400 bin kişi için hazırlık

Güncelleme Tarihi:

400 bin kişi için hazırlık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 01:17

TERÖR örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’deki Kobani kentine saldırıları nedeniyle Türkiye’ye sığınan Kürt kökenli Suriyelilerin sayısı son dört günde 200 bine ulaştı.

Haberin Devamı

Günlerce aç ve susuz yürüyerek sınıra yığılan 130 bin Suriyeli, kayıt altına alınarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan geçici Barınma Merkezleri’ne yerleştirildi. Akrabalarının yanına gelen ve diğer sınır kapılarından giriş yapan Suriyeliler ile birlikte son 4 günde Türkiye’ye 200 bin Suriyeli’nin giriş yaptı. Dün itibariyle Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısı ise 1 milyon 570 bin oldu. Türkiye’deki Suriyeli sayısı 70 ilin nüfusunu geride bıraktı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da, Kobani’den gelenler için Suruç’ta 40 kişilik bir ekiple sahada olduklarını, 400 bin kişiye yetecek yemek stoku bulunduğunu söyledi. Geçen cumadan bu yana sınır geçişlerine bizzat nezaret eden Kızılay, giriş yapanlara ilk olarak su ve yüksek enerjili bisküvi dağıtıyor. Ankara’dan giden 19 kişilik “Beslenme Müdahale Grubu” ile de sıcak çorba dağıtılmaya başlandı.

GÖÇ DALGASINA HAZIRIZ

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sınırdan Türkiye’ye girenlerin sayısının 130 bini aştığını, Türkiye’nin yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgasına karşı da hazırlıklı olduğunu bildirdi. Şu ana kadar kaç Suriyeli’nin sığındığı ve bundan sonra kaç kişiye daha hazırlıklı olunduğunun sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi: “Net sayımız yaklaşık 130 bin civarında. Hatta 130 bini aşmış bir sayıdan bahsedebiliriz. Söz konusu bölgenin toplam nüfusu 400 küsur bin. Bunların Suriye’nin içinden başka yerlere gitmiş olduklarını tahmin ediyoruz. Ama yoğun, yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgası muhtemeldir. Bu muhtemel dalgaya karşı hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

‘DOĞAL AFETTEN RİSKLİ’

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş şöyle konuştu: “Çok zor bir iş başarılıyor. Bu bir doğal afet değil. Sel olsa, deprem olsa olur biter ve sonra yaraları sarmaya başlarsınız. Kaç kişinin etkilendiğini en baştan bilir ve ona göre hareket edersiniz. Karşı karşıya kaldığımız şey maalesef insan eliyle yaratılan bir felakettir. Dolayısıyla daha kaç köyün basılacağı, daha kaç kişinin göçmen haline getirileceğini bilmiyoruz. Karşı tarafta kontrol edilemez bir güç sivil insanlara karşı saldırı içinde. Dolayısıyla afetin boyutu, doğal bir afetin boyutundan daha riskli, daha bilinmezleri içeren bir durumdur. Bunların hepsine hazırlıklıyız.” Kurtulmuş, “Mülteciler, hele cumartesi gününden çok daha düzenli şekilde, iki ana giriş noktasından itibaren tek tek kaydediliyor. Büyük kısmı ailelerinin yanına, bir kısmı bölge içinde daha uzak noktalara naklediliyor. Bunların hepsi kontrol altındadır. Kimse endişelenmesin” dedi.

Haberin Devamı

Suriyeli sayısı 1.5 milyonu geçti

IŞİD’in saldırılarından kaçarak Şanlıurfa’ya gelen Suriyeli Kürtlerin sayısı 200 bine ulaştı. Kayıt altına alınan 130 bin kişi Geçici Barınma Merkezleri’ne yerleştirildi. Kızılay, 400 bin kişilik yemek stokunun hazır olduğunu açıkladı. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların toplam sayısı 1.5 milyonu geçti.

Askerden yardım

Suriye’nin Kobani ilçesinden Türkiye sınırına göç eden onbinlerce insana Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yardım elini uzattı.
Türk askerinin sığınmacılara geçişte yardım ve destek verdiği belirtilen TSK açıklamasının yanı sıra Mehmetçiler yardım ederken çekilmiş fotoğrafları da yayınlandı.

Sınır gergin

Haberin Devamı

Mürşitpınar bölgesinde PYD ile dayanışma için toplanan grupla güvenlik güçleri arasında gerginlik çıktı. Halay çekmek isteyen grubu engellemek isteyen güvenlik güçleri dağılmalarını istedi. Tansiyon yükseldi. Eylemcilere biber gazı sıkıldı. Molotof kokteyli isabet eden bir zırhlı araç yandı. Eylemcilere biber gazı sıkıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!