e-Okul 3 kardeşi okulsuz bıraktı

Güncelleme Tarihi:

e-Okul 3 kardeşi okulsuz bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 13:09

Ankara’dan 3 hafta önce Antalya’ya taşınıp bir sitede kapıcılık yapan Bekmez çifti, e-okul sistemindeki hata nedeniyle 3 çocuğunu okula kaydettiremedi. Milli Eğitim yetkilileri ise ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldığını, teknik bir hata olduğunu ve en kısa sürede düzeltileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İlk eşinden boşanan iki kız babası 34 yaşındaki Ercan Bekmez, Ankara’da kendisi gibi eşinden ayrılan bir erkek çocuğu annesi 26 yaşındaki Meliha Bekmez ile evlendi. Çift üç çocuğu da yanlarına alıp, Çağlayan Mahallesi’ndeki yeni yapılan 33 daireli Begonvil Sitesi’nde kapıcılık yapmak üzere Antalya’ya geldi.

İkisi nakil, biri yeni kayıt

Ercan Bekmez’in ilk evliliğinden olan 10 yaşındaki Busegül ve 8 yaşındaki Hatem ile Meliha Bekmez’in ilk evliliğinden 6 yaşındaki İbrahim’in okula kaydı için oturdukları eve yakın olan Vali Hüsnü Tuğlu İlkokulu ile Ortaokulu’na giden çift, beklenmedik bir durumla karşılaştı. Ailenin iddiasına göre e-Okul sistemine göre çocukların adresi tespit edilemiyordu. İçişleri Bakanlığı’nın ulusal adres veri tabanında çocukların adresi tespit edilemediği gerekçesiyle hiçbirinin kaydını yapmayan okul yönetimi, Bekmez çiftini nüfus müdürlüğüne yönlendirdi.

Haberin Devamı

Misafir öğrenci olarak da kabul etmediler

Muratpaşa Nüfus Müdürlüğü’ndeki kayıtlarda ise ailenin çocuklarıyla birlikte kapıcılık yapılan sitede ikamet ettikleri görüldü. Bunun üzerine aile, ellerindeki vukuatlı nüfus kayıt örnekleriyle tekrar okula gitti. Ancak okul yetkilileri, ‘Verileri göremiyoruz’ gerekçesiyle üç çocuğun kaydını yine yapmadı. Ailenin, ‘Misafir öğrenci olarak kabul edin’ isteği de uygun bulunmadı.

Balkonda ders çalıştırıyor

Üç hafta süren mücadeleden sonuç alamayan ve e-Okul sistemindeki hatanın düzeltilmesini bekleyen çift, derslerden geri kalmamaları için üç çocuğuna oturdukları giriş katın balkonunda ders yaptırmaya başladı. Bu yıl birinci sınıfa başlaması gereken İbrahim’e okuma yazmayı öğretmeye çalışan Ercan Bekmez, üçüncü sınıfa geçen Hatem ile ortaokul birinci sınıfa geçen Busegül’e de ortaokul derslerini çalıştırıyor.

‘Kendim de ilkokul mezunuyum’

İki kızının okula Ankara’da Kıymet Necip Tesal İlkokulu’nda başladığını, eşinin ilk evliliğinden olan oğlunun da bu yıl ilkokula yeni başlayacağını aktaran Ercan Bekmez, ilkokul birinci sınıfların 3 hafta önce derslere başladığını, ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi. 3 çocuğunu özel okula gönderme gücünün olmadığını anlatan Bekmez, bir taraftan kapıcılık yaparken diğer taraftan üç çocuğa ders çalıştırmaya çalıştığını belirtti. Bekmez, "Bir bakıma onlara öğretmenlik yapıyorum. Ama ne kadar yapabilirim, onu da bilmiyorum. Sonuçta kendim de ilkokul mezunuyum" dedi.

Haberin Devamı

Derslerinde başarılılar

Okula kayıtları yapılamayan üç çocuk ise büyük heyecanla okulların açılmasını beklediklerini, ancak okula gidemeyince çok üzüldüklerini söyledi. Evin büyük kızı Busegül, "Ben bu yıl ortaokul birinci sınıfta, kız kardeşim Hatem ilkokul üçüncü sınıfta okuyacaktı. Ankara’daki okulumda çok başarılıydım. Tüm derslerim 5’ti. Bu sene bizimle birlikte İbrahim de okula başlayacaktı. Ama kayıtlarımızı yapmadıkları için hiçbirimiz okula gidemedik" diye konuştu.

Veri tabanından bilgi alınamadı

Öğrencilerden 2’sinin nakil geleceğini birisinin de yeni okula başlayacağını belirten Vali Hüsnü Tuğlu İlkokulu ve Ortaokulu’nun Müdürü Sami Aktaş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

" Çocukların kimlik numaralarını e-Okul sistemine girdiğimizde veri tabanından hiçbir bilgi alamadık. Bu nedenle kayıtlarını gerçekleştiremedik. Aileyi nüfus müdürlüğüne, belediyeye yönlendirdik. Bir sorun tespit edilemedi. Durumu ilçe milli eğitim müdürlüğüne de ilettik. Onlar da baktıklarında çocukların verilerine ulaşamadı. Ben kendim de günlerce aileyle birlikte çocukların kaydı için çaba gösterdim. Son olarak ilgili kurumlarımıza bu konuda ne yapacağımıza ilişkin bir yazı gönderdik."

Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Karabacak ise konudan yeni haberdar olduğunu ve çocukların kaydının yapılması için uğraştıklarını söyledi. Müdür Karabacak, "Teknik bir hata olmuş olabilir diye düşünüyorum. Bu tür durumlar kayıtlardaki sorun ortadan kaldırılınca çözülüyor. Muratpaşa ilçesinde 90 bin öğrencimiz var. Her çocuğumuzun da eğitim görme hakkı var. Teknik olarak sorun çözülecek. Konuyla ben de ilgileneceğim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!