Antibiyotik bilinçli kullanılmalı

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz gereksiz antibiyotik kullanımı ve sonuçları.

Haberin Devamı

Bilindiği üzere antibiyotikler vücuttaki çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak günümüzde sebebi tam olarak tespit edilmemiş, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu kesinleşmemiş hastalıklarda, özellikle soğuk algınlıklarında hemen antibiyotiğe başvurulmaktadır. Bu da daha ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ve sonuçlarıyla ilgili sizlerden gelen sorular doğrultusunda Uzm. Ecz. Başak Bükin ile konuştuk.

- Öncelikle antibiyotikler nedir ve hangi amaçla kullanılır?
- Antibiyotik, mikroorganizmalara (bakteri, parazit, mantar gibi) karşı kullanılan ilaç grubudur. Antibiyotikler etkiledikleri mikroorganizma gruplarına göre çeşitli etken maddeler ve dozlar içerebilirler. Antibiyotik kullanımındaki amaç herhangi bir bakteri ile enfekte olmuş vücudu bu bakterilerden temizleyerek iyileşmesini sağlamaktır. Ancak antibiyotik kullanmaya başlamadan önce enfeksiyon kaynağının tespiti önem taşır. Enfeksiyona yol açan temel iki sebep vardır. Virüsler ve bakteriler. Eğer yaşanan enfeksiyon virüs kaynaklıysa kullanılan antibiyotik işe yaramayacaktır.

Haberin Devamı

- Hastalığa göre kullanılan antibiyotikler değişir mi?
- Elbette. Üst solunum yolu hastalıkları, alt solunum yolu hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, üriner sistem hastalıkları gibi hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin etken maddeleri değişiklik gösterir. Hekim laboratuar testleri sonucunda tedaviye karar vererek en uygun etken maddeyi içeren antibiyotiği seçecektir.

- En çok karşımıza çıkan grip şikayetiyle antibiyotik kullanımı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
- Eczanelerde de hastalarımızın en çok antibiyotik kullanımı için başvurduğu konu gribal enfeksiyonlar. Hastaneye gitmek istemeyen hastalar, en yakın sağlık danışmanı olarak biz eczacılardan yardım istiyor. Şu anda antibiyotiklerin eczanelerden reçetesiz temini mümkün. Ancak bir hekime danışmadan ve gerekli tahlilleri yaptırmadan antibiyotik kullanımı doğru değil.

- Antibiyotiklerin doğru kullanılmasının önemini açıklayabilir misiniz?
- Antibiyotiklerle tedavi nasıl reçete edilmişse o şekilde yapılmalıdır. Özellikle kaçar saat aralıklarla dozlama yapılacağı ve kaç gün boyunca kullanılması gerektiği çok önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmediğinde mikroorganizmalar kullanılan antibiyotik çeşidine karşı direnç geliştirebilmekte ve tedavi yetersiz olmaktadır.

Haberin Devamı

- Antibiyotik kullanımının ne gibi zararları olabilir?
- Sadece antibiyotikler için değil her türlü ilaç için altın kural fayda-zarar ilişkisidir. İnsan vücuduna dahil olan her türlü ilaç, kimyasal ve bitkisel kökenli etken maddeler etkilerinin yanında yan etki de gösterir. Önemli olan hastaya maksimum fayda sağlarken minimum yan etki elde etmektir. Dolayısıyla antibiyotik kullanırken zararlı mikroorganizmaları yok ederken, yanında vücut florasında doğal olarak bulunan yararlı mikroorganizmaları da yok etmiş oluruz.

- Son olarak, eczanelerde eşdeğer ilaç uygulaması antibiyotikler için de geçerli midir?
- Elbette geçerlidir. Reçete edilmiş bir antibiyotik hangi etken maddeyi içeriyorsa, aynı etken maddeyi içeren antibiyotikler eşdeğer kabul edilir. Eczanelerde kullandığımız ’MEDULA’ sistemine hepsi kayıtlıdır. Hastaya verdiğimiz ilacın ismi farklı olabilir ancak içeriği aynı olmak zorundadır. Bu da devlet tarafından belirlenmiştir ve kontrol edilmektedir. Ancak kullanılan yardımcı maddeler farklı olabilir, böyle bir durumda da eğer hastanın bilinen bir maddeye alerjisi varsa doktoruna mutlaka iletmeli, ona göre ilaç seçilmelidir.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA KASIK FITIKLARI

Sevgili okurlar, önümüzdeki hafta konumuz; fıtık ve kasık fıtıklaları olacak. Genelde zararsızmış gibi görünse de fıtığın sıkışması ve sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar göz korkutucu ve hatta hayatı tehdit edici olabilir. Bu konuda önümüzdeki hafta Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Anadol’la konuşacağız. Sormak istediklerinizi hafta boyunca bana skalyoncu@hotmal.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

BAŞAK BÜKİN KİMDİR?

1980 Ankara doğumludur. İlköğretim ve liseyi Özel Yükseliş Koleji ve Isparta Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. 2001 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2001-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde Farmasötik Teknoloji Anabilimdalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmış ve uzmanlık almıştır. Children’s Hospital Medical Center of Akron’da bir dönem gönüllü olarak çalışmış ve çeşitli firmaların Araştırma Geliştirme Uzmanlığı’nı yapmıştır. Aynı zamanda farmasötik preparatların ruhsat dosyalarının hazırlanmasında da görev almıştır.

Yazarın Tüm Yazıları