Ve ABD IŞİD'in petrol rafinelerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Ve ABD IŞİDin petrol rafinelerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 01:27

ABD, geçen hafta ilk kez Hürriyet'in duyurduğu, IŞİD'in petrol kaçakçılığını önlemeye yönelik askeri harekâta başladı. Pentagon, Suriye'de IŞİD'e ait 12 modüler petrol rafinerisinin vurulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

AMERİKAN Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre ABD, IŞİD’e yönelik Suriye’deki saldırıları Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte gerçekleştirdi. Ve hem savaş uçakları hem de insansız hava araçlarının kullanıldığı toplam 13 saldırının 12’sinde IŞİD’in kontrol ettiği modüler petrol rafineleri hedef alındı.

Ve ABD IŞİDin petrol rafinelerini vurdu
İLK HÜRRİYET DUYURMUŞTU

On gün önce Hürriyet’e konuşan Amerikan Yönetimi’nden üst düzey bir yetkilinin işaret ettiği, IŞİD’in günde 1-3 milyon dolar olduğu tahmin edilen kaçak petrol ticaretinden elde ettiği gelirin ABD'nin IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadelede öncelikli hale geleceği beklenen bir gelişmeydi. Nitekim son saldırılar da, IŞİD’in Suriye’de kontrol ettiği petrol sahalarının yer aldığı, ülkenin Irak sınırına yakın Deyr ez Zor, onun hemen güneydoğusunda kalan El Mayadin, El Mayadin’in Fırat Nehri boyunca devamında yer alan tam Irak sınırındaki Ebu Kemal ve Suriye’nin Türkiye ve Irak’la olan sınır bölgesinde Haseke’de gerçekleşti.

Haberin Devamı

Pentagon, saldırılarda rafinelerin ne kadarının hasar gördüğünün halen araştırıldığını ama hedeflerin başarıyla vurulduğunu açıkladı. Pentagon açıklamasında, her biri günde 300-500 varil rafine petrol üreten bu tesisler sayesinde IŞİD’in günde 2 milyon dolar gelir elde ettiği kaydedildi.

BELGELER GELECEK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, geçen hafta Amerikan Senatosu’nda verdiği ifadede IŞİD’in petrol gelirine değinmiş ve petrolün, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Suriye’ye komşu ülkeler üzerinden satıldığını açıklamıştı. Dün New York’ta Kerry ile ayaküstü kısa bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Kerry’nin Senato’daki ifadesi üzerine Amerikan Yönetimi’nden IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden satıldığını gösteren bilgi ve belgeleri iletmesini istemişti. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Kerry’nin bu konudaki bilgileri Ankara’ya iletmesinin beklendiğini aktardı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!