IŞİD’e petrol darbesi

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e petrol darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:01

Amerikan ordusu, Arap müttefikleriyle Irak Şam İslam Devleti’nin Suriye’deki mevzilerine pazartesi gecesi düzenlediği ilk saldırıların ardından önceki gün bu kez örgütün en önemli gelir kaynağı olan petrol rafinelerini vurdu.

Haberin Devamı

Operasyonun başarılı geçtiği açıklandı. IŞİD’in petrol rafinelerinden günde 2 milyon dolar gelir elde ettiği biliniyor.

AMERİKA, geçen hafta ilk kez Hürriyet’in duyurduğu, IŞİD’in petrol kaçakçılığını önlemeye yönelik askeri harekâta önceki gece başladı. Irak sınırına yakın Deyr ez-Zor, El Meyadin, Irak sınırındaki Ebu Kemal ve Suriye’nin Türkiye ve Irak’la olan sınır bölgesinde Haseke’de gerçekleşen, savaş uçaklarının dışında insansız hava araçlarının da kullanıldığı hava saldırılarında IŞİD’in kontrol ettiği 12 modüler petrol rafinesi hedef alındı. Son operasyona ABD’nin dışında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin savaş uçakları da katıldı, Katar ise lojistik destek sağladı.

2 MİLYON DOLAR GELİR GETİRİYOR

Pentagon, saldırılarda rafinelerin ne kadarının hasar gördüğünün halen araştırıldığını ama hedeflerin başarıyla vurulduğunu açıkladı. Açıklamada her biri günde 300-500 varil rafine petrol üreten bu tesisler sayesinde IŞİD’in günde toplamda 2 milyon dolar gelir elde ettiği belirtildi. IŞİD, Suriye’deki büyük petrol rafinelerinin çoğunu bu yıl ele geçirdi. Örgütün Irak ve Suriye’de 11 petrol rafinerisini kontrol ettiği düşünülüyor. 10 gün önce Hürriyet’e konuşan Amerikan Yönetimi’nden üst düzey bir yetkilinin işaret ettiği, IŞİD’in günde 1-3 milyon dolar olduğu tahmin edilen kaçak petrol ticaretinden elde ettiği gelirin Amerika’nın IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadelede öncelikli hale geleceği beklenen bir gelişmeydi.

ABD PETROL BELGESİ GÖNDERECEK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, geçen hafta Amerikan Senatosu’nda verdiği ifadede IŞİD’in petrol gelirine değinmişti. Önceki gün New York’ta Kerry ile ayaküstü kısa bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Kerry’nin Senato’daki ifadesi üzerine Amerikan Yönetimi’nden IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden satıldığını gösteren bilgi ve belgeleri iletmesini istemişti. Kaynaklar, Kerry’nin bu konudaki bilgileri Ankara’ya iletmesinin beklendiğini aktardı.

140 CİHATÇI ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı açıklamada, haftabaşından bu yana Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonda öldürülen cihatçıların çoğunun yabancı olduğu belirtildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Rami Abdulrahman, AFP’ye yaptığı açıklamada, ölenlerin büyük bölümünün Avrupa, Arap ülkeleri, Çeçenistan ve Türkiye’den Suriye geçen cihatçılar olduğunu söyledi. Saldırılarda en az 13 sivilin hayatını kaybettiğini belirten Abdulrahman, “84 IŞİD militanı ve 57 El Nusra mensubu öldürüldü. Bunlardan sadece 12’si Suriyeli” dedi. Saldırı da iki de Türk ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!