Suriye'den dönen Türk'e, IŞİD tutuklaması

Güncelleme Tarihi:

Suriyeden dönen Türke, IŞİD tutuklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 15:45

Berlin polisi uzun süredir takibe aldığı 40 yaşındaki dört çocuk babası Murat Ş'yi IŞİD militanı olduğu şüphesiyle yakaladı.

Haberin Devamı

Suriye'de IŞİD kampında eğitim aldığı ve Almanya'da eylem yapacağı şüphesiyle tutuklanan Murat Ş'nin bu yılın başında yeni pasaport aldığı öğrenildi. Mısır vatandaşı bir kişiyi iki arkadaşıyla birlikte kaçıran Danimarka vatandaşı Michael C adındaki aşırı İslamcı bir kişi de Aachen'da yakalandı. Polis kaçırma olayının siyasi bir yönü olup olmadığını araştırıyor.

Almanya'nın en büyük korkusu Suriye ve Irak'a gidip bir süre burada askeri eğitim alan veya savaşa katılanların tekrar dönüp burada eylem yapmaları. Bunun için her türlü önlemi almaya çalışan güvenlik birimleri, tetikte bekliyor. Polis, bir süreden beri takip altına aldığı 40 yaşındaki Erzurumlu Murat Ş'yi yakaladı. Dört çocuk babası Murat Ş'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensubu olmasından şüphelenen savcılık, bu kişi hakkında daha önceden tutuklama kararı çıkarmıştı.

Haberin Devamı

POLİS TAKİP EDİYORDU
Yakalanıp cezaevine konan Murat Ş'nin Suriye'deki terörist kamplarında askeri eğitim aldığı sanılıyor. İstihbarat birimlerine göre, Murat Ş, bomba ve silahlı eğitim aldıktan sonra birkaç hafta önce Berlin'e döndü ve burada izini kaybettirmeyi hedefledi. Kimliği tespit edilen şüpheli hakkında savcılık, devlete karşı eylem geliştirme ve güvenliği tehlikeye düşürme suçlamasıyla tutuklama kararı vermişti. Bir süreden beri güvenlik güçleri ve istihbaratın takibe aldığı Murat Ş., Cuma günü yapılan operasyonla Mariendorf'da çalıştığı inşaatta yakalandı. Yaklaşık 20 polisin katıldığı operasyonda yakalanan şüphelinin polise direnmediği ve kaçmaya yeltenmediği öğrenildi. Şüphelinin Berlin'de bir süre kaldıktan sonra tekrar Suriye'ye, cepheye gideceğinden şüphe ediliyor. Bir yetkili “Bizdeki bilgiye göre tekrar Suriye'ye gidip savaşma planları ve kararı içinde olduğu yönünde” dedi.

AŞIRI GRUPLARLA İLİŞKİ KURDU
Hürriyet, yakalanıp cezaevine konan şüpheli hakkında ayrıntılı bilgilere ulaştı. Erzurum Tekman doğumlu olan Murat Ş'nin biri 16 yaşında olmak üzere dört çocuğu bulunuyor. İlk çocuğunu Türk vatandaşı olarak kaydeden Murat Ş. diğer üç çocuğunu ise 2000 yılından sonra dünyaya geldikleri için Alman vatandaşlık yasasından yararlanarak Alman vatandaşı olarak kaydettirdi. Wedding semtinde yaşayan ve 10 yıl öncesine kadar da mahalledeki kahveye gidip arkadaşlarıyla kağıt ve okey türü oyunlar oynayan Murat Ş., daha sonra Selefistlerle ilişki kurdu. Düzenli olarak beş vakit namaz kılmaya başlayan ve sakal uzatan Murat Ş., işini aksattığı gerekçesiyle kaybetti.

Haberin Devamı

YENİ PASAPORT ÇIKARDI
Alman Devlet Demir Yollarında çalışan Murat Ş., bir süre işsiz kaldıktan sonra inşaatlarda çalışmaya başladı. Küçük oğluyla çok yakından ilgilenen ve sürekli ona evlerin yakınındaki bakkaldan çikolata alan Murat Ş., çocuklarına sık sık da yakınındaki fırından börek alıyordu. Yakın çevresinden edinilen bilgiye göre Murat Ş'nin 2011 yılında eski pasaportunu uzattığı ancak bu yılın başında ise Berlin Başkonsolosluğuna müracaat ederek yeni elektronik pasaport aldığı bilgisini verdi. Murat Ş'nin tutuklanmasından sonra oldukça telaşlanan kendisinden altı yaş küçük eşi ise cezaevinde eşini ziyaret edebilmek için kendisinin ve çocuklarının pasaportlarının fotokopilerini çekip savcılığa verdiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Murat Ş, yaklaşık iki yıl önce Selefistlerin Berlin'in merkezindeki Potsdamer Platz'da yaptıkları eyleme de katıldı. Burada Kuranı Kerim dağıtan grup daha sonra turistlerin ve Berlinlilerin şakın bakışları arasında namaz kılıp dağılmıştı.

Haberin Devamı

DİNLENİP DÖNÜYORLAR
Emniyetten bir yetkili, Suriye'de terör kamplarına katılanların bir süreliğine tatil yapmak veya dinlenmek üzere kampı terk ettiğini ve daha sonra ise yine geri döndüklerini anlattı. İstihbarat birimleri IŞİD'e katılmak üzere Almanya'dan yaklaşık 400 kişinin Suriye'ye gittiğinden yola çıkıyor. Bunlar arasından ülkeye dönenlerin sayısı ise 130 olarak tahmin ediliyor. Öte yandan Kuzey Ren Vestfalya Polisi, önceki gün aşırı İslamcı Danimarka vatandaşı Michael C adında bir kişiyi yakaladı. Mısır vatandaşı bir kişiyi kaçıran Danimarkalı aşırı dinicinin yakalandığını açıklayan polis, olayın siyasi bir yanının olup olmadığını araştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!