Çözüm Süreci’ne IŞİD revizyonu

Güncelleme Tarihi:

Çözüm Süreci’ne IŞİD revizyonu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:11

IŞİD’in sınırda oluşturduğu tehdit ve Kürt kasabalarına yaptığı baskınlar, ‘Çözüm Süreci’nin yol haritasında değişikliklere yol açtı. AK Parti kurmayları, “Eve dönüş gündemde ancak zamanlama sorunu var. 200 bin Suriyeli sınırdayken, bu sorunun çözülmesine öncelik verildi” dediler ve eşzamanlı kararlar alındığını vurguladılar.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, Çözüm Süreci’yle ilgili belirlediği yol haritasını revize ediyor. Tarih tarih aşamalandırılan Çözüm Süreci’nde atılacak adımlar, IŞİD’in Suriye sınırında oluşturduğu tehdit, Kürt kasabalarına yaptığı baskın ve göç nedeniyle değiştiriliyor. PKK ve Kandil ile eve dönüş ve silahların bırakılması alt başlıklarında yürütülecek müzakereler, IŞİD’in Türkiye ve bölge için tehdit olmaktan çıkarılmasından sonraya kaldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan son iki Çözüm Süreci toplantısında alınan kararlarda öncelik, Türkiye sınırları içindeki uygulamalara verildi. Kasımda açıklanması beklenen yol haritasında, son iki toplantıda revizyon yapıldığı bildirildi. AK Parti kurmayları, “İki önemli baraj var. Biri seçim, diğeri IŞİD sorunu. Bölgedeki konjonktür doğal olarak atacağımız adımları değiştirebilir. Bu süreci canlı bir organizma olarak düşünün” dedi. AK Parti kurmayları, gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

IŞİD YOL HARİTASI YENİLETTİ

“Yol haritasını bölgesel konjonktüre bağlı olarak değiştiriyoruz. Yapacaklarımızı ve atacağımız adımları, hem hükümet içindeki hem de hükümet dışındaki paydaşlarla tartıştıktan sonra karar aşamasına getiriyoruz. Şu anda yol haritasını IŞİD konusunda alınacak gelişmeler belirleyecek. Eve dönüş, terörist faaliyetlere katılmayanların örgüt mensubu sayılmaması gibi yasal çalışmalar, başından beri gündemimizde. Ancak ne zaman uygulanacağı ve gündeme getirileceğiyle ilgili zamanlama sorunu var. Sınıra dayanan 200 bin Suriyelinin olduğu bir aşamada, öncelik bu sorunu çözmeye ayrıldı. Biz eşzamanlı kararlar alıyoruz ama kamu düzeninin bozulmaması Çözüm Süreci’nin alternatifi olarak gündeme gelemez.”

İSTATİSTİKLER İNCELENDİ

Süreç toplantılarında, her eğitim yılı öncesi bölgede okul boykotlarıyla ilgili istatistiki veriler de incelendi. Çözüm Süreci’nin başladığı tarihten bu yana okul boykotlarına katılanların sayısının azaldığı belirtildi. 3 ilde sadece Kürtçe eğitim veren okul açma girişiminin de azalan boykotu canlandırma amacı taşıdığı iddiası ortaya atıldı.

Haberin Devamı

ÖNCELİK YURTİÇİNDEKİ SİLAHLAR

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da bir TV programında, şöyle konuştu: “Rojava’daki kaos sürerse, Ortadoğu’daki savaş bitmezse, PKK’nın silah bırakması mümkün olmaz. Çünkü PKK, Rojava’daki hâkimiyetini silahla sağlıyor. Artık IŞİD nedeniyle silahlı mücadele bir gereklilik haline geldi. Özellikle sivil Kürtler açısından PYD’nin varlığı da bir gereklilik haline gelmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin hedefi bundan sonrası için yurtiçindeki PKK’lıların silahlarını bırakması olmalıdır. Çünkü Kandil’deki veya yurtdışındaki PKK’lıların silah bırakması mümkün görünmüyor.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!