Süt ekonomisi ve İzmir

Haberin Devamı

İzmir’de her şey var. Turizm, deniz ticareti, tekstil, konfeksiyon, inşaat, makina, doğal taş ve otomotiv, daha da sayabilirim. Ancak İzmir ilinin en rekabetçi üstünlüğe sahip olan sektörü tarım ve gıda... Bunun en somut örneği ise İzmir’in süt üretiminde Türkiye birincisi olması. Şaka değil bir milyon 400 bin ton süt üretiliyor bir yılda. Bu miktarın 400 bin tona yakını da sadece Ödemiş ilçesinden geliyor. İşte bu tabloyu fark eden Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) çok iyi bir zamanlama ile “Süt Ekonomisi ve İzmir” konulu bir panel düzenledi. Çünkü EGİAD yönetimi şu isabetli analizi yapmıştı...

KATMA DEĞERE YÖNELMELİ
İzmir ilinde süt üretimi her geçen gün arttığına göre bu süreci çok daha verimli ve katma değere yönelik biçimde değerlendirmek gerekmez miydi? Öyleyse yalnızca çiğ süt üretim değeri 2 milyar liraya yaklaşan bir sektörü mamul üretir hale getirmek ve özellikle peynir üretimine odaklanmak çok daha akıllıca olmaz mıydı? Dolayısıyla artık bölge ekonomisinde süt ürünleri ve daha özelde peynirciliği yüksek sesle konuşmanın zamanı gelmişti.

Haberin Devamı

EGİAD’A TEŞEKKÜR
EGİAD Başkanı Seda Kaya, aslında “İzmir neyin merkezi olmalı?” sorusuna dikkat çekmek amacıyla bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaya, İzmir’in Türkiye’nin tarım ve gıda merkezi olması ve politikaların bu doğrultuda hazırlanması gerektiğinin altını çizdikten sonra, il genelinde süt ekonomisinin büyüklüğü ve katma değer potansiyeline vurgu yaptı. Açılış konuşmalarında Seda Kaya’dan sonra söz alan İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ulusal Süt Konseyi (USK) adına konuşan İzmirli sanayici Kosat Gürler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ve Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan EGİAD yönetimine teşekkür ederek ilk defa düzenlenen bu toplantının gıda sektöründe çok olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ettiler.

KİMLER KONUŞTU
Panel konuşmalarında ise sırasıyla Ödemiş bölgesinden Gölcük Süt Mamulleri Yöneticisi İsmail Dadal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kınık, gıda sektörünün öncüsü Pınar’ın Üretim Müdürü Ozan Tidin, Tire bölgesinden Boyacıoğulları Ömür Süt Mamulleri Yöneticisi Esra Boyacıoğlu, peynircilikte yeni bir çığır açan İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ile birlikte sektörün en köklü firmalarından Sakıpağa’nın şirket ortağı Serhan Sakıpağa yer aldılar.

Haberin Devamı

HOLLANDA ÖRNEĞİ
Geçtiğimiz hafta da yazmıştım. İzmir ekonomisinin gelecek 25 yılına damga vuracak sektörün gıda olacağını söylemiştim. Tabii gıda çok geniş bir sektör, göreceksiniz süt ürünleri ve peynircilik bu çerçevede lokomotif rolü oynayacak. Sonuç itibarıyla yaklaşık 2 milyar lira tutarında bir hammaddenin mamule dönüşmesiyle bu rakamın katlanarak, birkaç misline çıkacağına hep birlikte tanık olacağız. Yeter ki bu işi iyi planlayalım. Hollanda örneği ortada. EGİAD işaret fişeğini atarak görevini en iyi şekilde yaptı. Teşekkürler..

Yazarın Tüm Yazıları