Kobani muamması

Güncelleme Tarihi:

Kobani muamması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 01:07

Suriye resmi haber ajansı SANA ve bağımsız Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD öncülüğündeki koalisyonun dün Suriyeli Kürtlerin IŞİD’e karşı koymaya çalıştığı Kobani yakınlarındaki IŞİD mevzileri ve ikmal hatlarını bombaladığını öne sürdü. Ancak Amerikan Merkez Komutanlığı’nın operasyona dair açıklamasında bu kentin adı geçmedi. ABD, IŞİD ile birlikte vurulan Horasan Grubu’nun liderinin öldürülmüş olabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD’nin öncülüğünde Suudi Arabistan, Ürdün, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’dan oluşan koalisyonun, terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’de kuşattığı Kobani kenti çevresindeki mevzilerini bombaladığı iddia edildi. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) kentin batısındaki örgüt mevzileri ile ikmal hatlarının vurulduğunu öne sürdü. Suriye resmi haber ajansı SANA da ABD ve müttefiklerinin Ayn el Arap (Kobani) kentinin dış mahallelerini vurduğu haberini geçti. Ancak ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) dün hava saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada Kobani ve çevresinde operasyon yapıldığına dair bir açıklamaya yer verilmedi. ABD’nin hava saldırılarını Kobani çevresine taşımamasının bu kenti savunan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Washington’ın terör örgütü olarak tanımladığı PKK ile ilişkisinden kaynaklanmış olabileceği konuşuluyor. Reuters haber ajansına konuşan tanıklar Türkiye hava sahasından gelen savaş uçaklarının IŞİD pozisyonlarına yöneldiğini söyledi. Ajansa göre Türk yetkililer ise ne Türk hava sahasının ne de İncirlik Hava Üssü’nün saldırılar için kullanılmadığını belirtti.

Haberin Devamı

İKİNCİ SİNCAR UYARISI

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin denetimindeki Kobani çevresinde şiddetli çatışmalar dün de sürdü. Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Salih Müslim, IŞİD militanlarının Kobani’ye bir kilometre mesafede olduğunu ve ilerleyen saatlerde Sincar’daki gibi bir katliam yaşanabileceğini iddia etti. Müslim, ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyonunun ‘geç ve yetersiz’ olduğunu söyledi. Dün Reuters’e konuşan PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin bölgedeki komutanı Öcalan İso, IŞİD’in Kobani’ye 8 kilometre mesafede olduğunu iddia etmişti.

ORGENERAL SINIRDA

Öte yandan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, dün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine giderek, Kobani sınırındaki birlikleri denetledi. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarındaki hakim tepelere uzun menzilli obüsler yerleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!