360 milyon dolara tam global!

Güncelleme Tarihi:

360 milyon dolara tam global
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 20:54

TOFAŞ tarafından 360 milyon dolar yatırımla yenilenen Doblo, yeni yüzünü Hannover ticari araç fuarında gösterdi.

Haberin Devamı

Türk mühendisler tarafından geliştirilip Bursa’da üretilen ve tüm hakları Tofaş’a ait olan yeni Fiat Doblo, RAM markasıyla da ilk kez Amerika’ya ihraç edilecek. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Amerika ihracatıyla birlikte yeni Doblo tam anlamıyla ‘global’ bir model kimliğine büründü” dedi.

TOFAŞ’ın Bursa’daki fabrikasında ürettiği ve 14 yılda 1.4 milyon adet üretilen Fiat Doblo yenilendi. Hannover’de düzenlene IAA Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda uluslararası prömiyeri gerçekleştirilen Yeni Doblo için Tofaş, 360 milyon dolarlık yatırım yaptı. İç ve dış görünümü tamamen yenilenen yeni ticari araca, benzinli motor seçenekleri de eklendi. Pazardaki ihtiyaç ve beklentileri doğru bir şekilde analiz eden Tofaş’ın, 2000 yılının Eylül ayında ilk Doblo’yu banttan indirmesiyle, hafif ticari araç üretiminin sektöre önemli bir ivme kazandırdığına dikkat çeken Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Doblo’nun, kendi segmentini yaratması ve Türkiye’yi Avrupa’nın ticari üssü yapması bakımından da önemli olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

360 milyon dolara tam global


ÖMRÜ 2021’E UZADI

Başaran, “2013 içinde 360 milyon dolarlık yatırım tutarıyla yenilenen Doblo projesi üzerinde çalışmaya başladık. Projenin konsept aşamasından üretim aşamasına geçişini 24 ay içerisinde başardık” diyerek sürdürdü. Son yatırımla mevcut Doblo modelinin ömrünü 2018’den 2021’e uzattıklarını dile getiren Başaran, 2015’in ilk Yeni Doblo’yu Avrupa ile aynı dönemde Türkiye pazarına da sunacaklarını belirtti. Başaran, Doblo’nun Türkiye pazarı haricinde RAM markası altında, Promaster City adıyla Kuzey Amerika pazarında da yerini aldığını hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti:

360 milyon dolara tam global


ABD’YE 175 BİN DOBLO

“Tam anlamıyla ‘global’ bir model kimliğine büründü. Tofaş, Türkiye’nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi oldu. Tofaş, bugün tüm dünyada satılan Fiat Professional markalı ticari araçların üçte birini üretiyor. Dünyada 80 ülkeye ihraç ediyorduk. Bir eksiklik hissediyorduk. Şimdi bir de ABD yolunu açtık. ABD’ye 2021’e kadar 175 bin adet ihracat yapacağız. Tam anlamıyla ihracat seferberliği başlamış durumda.”

Haberin Devamı


Tofaş dünyanın en iyilerinden biri

YENİ Doblo’nun dünyadaki en iyi otomotiv fabrikalarından biri olan Tofaş’ın Bursa tesislerinde üretildiğini söyleyen Fiat Professional EMEA Bölgesi Başkanı Henrik Starup ise 2009 yılındaki ekonomik kriz sonrası Avrupa pazarının iyileşme sürecine girdiğini ve bu iyileşme trendiyle pazarda temkinli bir havanın hakim olduğunu dile getirdi. Starup, 28 Avrupa ülkesinin oluşturduğu, 4 tona kadar ki ticari araç pazarında yüzde 12.1 payla 1’inci sırada bulunduklarına dikkat çekti.

360 milyon dolara tam global

Tamamen yenilendi

DÖRT ayrı gövde seçeneğiyle birlikte iki ayrı yükseklik ve iki ayrı uzunluk versiyonu bulunan Yeni Doblo, daha modern bir görünüm kazanan yeni tamponları, inceltilmiş ve eğimli tavanla uyumlu, öncekilerden farklı kaputu dikkat çekiyor. Yeni Doblo’nun yolcu kabini de gösterge paneli, kaplamaları, direksiyon simidi, grafikleri ve kapı panelleriyle farklılaşıyor. Yeni Doblolar’da 6 adet turbo dizel ve 3 adet benzinli motor seçeneği bulunuyor. 1.3 MultiJet II 75HP ve 90 HP 200 Nm 1.6 MultiJet II 100 HP ve 105 HP 290 Nm, otomatik şanzımana sahip 1.6 MultiJet II 90 HP 200 Nm ve MultiJet II 135 HP 320 Nm dizel motor seçeneklerinin yanı sıra benzinli motor seçeneklerindeyse 1.4 lt 95 HP 127 Nm, 1.4 TurboJet 120 HP 206 Nm ve 1.4 TurboJET 120 HP 206 Nm çift yakıtlı (benzin/metan) yer alıyor.

Haberin Devamı

Otokar’dan gövde gösterisi

SON 4 yıldır Türkiye’nin en çok satılan otobüs markası olan Otokar, Hannover’de 7’den 12 metreye uzanan geniş ürün yelpazesi ile boy gösteriyor. Fuarda çevreci Euro 6 motorlu otobüs ailesini tanıtan Otokar, küçük otobüsü Sultan’ın VIP donanımlı modelini de ilk kez sergiliyor.

Western Star

Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen IAA 2014 Ticari Araçlar Fuarı’nda Transformers filmindeki ana karakerlerden biri olan Optimus Prime TIR ziyaritçilerin ilgi odağı oldu. Daimler standına yer alan dev cüsseli kamyona Western Star adı verildi.

Karsan’dan Hyundai’ye 3 ticari

FUAR katılım-cıları arasında yer alan Hyundai, Karsan’ın Türkiye’de ürettiği H350 modellerini tanıttı. H350, van, minibüs ve şaşi olmak üzere üç farklı model ile satışa çıkacak. Hyundai’nin dünyada ilk kez bir şirketle işbirliğine gittiğini, münhasir üretici ve dağıtıcı olarak Karsan’ı seçtiğini ifade eden Karsan CEO’su Murat Selek, H350 modellerinin gelecek yıl satışa çıkacağını belirtti. Selek, “İlk yıl 10 bin ile baslayacağız. İkinci yıldan sonraysa üretimi 25-30 bine kadar çıkaracağız. İmzalanan 7 yıllık anlaşma çerçevesinde toplamda 200 bin adede ulaşacağız” dedi. Selek’in paylaştığı bilgilere göre Karsan’ın ürettiği Hyundai araçların yüzde 85’i ise Avrupa ülkelerine ihraç edilecek. Üretimin daha da yukarı çıkabileceğini dile getiren Selek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Hyundai üretimiyle Karsan da farklı boyuta geçiyor. Birkaç Karsan daha çıkaracak kadar projeksiyon yapiyoruz.”

Haberin Devamı

Budapeşte’ye ‘Atak’

KARSAN Murahhaz Azası Jan Nahum ise Atak ve Star adındaki iki yeni midibüsü Hannover’deki fuarda ilk kez sergilediklerini belirterek, “Budapeşte Belediyesi’nin şehiriçi otobüs ihalesini Atak ile kazandık. İlk etapta 16 daha sonra 24 adet Atak Budapeşte’de yer alacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!