Anahtar Kobani

Güncelleme Tarihi:

Anahtar Kobani
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:11

HDP’nin İmralı heyetini oluşturan milletvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, dün yaptıkları ortak açıklamada, Suriye’nin Kobani kentinde ve bölgede yaşanan gelişmeler ile müzakere aşamasına geçilememesinin çözüm sürecinde ciddi bir zorlanmayı beraberinde getirdiğine dikkat çektiler.

Haberin Devamı

Kandil’den geçen hafta döndükten sonra Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan’ın yanısıra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeler yapan heyetin bir kaç gün içinde İmralı’ya gidip Öcalan ile görüşmesi planlanıyor.

HA KOBANİ HA SURUÇ

İmralı heyeti, Türkiye’nin Rojava’da yaşanan gelişmeler karşısında devreye koyduğu insani yardımlarla yetinmemesini, Kobani’deki ‘katliam’ riskinin bertaraf edilmesi için destek olmasını isterken, AK Parti hükümetinin siyasi tutumunu netleştirmesinin hayati önemde olduğuna dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan Sırrı Süreyya Önder’e göre, Öcalan’ın müzakere koşullarıyla birlikte, Kobani’de yaşananlar, süreçte darlık yaşanmasının iki önemli nedeni. Bu iki konuda Ankara’nın atacağı adımlar, çözümün kalıcı olması konusunda kapıyı aralayabilir. Önder, şöyle konuştu: “Bu sorun Kürtlerin imhası ile sonuçlanmaz. Çünkü savaşanlardan biri işgalci, diğeri o topraklarda binlerce yıldır yaşayan halk. Kobani’nin Kürt’ü ile Suruç’un Kürt’ünü birbirinden ayrı görmek büyük yanılgıdır. Dolayısıyla bu meseleye bakarken ‘PYD ve Rojava başka, Türkiye’deki Kürtler başka’ denilemez. KCK’nın çatışmasızlık ile ilgili açıklaması eski açıklamalarla benzer. Ancak burada odaklanılması gereken ‘son karar Öcalan’ındır’ cümlesidir.”

Haberin Devamı

AKDOĞAN SURUÇ’A GEÇEBİLİR

Kobani’de yaşanan sorunun, Çözüm Süreci’nin önünü açması yorumları hükümet çevrelerinde de yapılıyor. Bugün Urfa’da olacak Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Suruç’a geçerek sürpriz açıklamalar yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!