TSE'den Ankara'ya "dev" laboratuvar üssü

Güncelleme Tarihi:

TSEden Ankaraya dev laboratuvar üssü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2014 01:17

Türk Standardları Enstitüsü, Ankara Temelli'ye "dev" laboratuvar üssü kuruyor. Enstitüsü, 120 milyon liralık yatırımla, Temelli'yi Ortadoğu ve Balkanların test ve eğitim merkezi yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Ankara Temelli'ye "dev" bir laboratuvar üssü kurmak için çalışmalara başladı. Enstitüsü, 120 milyon liralık yatırımla, Temelli'yi Ortadoğu ve Balkanların test ve eğitim merkezi yapmayı hedefliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, TSE'nin 2018 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı Temelli kompleksi, yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Komplekste yer alan tüm bina inşaatları, mekanik ve elektrik tesisatları, alt yapı işleri, dahili yollar, kanalizasyon ve yağmur suyu drenajları, çevre düzenleme işleri, tesisat galerisi, otopark, peyzaj ve ağaçlandırma için yaklaşık 120 milyon lira ön maliyet hesaplandı. Kamu ihale kanunları çerçevesinde yapılacak tesisin finansmanı, TSE'nin öz kaynaklarıyla sağlanacak. TSE, bu yatırımla Avrupa'da sadece birkaç ülkede olan, Ortadoğu ve Balkanlarda ise örneği bulunmayan "dev" bir laboratuvar üssünü Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

14 FARKLI LABORATUVAR

Sanayinin ihtiyaç duyduğu gelişmiş teknoloji konularındaki ihtiyaçlara yanıt verecek komplekste 14 farklı laboratuvar olacak. Kimya, gıda, yapı malzemeleri, makina ve malzeme, elektrik/elektronik, bio-uyumluluk, EMC ve akustik, tekstil ve nanoteknoloji, formaldehit ve organik bileşikler analiz, çevre şartları, asansör test merkezi, enerji sistemleri, yüksek güç ve gerilim ile yüksek gerilim direkleri laboratuvarlarının yer alacağı üste ayrıca, Ankara Araç Kontrol Merkezi de bulunacak. Komplekste laboratuvarların yanı sıra, 600 kişilik konferans salonu, teknik kurul salonu, uluslararası akreditasyon kuruluşlarının ofisleri, genel arşiv ve kütüphane, Türk sanayisinde önem arz eden ve uzun yıllar kullanılmış laboratuvar cihazlarının sergilendiği kamuya açık müze, Ar-Ge ve teknoloji alanları ile sağlık, spor merkezi, kreş, yemekhane, mutfak ve teknik merkezler de olacak.

UYGULAMALI EĞİTİM MERKEZİ

Komplekste ulusal ve uluslararası bazda sanayiciye, üreticiye, hizmet sektörüne, akademisyenlere, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik uygulamalı laboratuvar, kalibrasyon ve Ar-Ge amaçlı uygulamalı eğitimler de verilecek. Bunların yanı sıra, enerji verimliliği, organik tarım ve hayvancılık, bilgi güvenliği, helal gıda, kalite sistemleri gibi alanlarda verilecek eğitimlerle ,kompleksin Türkiye'nin "ilk uygulamalı eğitim merkezi" olması hedefleniyor. Öte yandan, tesiste ISO, CEN, CENELEC, IEC gibi uluslararası ve bölgesel standart kuruluşlarının irtibat ofislerinin yer alacağı bir koordinasyon merkezi de oluşturulacak. Güvenli yeşil bina kriterlerine göre projelendirilecek ve belgelendirilecek Temelli Kompleksi enerji verimliliği, çevreye ve insana duyarlılık ve kalite sistemleri konularında örnek bir kompleks olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!