Borcumu hala istediğim zaman ödeyebilir miyim

Güncelleme Tarihi:

Borcumu hala istediğim zaman ödeyebilir miyim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 11:04

Haberin Devamı

2006 yılında, günlüğü 3.5 dolardan borçlanmıştım. Borçlanma tahakkuk cetveli halen elimde. Borcun büyük bir kısmını yatırdım. Geri kalanını istediğim zaman yatırma imkanım var. Bu konuda herhangi bir değişiklik var mı? * Ahmet Pınarbaşı
MAYIS 2008’den önce yurtdışı borçlanması yapıp da günlük 3.5 dolar üzerinden kendisine tahakkuk cetveli gönderilen sigortalılar, borçlarının tümünü veya geri kalan kısmını istedikleri zaman yatırabilir. Bu konuda herhangi bir değişiklik yok. Ancak borcunuzun tümünü de yatırdıktan sonra, emekli olmak için eksik günleriniz kalıyorsa, bunları günlük 3.5 dolar üzerinden ödeyemezsiniz artık. Eksik günlerinizi, yürürlükteki mevzuata göre borçlanmalısınız. Bu da şu anlama geliyor; varsa eksik günleriniz, bunları yıl sonuna kadar günlük 12.10 TL’den borçlanmalısınız.

Buradaki emekliliğimde hak kaybına uğrar mıyım

DOĞUM tarihim 1 Mart 1962. Almanya’da 1978-2011 arasında çalıştım. Emekli olmak için ne kadar para yatırmalıyım? Yaşım 65 olunca Almanya’dan emeklilik hakkım doğar mı? Yoksa Türkiye’den emekli olduğum için buradaki emeklilik hakkımda bir kayba uğrar mıyım?
* Süleyman Küçükşahin / Straubing - Almanya
TÜRKİYE’den emekli olmanız için 3 bin 600 güne borçlanmanız yeterli. Borçlanma işleminden önce Türkiye’ye bizzat gidip sigortaya tabi bir giriş yapmalısınız. Sonra 3 bin 600 gün için yurtdışı borçlanması yapıp, 43 bin 560 TL yatırmalısınız. Bu şartlar altında 60 yaşında Türkiye’den emekli olmaya hak kazanırsınız.
Almanya’da 65 yaşını basınca emekli olabilirsiniz, ancak aylığınızda yüzde 6 oranında kesinti yapılır. Kesintisiz emekli olmak istiyorsanız 66 yaş 8 ay şartının dolmasını beklemelisiniz.
Türkiye’den emekli olmanız, Almanya’daki emeklilik hakkınızı etkilemez veya herhangi bir hak kaybına yol açmaz.

Neden borçlanma yapmama izin verilmiyor

2 ŞUBAT 1973 doğumlu bir kadınım. SSK’ya ilk giriş tarihim 1 Temmuz 1991. Temmuz 1992’den beri Almanya’da ev kadını olarak ikamet ediyorum. 1998’e kadar primlerimi isteğe bağlı olarak ödedim. Toplam 1860 günüm var. 1998’de Alman vatandaşlığına geçtim. Seçme ve seçilme hakkı dışında tüm haklarımızın geçerli olduğu söylenmesine rağmen, neden yurtdışı borçlanması yapamıyorum? * Seyhan Akgüloğlu
3201 sayılı kanun, sadece Türk vatandaşlarına yurtdışı borçlanma hakkını öngörüyor. Ancak 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile birlikte getirilen bir takım değişiklikler kapsamında, en azından Mavi Kart sahipleri, Türk vatandaşı olarak yurtdışında çalıştıkları sürelerini borçlanabiliyorlar.
Evet Mavi Kart sahiplerinin, memuriyet ve seçme ile seçilme hakkının dışında, tıpkı Türk vatandaşları gibi birçok anayasal hakkı saklı tutuldu. Saklı tutulan haklardan bir tanesi de sosyal güvenlik hakkıdır. Bu nedenle, söz konusu yasa yürürlüğe girmeden önce açılan birçok davayı SGK kaybediyor ve yurtdışında yaşayıp da başka bir ülke uyruğuna geçen Mavi Kart sahiplerinin, Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini dikkate almak zorunda kalıyordu. Son çıkan bu yasal düzenlemeyle, Mavi Kartlılar yıllarca uğradıkları haksızlıkları giderildi ve sosyal güvenlik hakkına kavuştular.

