Türk korveti TCG Bafra ENI'nin peşinden ayrılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk korveti TCG Bafra ENInin peşinden ayrılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2014 15:25

Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı parsellediği Doğu Akdeniz’de 3 bölge kiralayan İtalyan petrol şirketi ENI, Ada’nın güneyinde petrol ve doğalgaz sondajına başlıyor. Türk donanmasına bağlı TCG Bafra korveti ENI’nın sondaj platform gemisini adım adım takip ediyor.

Haberin Devamı

Güney Koreli petrol şirketi KOGAS ile ortaklık yapan İtalyan ENI, Kıbrıs adasının güneyini 13 parçaya bölen Rumlar’dan kiraladığı 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde arama yapacak. ENI’ye ait Honduras bandıralı SAIPEM 10000 isimli sondaj gemisi, Kıbrıs adasının yaklaşık 100 kilometre güneyinde Amerikan Noble Energy’nin doğalgaz bulduğu Afrodit adı verilen 12 numaralı parsele bitişik 9 numaralı parsele ulaştı. Rumlar ENI’nin sondaj yapacağı 9 numaralı parsele Onasagoras adı verdi.

Türk korveti TCG Bafra ENInin peşinden ayrılmıyor

ENI bu gemiyle 9. parselde sondaj yapacak

İKİ DENEME SONDAJI

Bölgeye demir atan sondaj gemisi, teknik hazırlıklarını tamamlamasının ardından yaklaşık 2 bin metre derinlikteki deniz tabanına ulaşmak üzere matkabını çalıştıracak. Gemi 2 ay içinde 2 deneme sondajı yapacak ve deniz tabanına ulaştıktan sonra deldiği topraktan elde edeceği verileri inceleyecek. Sondaj gemisinin 3 ay içinde bölgede doğalgaz bulunup bulunmadığı yönünde ilk bilgilere sahip olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türk korveti TCG Bafra ENInin peşinden ayrılmıyor

Türkiye adanın güneyindeki parsellerde yapılan çalışmaları adım adım takip ediyor.

TÜRK DONANMASI BEKLEMEDE

Kıbrıs Rum medyasından Politis ve Fileleftheros gazeteleri, bölgede devriye geçen Türk donanmasına ait TCG Bafra korvetinin sondaj platform gemisini adım adım takip ettiğini ve 7 deniz mili mesafede sondaj faaliyetlerini izlediğini yazdı. Rum medyasına göre, Türk korveti, taciz edici herhangi bir faaliyette bulunmadı. Kıbrıslı Rumlar doğu Akdeniz’e kıyıdaş ülkeler Mısır ve İsrail ile münhasır ekonomik bölge sınırları belirledikten sonra parselledikleri bölgeyi ihalelerle petrol şirketlerine kiralıyor. Amerikan Noble Enerji şirketi iki yıl önce bölgede doğalgaza ulaşmıştı. Türkiye ve KKTC’nin itirazlarına rağmen, Fransız Total ve İtalyan ENI, Rumlardan parsel kiralayan şirketler arasında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!