‘Dünya 5’ten Büyüktür’ kampanya oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Dünya 5’ten Büyüktür’ kampanya oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:01

BM Güvenlik Konseyi’ne gönderme yaparak ‘Dünya 5’ten Büyüktür’ diyen Erdoğan’ın ardından konuyla ilgili kampanya başlatıldı.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi yapısını eleştirerek, “Birleşmiş Milletler ne işe yarar? Dünya 5’ten büyüktür” diye yaptığı çıkışla ses getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu durumu gündeme getiren ilk lider değil. BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapılması uzun yıllardır diğer ülkelerin de gündemindeyken, bunu BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan da açıkça önermişti. Veto hakkı bulunan daimi üyeliğe alınması için adı geçen ülkeler arasında BM’ye en çok yardımı yapan ve G-4 ülkeleri olarak anılan Almanya, Japonya, Brezilya ve Hindistan bulunuyor. Bu ülkeler dışında daimi üyelik için Türkiye ve Endonezya’nın da adı öne çıkıyor. Reformların gerçekleşebilmesi için öncelikle BM Genel Kurulu’nun üçte ikisinin onayı alındıktan sonra, Güvenlik Konseyi’nden veto görmemesi gerekiyor. Buna ise ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’den oluşan daimi üyeler ise sıcak bakmıyor. Öte yandan en son 2009-10 dönemlerinde Konsey’de geçici üyelik yapan Türkiye, gelecek ay Genel Kurul’da yapılacak olan seçimlerde 2015-16 dönemi için İspanya ve Yeni Zelanda’ya karşı yarışacak.

Haberin Devamı

Serdar Erener’den klip

Erdoğan, ‘Dünya 5’ten Büyüktür’ sözünü ilk kez geçtiğimiz yıl İstanbul’daki “Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Fuarı’nın açılışında kullanmıştı.
Genç Siviller adlı sivil toplum örgütü bu konuda kampanya başlattı. 2 yıl sürecek uluslararası kampanyanın tanıtımı önceki gün New York’taki yapıldı.
Kampanya için ABD’den Washington Post, Fransa’dan Le Monde ve İngiltere’den Guardian gazetesine ilanlar verildi. Rusya’nın Moscow Times ve Çin’in China Daily gazeteleri ise ilanı son anda yayınlamaktan vazgeçti. Kampanyanın reklam filmi ünlü reklamcı Serdar Erener’in Alamet-Farika şirketi tarafından çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!