BU YOLU İZLEYİN

Gelelim sizin emeklilik koşullarınıza. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz tarihe kadar Türk vatandaşlığında geçen 2 bin 160 günlük ev kadınlığı sürenizi, yıl sonuna kadar günlük 12.10 TL’den toplam 26 bin 136 TL ödemek suretiyle borçlanabilirsiniz. Böylece toplam 4 bin 20 güne sahip olabilirsiniz. Emekli olmak içinse sigorta başlangıç tarihinize göre 5 bin 750 güne ihtiyacınız var. Yani eksik olan bin 730 gününüz olacak ki, bunu ya ilerde Türkiye’de sigortalı bir işe girip çalışmak veya isteğe bağlı sigorta primi yatırmak suretiyle tamamlayabilirsiniz.

En kral avukat tutsanız da çalışmanıza izin verilmez

DOĞUM tarihim 9 Aralık 1963. Borçlanarak emekli oldum ve 1 Eylül 2013’ten itibaren 4/a kapsamında bin 222 TL aylık bağlandı. 29 Ocak 2014’te SGK’ya bir dilekçeyle başvurup, yurtdışında sigortalı işe başlayacağım gerekçesiyle aylığımın durdurulmasını talep ettim. Buna rağmen aylık ödemeleri devam etti. Telefonla görüştüğüm memur, fazladan ödenen paraların hesabımdan çekileceğini söylemesine rağmen aylığım hala durdurulmadı. Mart ayından bu yana Almanya’da çalışıyorum. Bugüne kadar SGK’nın ihmali yüzünden ödemeye devam edilen aylıkları, bu durumda yasal faiziyle mi geri ödemek zorundayım? Bana ceza uygularlar mı? Yeni bir genelge yayınlanmış diye haberler alıyoruz. Almanya’da çalıştığım halde yeni genelgeye göre Türkiye’den de emekli aylığı alabilir miyim? Bunun için avukat aracılığıyla mı müracaat etmem gerekiyor? * Adil Kuru

SİZ yapacağınızı yapmış, yurtdışında yeniden sigortayı bir işe başlayacağını bildirip aylığınızın durdurulmasını talep etmişsiniz. Buna rağmen aylığınız durdurulmayıp, siz ‘zorla haksız yere kazanç’ elde ettiyseniz, bunun kabahati sizin olamaz. Bundan dolayı da sizden, haksız yere ödenen aylıkları iade etmeniz istenebilir, ancak geri ödeyeceğinizin aylıkların faizini ödemekten muaf tutulmanız gerekiyor. Aksi takdirde size büyük bir haksızlık edilmiş olur ki, buna karşı dava açabilirsiniz.
Avukat tutsanız dahi, Almanya’da çalıştığınız sürece Türkiye’den aylık alamazsınız. Çünkü borçlanarak emekli olmuşsunuz. Türkiye’de çalışarak emekli olsaydınız, durum farklı olurdu. O zaman avukat olmasa da, yurtdışında çalıştığınız sürece Türkiye’den aylık almaya devam devam edebilirdiniz. Bunun için avukata da ihtiyacınız olmazdı. Ama sizin durumunuzda en kral avukat tutsanız da, bir sonuç elde etmeniz zor gözüküyor.

Biz karı-koca olarak ne zaman emekli oluruz

EŞİM 1 Ocak 1971 doğumlu. Almanya’ya geliş tarihi 1988. Borçlandırılan süresi 11 Ocak 1989 - 18 Ağustos 2005 arasındaki 5 bin 977 gün (16 yıl, 7 ay, 7 gün). Borcu 1 Ekim 2005’te ödendi. Ben ise 15 Eylül 1967 doğumluyum. Almanya’ya geliş tarihim 10 Ocak 1980. Borçlandırılan süre 30 Aralık 1986 - 7 Eylül 2005 arasındaki 6 bin 727 gün (18 yıl, 8 ay, 7 gün). Borcumu 4 Nisan 2006’da ödedim. Ben ve eşim ne zaman emekli oluruz? * İbrahim ve Ülkü Çatalkaya / Berlin
YAPTIĞINIZ borçlanmaya istinaden Türkiye’de kademeli emekliliğe giriş tarihiniz 30 Aralık 1986 olduğu için 50 yaş şartını dolduracağınız 15 Eylü 2017 tarihinde emekli olmaya hak kazanıyorsunuz.
Eşiniz ise kendisine SGK tarafından gönderilen ve sorunuzun ekinde bana ilettiğiniz 6 Mayıs 2013 tarihli yazı uyarınca, 49 yaş şartını dolduracağı 18 Ocak 2020 tarihinde aylık talebinde bulunabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!