Zonguldak'ta madenciler eylemi bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Zonguldakta madenciler eylemi bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 23:02

Zonguldak Valiliği önünde oturma eylemi yapan HEMA işçilerine öğleden sonra aileleri de destek verdi. Yağmur nedeniyle valilik önündeki oturma eylemini bitirmek zorunda kalan işçiler, aileleriyle birlikte GMİS Salonu'na gitti. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencileri işverenin yasal olarak 3 gün üst üste işe gitmemeleri durumunda iş akitlerinin fesh edeceğini, bu yüzden yarın sabah işyerlerine dönmeleri konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Alabaş, "Bizim düşüncemiz işyerlerine dönüp yeni mağduriyetler yaratmayalım. Biz problemi çözme adına Ankara'da yapacağımız görüşmelerden sonuç alamıyorsak da yine aynı şekilde ailelerimizle, çoluk-çocuğumuzla birlikte bundan sonraki hedefimizin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TBMM olacağının bilinmesini istiyoruz. Geldiğimiz gibi aynı şekilde evimize ve işimize döndüğümüzde birbirimizle irtibat içerisinde bu problemi çözelim istiyoruz" dedi.

Bunun üzerine işçiler, eylemlerinde kararlı olduklarını gerekirse Ankara'ya giderek eylemlerine orada devam edeceklerini söyledi. Alabaş, işçilere acele etmemelerini, bir yol haritası belirleyip çözüm bulunmaması durumunda Ankara'da geniş katılımlı bir eylem yapabileceklerini ifade etti. Bu kararı beğenmeyen işçiler ile Alabaş arasında gergin anlar yaşandı. Yaklaşık 2 saat kürsüde işçilere konuşan Alabaş, işverenin 22 Ekim'de 489 işçiyi toplu halde işten çıkaracağını, bu işçilerin de yasal haklarının korunması için yarın sabah işyerlerine dönmek zorunda olduğunu hatırlattı. Alabaş, işçileri ikna edemeyince salondan ayrıldı.

Salondaki gerginliğin sona ermesinin ardından GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işçilerle görüştü. Yapılan görüşmede, eylemi bitirip yarın sabah iş başı yapma kararı çıktı. Böylece, işçiler 36 saat sonra 21.00'de eylemlerini bitirdi. Şube Başkanı Mutlu, işçilerle yapılan değerlendirmede işçi arkadaşların mağdur olmaması için yasal prosedürleri uygulama adına yasal olarak haklı oldukları davada haksız duruma düşmemek için eylemi bitirip yarın sabah itibari ile işbaşı yapma kararı aldıklarını söyledi. Mutlu, "Yarın sabah işyerine gideceğiz, yasal olarak işverenin haklı konumuna düşmesini engelleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde bu süreci lehimize çevirebilecek şekilde yeni eylem stratejileri geliştireceğiz" dedi. Maden işçileri, aileleriyle birlikte salondan ayrılarak araçlarla evlerine döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!