Böyle bir olay Almanya’da ilk

Güncelleme Tarihi:

Böyle bir olay Almanya’da ilk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2014 01:04

Türkiye, 23 aylık Muhammet Eren Dönmez’i, Gülben Ergen’in TV programıyla tanıdı... Kalp hastasıydı ve acilen ameliyat edilmesi gerekiyordu... Ama ailesinin bunu yapacak maddi gücü yoktu.. Düzenlenen kampanya ile 450 bin lira toplandı.. Ve Muhammet ameliyat için Almanya’nın Giessen-Marburg Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği’ne yatırıldı. Ama sonra öyle olaylar yaşandı ki, doktorlarla aile kaşı karşıya geldi...

Haberin Devamı

ARADAN geçen beş aya rağmen Muhammet ameliyat edilemedi... Doktorlar, “Ameliyat olursa hayatı riske girebilir” diyor... Muhammet’in göz göre göre ölüme sürüklendiğini savunan ailesi ise riski göze aldıklarını söylüyor... Buna rağmen doktorlar ikna olmayınca hastaneye tedbir davası açtılar. Ailenin avukatı Ramazan Akbaş, Almanya’daki organ nakli yasasına göre Muhammet’in listeye alınması gerektiğini söylüyor.

Aileni açtığı davadan uzlaşma çıktı... Uzlaşmaya göre, dışarıdan gelecek nakil ekipleri Muhammet’i muayene edecek. Ekip olumlu rapor verirse bebek organ arama listesine dahil edilecek. Uygun kalp bulunduğunda ise nakil ameliyatı gerçekleşecek. Bu süreç en geç dört hafta içinde tamamlanacak. Bu arada aile hastane aleyhine açtığı davadan vazgeçmiş sayılmayacak.
Avukat Ramazan Akbaş, “Bizim belirleyeceğimiz doktorlar Eren’in hemen yanına gidip kontrol ettikten sonra eğer ‘Listeye girebilir’ derse gerekli organ naklini bu doktorlar kendi hastanelerinde yapacak. Şu an güvendiğimiz üç ayrı hastane ile temas halindeyiz” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ, ÇÜNKÜ...

Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Kardiyolog Yaşar Bilgin, “Bu gerçekten çok özel bir durum... Almanya’da ilk defa yaşanıyor... Alman tıp tarihine geçecek vaka. Önümüzdeki günlerde ailenin seçeceği doktorlar, Muhammet’i muayene edecek. Bu doktorlar olumlu rapor verirse Muhammet organ bekleme listesine dahil edilecek. Dilerim ailenin belirleyeceği doktorlar ekibi üç hafta içinde karar verir. Çünkü böyle bir tıbbi kararı verirken mahkeme çok zorlanır. Öte yandan bu karar çok önemli olur. Almanya’da Muhammet’in durumundaki engellilerin tedavisinde nasıl bir yol izleneceği konusunda önemli bir emsal teşkil eder” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!