BM Güvenlik Konseyi'nden terörle mücadele için yeni karar

Güncelleme Tarihi:

BM Güvenlik Konseyinden terörle mücadele için yeni karar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 09:00

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Irak ve Suriye'de savaşan "cihatçı" örgütlere diğer ülkelerden katılımı engellemek üzere sunulan 'yabancı savaşçı' tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

Başkanlığını BMGK'nın dönem başkanı olan ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı toplantıda, IŞİD ve benzeri örgütlerin giderek uluslararası güvenlik ve barışı tehdit etmesi konusu görüşüldü.

Toplantıda, yabancı terörist savaşçılarla mücadele için BMGK'ya sunulan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Karar tasarısıyla bu gruplara yandaş toplama ve kaynak sağlanması, terör örgütlerine katılmak isteyenlerin, karışıklıkların yaşandığı ülkelere seyahatlerinin engellenmesi amaçlanıyor.

Tasarıya göre, ülkeler vatandaşlarının savaşmak için başka ülkelere gitmesini engellemek zorunda.

Karar tasarısıyla, bu örgütlere 'yabancı ülkelerden' yeni militan ve kaynak temin edilmesi de "ciddi ceza gerektiren suç" kapsamına sokuluyor.

BMGK tarafından kabul edilen taslak bağlayıcı olduğu için tüm ülkelerin buna uyması gerekiyor. Bu karara uyulmaması durumunda BMGK'nın, söz konusu ülkelere ekonomik yaptırım ve güç kullanma hakkı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!