İzmir'de eğitim politikaları protestosu

Güncelleme Tarihi:

İzmirde eğitim politikaları protestosu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2014 15:08

İZMİR’de, hükümetin eğitim politikalarının yanı sıra, ortaokullarda türbana izin verilmesi eğitimcilerin tepkisini çekti. iş bırakan öğretmenler, Korak Meydanı’na yürüdü. Alanı dolduran 5 bin öğretmen adına konuşan İdil Uğurlu, dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte sorunlarını dile getirmek için eğitimciler, iş bıraktı. İŞID saldırılarını kınamak için de Basmane Meydanı’nda toplanan eğitimcilere, çeşitli sendikalar, siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinden destek geldi. Polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini ve bunun kanunsuz olduğu anonsunun ardından, sendika temsilcileriyle görüştü. Bu sırada, meydandaki kalabalık, halay çekti. Görüşmelerden sonda 5 bin eğitimcinin yürüyüşüne izin verildi. Protestocular, sık sık "AKP, elini eğitimden çek", "Kobani, İzmir seninle" sloganları attı.

KONAK KEYDANI’NDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Konak Meydanı’na yürüyen eğitimciler adına İdil Uğurlu, basın açıkması yaptı. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyleyen Uğurlu, "Toplumun farklı kesimlerinin sürekli artan ve acil çözüm bekleyen sorunları geri plana itildi. Eğitim sistemi üzerinden, tüm toplum hükümetin siyasal hedefleri doğrultusunda, biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitim alanında yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar, sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve toplumun geleceğini ipotek altına almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden, toplum üzerinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürmektedir. Eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahaleler artmıştır. İmam hatip okullarına talep gelmemesine rağmen, okullarda bununla ilgili bölümler açılmıştır. Okulara siyasi iktidar çizgisinde olmayan tek bir yöneticinin bile gödev almaması için düğmeye basılmış ve bütün okullarda tarihin en kapsamlı, kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleştirilmiştir. Kamusal, bilimsel, laik, anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalıdır. Bakanlık, öğrencileri özel okullara, meslek liselerine, imam hatip ya da açık liseye yönlendirmekten vazgeçmeli. TEOG sorunları çözülmelidir. Eğitimde siyasi kadrolaşmaya, rotasyon uygulamasına son verilmelidir. Maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar ek zam yapılmalıdır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!