Suriyeli sporculara Türk lisansı

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli sporculara Türk lisansı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2014 01:06

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Suriye ve Irak'taki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen yabancı sporcuların, yurt içindeki müsabakalara katılmaları ve geçici lisans alabilmeleri için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Suriye ve Irak'ta yaşananlar nedeniyle Türkiye'ye gelen yabancı sporcuların, yarışmalara katılabilmesi için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
İstinye'deki Orhan Saka Amatörler Evi'nde basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıç, zor durumda kalan bu sporcuların antrenman yapabilmeleri, müsabakalara katılmaları ve geçici lisans alabilmeleri konusunda çalışmalar yaptıklarını, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve ilgili birimlerle irtibat halinde olduklarını söyledi.
Doping konusuna da dikkati çeken bakan Kılıç, sporcuların genç yaşta eğitilmesi gerektiğini, sporcu ve antrenörlerin dışında bu işin ticaretini yapanların da bundan sonra cezalandırılacağını anlatarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

DOPİNGE UYUŞTURUCU MUAMELESİ YAPILACAK
"Doping ile ciddi bir mücadele veriyoruz. WADA'ya yaptığımız mali destek, psikolojik, sembolik bir mesajdır. Dopinge de narkotik muamelesi yapılacak. Devlet olarak narkotik ile uyuşturucuyla nasıl mücadele ediyorsak, dopingle de aynı mücadeleyi yapacağız. Bu konuda ilgili diğer bakanlıklarla da görüşüyoruz. Yasal çalışmalarımız da devam ediyor. İnternete girip tek tuşla yasaklı madde sipariş edilememesini sağlamalıyız."

BİLET PARASINI ÖDEMEDEN STADA GİREN YOK
E-bilet ile seyirci sayısının düştüğü yönündeki eleştirilere de değinen Bakan Kılıç, "Doğru olabilir ama şunu gözden kaçırmamamız lazım. Eskiden bilet dahi almadan maça girenler vardı, şimdi bilet parasını ödemeden stada girenler yok" dedi.
Passolig konusunda amacın yasada belirtildiği gibi şiddet olaylarının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Kılıç, ailelerin neden maça gitmediğinin sorgulanması gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti:

SEYİRCİ SAYISI DÜŞTÜ AMA SEYİRCİ PROFİLİ DEĞİŞTİ
"Tabii ki bir alışma süreci olacak. İngiltere, Almanya gibi büyük futbol ülkelerinde bu sürecin önüne nasıl geçilmiş, bunları incelememiz lazım. E-bilet ile birlikte Türkiye'de seyirci sayısının düştüğü yönünde eleştiriler var. Doğru olabilir ama şunu gözden kaçırmamamız lazım. Eskiden bilet dahi almadan maça girenler vardı. Ama şimdi bilet parasını ödemeden stada girenler yok. Belki bu yüzden sayı düşmüş olabilir. Seyirci sayısı azalmış olabilir ama Türkiye'de seyirci profili değişti. Ben bile Bakan olduğumdan beri bir kez maça gidebildim."

ŞİDDET VE KÜFÜR KABUL EDİLEMEZ

Sezon başında Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yapılan TFF Süper Kupa maçında yaşananların tasvip edilemez olduğunu ifade eden Kılıç, "Bu konuda herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Başta kulüp başkanları ve yöneticileri olmak üzere medya da kendi içinde otokontrol yapmalı. Şiddetin ve küfrün gündemimizden çıkması için her şeyi yapacağız. Eğer süreç istediğimiz şekilde gitmezse, emniyet tekrar statlarda kontrolü ele alabilir. Bir maçta sahaya muşta atıldı. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bunun önüne mutlaka geçmeliyiz" şeklinde konuştu.

EN AZ İKİ OLİMPİYAT MERKEZİMİZ OLMALI
Bilinçli sporcu yetiştirilmesi konusunda da çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kılıç, kamp alanlarına öncelik verdiklerini, Futbol Federasyonu'nun Riva modelinde olduğu gibi basketbolda da yeni bir kamp tesisi yapılması konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Olimpiyata hazırlık merkezleri kuracaklarını, yetenek taramalarına başladıklarını anlatan Kılıç, "Tesisler konusunda da artık yetersiz değiliz. Halka açılan tesislerimiz de var. Aslında birçok konu iç içe geçmiş durumda. Bundan sonraki süreçte bu konuların koordinasyonunu sağlayacağız. Bakanlığımızın bütçesinde zaten aslan payı tesislere ait. Bu nedenle en az iki tane olimpiyata hazırlık merkezimiz olmalı. Yurt dışındaki örneklerini inceleyip, ülkemizde nasıl uygulanmalı, hangi şehirlerde olmalı, bunların çalışmasını yapıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ KULÜPLER YASASI TASLAĞI HAZIR
Yeni Kulüpler Yasası konusundaki taslağın hazır olduğunu, güzel bir noktaya gelindiğini vurgulayan Kılıç, "Çok fazla anlaşamadığımız nokta yok. Müzakere süreci devam ediyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!