Roma Tiyatrosu’nda evsizlerin antik yaşamı

Güncelleme Tarihi:

Roma Tiyatrosu’nda evsizlerin antik yaşamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 01:05

Başkent’te her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği ve bir yandan da restorasyon çalışmalarının sürdüğü Ulus’taki Roma dönemine ait Antik Tiyatro’yu, son günlerde evsizler mesken tuttu. Sur aralarında kalan evsizler, tarihi kalıntılar arasında ateş yakıp, asırlık sütunlara zarar veriyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulus ve Hacıbayram bölgesinde yürüttüğü ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi’ kapsamında, çalışmalar devam ederken, ilgisizlik nedeniyle bazı tarihi bölgeler zarar gördü.
Bölgedeki Roma dönemine ait Antik Tiyatro, alkol ve bağımlılık yapıcı maddeler kullanan kişilere mesken oldu.
M.S. 1. ile 2. yüzyıl arasında yapıldığı sanılan Roma dönemi Antik Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmaları sırasında eski dönemlerden kalma hamam, tapınak, agora, sur, hipodrom, sütun gibi çok sayıda tarihi eser ortaya çıkartıldı. Ancak uzun süredir etrafı derme çatma çevrili halde bekleyen tiyatro, son dönemlerde evsiz kişilerin yaşam alanına döndü. Gündüz surlar arasında kalan madde bağımlıları, gece ise sur diplerinde ateş yakıyor. Başı boş halde bırakılan tiyatroda tarihi izler her geçen gün yok oluyor.

Haberin Devamı

Roma Tiyatrosu’nda evsizlerin antik yaşamı

İZLER SİLİNİYOR

Bölgeyi ziyarete gelen vatandaşlar gördükleri manzaraya tepki göstererek, “Eski Ankara’nın en önemli alanlarından olan Ulus’taki bu tarihi yapı neden atıl şekilde duruyor anlamış değiliz. Her sütunun arasında alkol şişeleri var. Bunun yanı sıra sanırım restorasyon yapılmaya çalışılmış ve yarım kaldığı için elektrik kabloları açıkta duruyor. Acil bir şekilde yetkililerin müdahale etmesi ve tiyatroyu Başkent’e kazandırması gerekiyor” diye konuştu.

2009’DA BAŞLADI

Önceki aylarda Suriyeli mülteciler tarafından kuşatılan tarihi tiyatronun, yapılan restorasyon çalışmaları arasında unutulduğunu savunan bölge esnafı da şunları söyledi:
“2009 yılında burada kazı çalışmaları başladı. Büyük bölümü gün yüzüne çıkartılan tiyatronun yenileneceği ve aslına uygun restore edileceği belirtildi. Ancak oturma sıralarının kullanılan malzeme dışarıdan bakıldığında çok sırıtıyor. Renk tonu hiç uymadı. Zaten onun dışında da bir şey yapılmadı. Aradan geçen beş yılın ardından ne olacağı henüz belli değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!