin adet… Buradan elde edilen gelir ise yaklaşık 7 milyon dolar. Yani, şimdiye kadar satılan loca ve VIP koltuklardan elde edilen toplam gelir 36 milyon dolara ulaştı… Vodafone Arena Stadı’nın inşaatında “Yolun yarısından çok daha ilerideyiz” diyen Beşiktaş Başkanı inşaatın çok hızlı ilerlediğine de dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
“Temeli 25 Aralık’ta atmıştık. Oradan 1 milyon metreküp hafriyat çıkardık. O hafriyatı sadece gece 22.00 ila 06.00 saatleri arasında boşaltabiliyorduk. Arazinin her bir metrekaresini değerlendirmek için çalıştık. Zorlandık haliyle.”

Haberin Devamı

Stat arazilerini bize satın

KUPAYI ORADA KALDIRACAĞIZ

İnşaatın gün ve gün ilerlediğini görüyoruz. Ancak herkes gibi biz de merak ediyoruz ve başkana soruyoruz: Ne zaman bite-cek?
Fikret Orman temkinli ancak ilk kez bu kadar somut bir cevap veriyor:
“Vodafone Türkiye ile yapılan işbirliği itici güç oldu. Devletten kaynak almayan tek kulübüz. Bir örnek vereyim; Bursa Belediyesi, Bursa Stadyumu için Hazine’den 30 milyon dolar aldı. İnşaatı ise tam 4 yıldır devam ediyor. Stat daha erken bir tarihte, örneğin geçen ağustos ayında da bitebilirdi. Bu iş paraya bakıyor, paran varsa hızla bitirirsin. Şimdi bir tarih ver-meyeceğim. Ama bu yıl şampiyonluk kupasını yeni stadımızda kaldırmayı istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ARSA İÇİN HER ŞEYİ GÖZE ALDIM

Fikret Orman Vodafone Arena’nın hızla yükseldiği eski İnönü stadının arazisiyle yani stadın mülkiyetiyle ilgili de bir sürp-rize imza atmaya hazırlanıyor. Başkan Orman “Saracoğlu’nu da Vodafone Arena’yı da yapan biziz. Gelen seyirci bizim. Statta oynayan oyuncuların para-sını da biz veriyoruz. Yani bütün giderler bize ait. Ama Gençlik ve Spor Müdürlüğü, sponsorluk gelirlerimizin yüzde 25’ini alıyor. Diğer kulüpler için de durum aynı. Stat tamamlansın, bu işler bitsin, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı da yanıma alıp Başbakan’a çıkacağız. Stadı bize satmalarını isteyeceğiz. Bedeli çok yüksekmiş, arazi pahalıymış her şeyi göze aldım. Kaç liraysa verelim, yeter ki stat da arazi de Beşiktaş’ın malı olsun” dedi.

Haberin Devamı

Stat arazilerini bize satın


Restoranlar için
Koç ve Doğuş’la görüşüyor

VODAFONE Arena’daki restoranlar için Doğuş Grubu’nun yeme içme sektöründeki iştirake D.ream ve Koç Topluluğu mar-kalarından Divan’la görüştüklerini söyleyen Fikret Orman, “Restoran ve kafelere deniz tarafında yer açtık. Bunun için de stadı 23 metre yukarı kaydırdık” diye konuştu.


Ünal Aysal’a çok kırgınım!

İNÖNÜ Stadı’nın yenileme çalışmasına karar verildikten sonra Beşiktaş’ın Fenerbahçe ve Galatasaray’ın stadlarında oyna-yacağı söylenmişti. Ancak bu iş birden bozulmuştu. Orman nedenini şöyle özetledi: “Yılda 16 maç oynuyoruz İstanbul’da. Fenerbahçe’ye sizde 8, Galatasaray’a da 8 maçı stadlarında oynamayı teklif ettik. Galatasaray kabul etti. Aziz Bey de tamam dedi. Ancak Ünal Aysal, sonradan verdiği sözden 180 derece döndü. Aziz Bey, eleştirilebilir ama bir söz verdi mi arkasındadır. Galatasaray’a kırgınım. Beşiktaşlılar Galatasaray’a yakındır denilirdi ama şimdi Fenerbahçe’ye daha yakınız.”

Haberin Devamı

Benden sonraki
başkan...

SOHBETİMİZ esnasında Fikret Orman’a ‘sizden sonra kim başkan olsun’ diye sorduk, şöyle bir başkan portresi çizdi: İsimler üzerine hiç düşünmedim. Ama bundan böyle Beşiktaş’ın başına nasıl para kazanıldığını ve o parayı nasıl harcayacağını bilen birisi gelmeli…”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!