Erdoğan: Birleşmiş Milletler ne işe yarar

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Birleşmiş Milletler ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 01:07

BM Genel Kurulu’nun 69’uncu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ,BM’yi olaylar karşısındaki tutumundan dolayı eleştirerek, “BM ne işe yarar?”, Güvenlik Konseyi’ni eleştirerek “Dünya 5’ten büyüktür” dedi.

Erdoğan: Birleşmiş Milletler ne işe yarar
Erdoğan BM Güvenlik Konseyi'nde konuştu

Haberin Devamı

“BM’den, uluslararası kurumlardan umutlarını kesenler çaresiz şekilde terörün kucağına düşüyorlar” diyen Erdoğan; Irak, Suriye ve Mısır’daki duruşu nedeniyle BM’ye yüklenerek şunları söyledi:

Irak’tan Suriye’ye Filistin’den Yemen’e Afganistan’dan Ukrayna’ya kadar, geniş bir coğrafya derin krizler içinde insanlığın vicdanını yaralayan görüntülere sahne oluyor. 21.yüzyılda insanlar hâlâ açlıktan salgın hastalıklardan ölüyor. Çocuklar ve kadınlar savaşlarda hunharca ölüyor. Dünyanın zengin ülkeleri refah içinde yaşarken, fakir ülkeler açlık, kötü beslenme, hastalık, açlıkla ve eğitim yoksunluklarıyla uğraşıyor. Bu manzara insanlık onuruna yakışan bir manzara değil. Ortada, bütün insanlığı elbetteki BM’yi doğrudan ilgilendiren bir sorun var demektir.

Haberin Devamı

SESSİZ KALANLAR SUÇA ORTAKTIR

Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiç kime masum değildir. Çocukların öldürülmesine, masum kadınların alçakça katledilmesine, halkın oylarıyla gelmiş iktidarların silah ve tanklarla darbe yoluyla devrilmesine sessiz kalanlar bu insanlık suçuna alenen ortak olmaktadır. Eğer demokrasi diyorsak, sandığa saygı duyalım. Demokrasi değil de, darbeyle gelenleri savunacaksak, BM niye var merak ediyorum. Modern dünyada sergilenen bu çifte standart, geniş halk yığınları nezninde çok ciddi bir güvensizlik oluşturmuştur. Bugün karşı karşıya kaldığımız uluslararası terörün en temel beslenme kaynaklarından birisi de işte bu güvensizlik duygusudur. Bu kayıtsızlık tüm dünyada teröre oksijen sağlamaktadır. BM’den, uluslararası kurumlardan umutlarını kesenler terörün kucağı na düşüyorlar.

Haberin Devamı

IRAK’TA UMUDUMUZU KORUYORUZ

Irak’ta yaşanan kriz ülkem Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleri olarak Irak’ın yeni bir başlangıç yapacağını umudumuzu muhafaza ediyoruz. Barış, huzur ve istikrar için Türkiye, Irak halkının yanında olmaya devam edecektir.. Suriye meselesi de aynı şekilde sınırları aşmaya başlamıştır.

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR

BMGK daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde BM’yi etkisiz hale getirmesi küresel vicdanın kabul edeceği bir durum değildir. Suriye de 200 bin kişi katledilirken BM etkili çözüm bulamamıştır.

Haberin Devamı

1.5 MİLYON MÜLTECİ BİZDE

Tüm ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Dünyadan bir destek geliyor mu hayır. Kullandığımız miktar 3.5 milyon doları aştı. 4.5 milyon mülteciden 1.5 milyonu bizde. Şimdi soruyorum, zengin ve güçlü Avrupa ülkeleri 130 bin Suriyeliyi kabul etmiştir. 130 bin Avrupa’da sadece benim ülkemde 1.5 milyon. Suriye krizi giderek bölgesel ve küresel bir sorun haline gelmiştir. Gazze’de saldırılarda yaralanan 102 kişinin tedavilerini yapıyoruz. 30 bin Ezidi’yi ağırladık. Suriye’de kaçan Kürtlere sınırlarını açan biziz.

500 sene önce Avrupa’dan kovulan musevilere sahip çıktığımız gibi bugün de dinlerine, mezheplerine bakmadan herkese kucak açıyor, yardım ediyoruz. Türkiye, teröre destek veren, göz yuman bir ülke değildir. Bilakis teröre karşı en büyük mücadeleyi veren ülkedir.

BAKMADAN GEÇME!