Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinde seçim

Güncelleme Tarihi:

Avusturyanın Vorarlberg eyaletinde seçim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 12:01

İktidar partisi Avusturya Halk Partisi (ÖVP) bir önceki seçime göre yüzde 9 oranında oy kaybederek birinci oldu.

Haberin Devamı

Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinde seçmenler, eyalet milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına gitti.

SÜRPRİZ SONUÇ
Eyalet Yüksek Seçim Kurulu, resmi olmayan seçim sonuçlarını açıkladı. Buna göre federal düzeyde koalisyon hükümetinin ortaklarından Avusturya Halk Partisi (ÖVP) bir önceki seçime göre yüzde 9 oranında oy kaybederek yüzde 41,8 ile birinci oldu. Koalisyonun diğer ortağı Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ise yüzde 1,2 oy kaybederek yüzde 8,8 ile dördüncü sırada yer aldı. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) yüzde 1,7 oranında oy kaybederek yüzde 23,4'lük oyla ikinci sıradaki yerini korurken, seçimin en büyük süprizini Yeşiller Partisi yaptı. Yeşiller bir önceki seçime göre oylarını yüzde 6,5 oranında artırarak, yüzde 17,1 oy aldı.

Haberin Devamı

Seçimin bir diğer süprizini, kurulduktan hemen sonra Federal ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oylarını artıran liberal eğilimli Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yaptı. NEOS, ilk defa girdiği seçimde yüzde 6,9 oy aldı.

Seçim sonuçlarına göre siyasi partilerden ÖVP'nin 16, FPÖ'nün 9, Yeşiller'in 6, SPÖ'nün 3 ve Neos'un 2 milletvekili olacak.

TEK TÜRK MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Yaklaşık 38 bin Türk vatandaşının yaşadığı eyalette sadece Yeşiller partisi, Türk adaya listesinde yer verdi. Buna göre, Yeşiller'in listesinde 4'ncü sırada yer alan Vahide Aydın milletvekili seçildi.

Seçimde 36 sandalye için 9 partiden 400'ün üzerinde aday yarıştı. Kayıtlı seçmen sayısının 267 bin 104 olduğu eyalettte, seçime katılım oranı yüzde 65 oldu.

En son 20 Eylül 2009'da yapılan seçimlerde Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 50,8, Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) yüzde 25,2, Yeşiller yüzde 10,4, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) yüzde 10,1 diğer iki parti yüzde 2,9 oy almıştı. Buna göre, mevcut Meclis'te ÖVP'den 20, FPÖ'den 9, Yeşiller'den 4 ve SPÖ'den 3 milletvekili bulunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!