Halıcılar geleceğini kurguluyor

Güncelleme Tarihi:

Halıcılar geleceğini kurguluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 11:20

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) tarafından halıcılık sektörünün bulunduğu konum, gelişimi ve geleceği gibi önemli konuların yer aldığı "Makine Halısı Sektör Envanteri" hazırlandı.

Haberin Devamı

Halı Sektör Kurulu ve GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, yazılı açıklamasında, Türkiye'de ilk defa hayata geçirdikleri çalışma sayesinde halıcılık sektörünün adeta röntgenini çektiklerini belirtti.

Konunun uzmanları tarafından uzun ve titiz süren çalışmaların ardından hazırlanan "Türkiye Makine Halı Sektör Envanteri"nin sektörün her konuda bulunduğu durumu ve mevcut yapıyı gözler önüne serdiğini ifade eden Kaplan, göreve başladıkları daha ilk gün halı sektörünün nerede olduğunu tespit etmek istediklerini ve 2011 yılında başlanan çalışmanın tamamlandığını vurguladı.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2011 yılında 1 milyar 208 bin 336 dolar olan parça dokuma makine halısı ihracatının 2013 yıl sonu yüzde 4'lük artışla 1 milyar 789 bin 522 dolara çıktığını aktaran Kaplan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Dünyadaki tüm parça dokuma halısı ihracatının yüzde 63,9'u ülkemiz, bu oranın da yüzde 57'si Gaziantep'te faaliyet gösteren halı üreticilerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Sektörün gurur verici bir şekilde bu kadar hızlı büyümesinin yanında bu kadar hızlı büyümenin yol açacağı çeşitli sorunların tespiti ve çözüm arayışları, firmalarımızın maksimum verimlilikte çalışabilmesi ve gelecek planlarına ışık tutmak üzere bu envanter çalışmasının da yenilenmesi kaçınılmaz olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin tüm halı üreticilerine ve satıcılarına fayda sağlayacağına inandığımız yeni envanteri tamamlamış durumdayız."

Envanterin gelecek dönemlerde sektörle ilgili yatırım yapacak yatırımcılar için de önemli olduğunu vurgulayan Kaplan, "Yapılan çalışma firmalarımızın ve yatırımcılarımızın geleceğine ışık tutacaktır. Ümidimiz, tamamlanan bu çalışmanın dünyada ayak basmadık yer bırakmayan firmalarımıza, akademik çalışmalara, sektörle ilişkisi olan tüm kurum ve kuruluşlara fayda sağlamasıdır" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!