Öldüğü için Dilara kusurlu

Güncelleme Tarihi:

Öldüğü için Dilara kusurlu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:11

2007’de İstanbul’da mukavvayla kapatılmış rögar çukuruna düşüp 3 kilometre uzaktan cansız bedeni çıkan küçük Dilara’ya ilgili yargı kararı çıktı: “İş ihale şartlarına göre yapılmış, idare de işi kusursuz devralmış.”

Haberin Devamı

İSTANBUL’da, 2007 yılında Tavukçu Deresi ıslah çalışmaları sırasında, rögar çukuruna düşüp can veren 5 yaşındaki Dilara Dumru’nun ölümüne yol açan süreç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’nin, ‘atıksu kanalı, yağmur suyu kanalı ve dere ıslahı inşaatı’ ihalesiyle başladı. İhaleyi MVM firması kazandı. 2007 yılı Mart ayında, annesinin elinden tutarak yolda yürüyen Dilara, üstü mukavvayla kapatılmış rögar çukuruna düşüp 3 kilometre sürüklenip can verdi. Dilara’nın ölümünün ardından İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur görevden alındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadri Topbaş, MVM’nin sözleşmesinin feshedildiğini, firmanın 2 yıl ihalelere giremeyeceğini açıkladı.

Öldüğü için Dilara kusurlu

Haberin Devamı

ÖLÜM ‘REFERANS’ OLDU

MVM’nin isim değiştirerek Dilara’nın ölümünden birkaç ay sonra girdiği ‘dere geçiş yapım’ ihalesi de dönemin Kamu İhale Kurulu’na takıldı. KBT adıyla ihaleye giren firmanın referans olarak Dilara’nın öldüğü projeyi sunduğu anlaşılınca, kurul, idareye “Gereğini yapın” dedi. Ancak firma, mahkemeye gitti. Mahkeme davayı iki kez reddettse de son aşamada Danıştay 13. Dairesi, firmayı haklı buldu. 29 Mayıs’ta verilen kararda, Dilara’nın ölümü nedeniyle İSKİ’nin zarar gördüğü iddialarına yer verildi. Kararda, “Söz konusu işte, mali mesuliyet sigortası kapsamında 3. kişilerin zararlarının karşılanması öngörüldüğü için idarenin muhtemel zararları teminat altında” denildi. İlgili tutanaklarda, firmanın, ihale şartlarına uymadığı gibi bir saptama bulunmadığı da belirtilen kararda şöyle denildi:

KUSUR TESPİTİ YOK

“... İşin kusurlu icra edildiğine ilişkin idarece bir tespit yapılmadığı, aksine işin kusursuz yapıldığı tespit edilerek kabulü uygun bulunduğundan...”
Bu gerekçelerle firmanın haklı olduğu kararına varan Danıştay, firma aleyhine Kamu İhale Kurulu kararının da iptalini istedi.
3 Eylül’de toplanan Kamu İhale Kurulu da firma aleyhine kararı iptal etti ve MVM hakkındaki iddiaların yerinde olmadığı yönünde yeni bir karar aldı.

Haberin Devamı

Herkes serbest kaldı

KÜÇÜK Dilara Dumru’nun ölümü sonrasında ilk olarak MVM firması, kendisine konulan ihale yasağı için mahkemeye itiraz etti ve haklı bulundu. Dilara’nın ölümüyle ilgili açılan dava ise 2010 yılında sonuçlandı. 6 yıla kadar hapsi istenen 8 sanıktan 5’i beraat etti. 3’ünün ise cezası ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!