Ve tapu şerhi tapuya işlendi

TMMOB Mimarlar Odası’nın Afet ve Kentleşme Komiteleri üyesi, ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı telefonda ‘Efendim şimdi İTÜ Rektörlük avukatı telefon etti...

Kanunsuz ve usulsüz yoldan silinen ‘Bu gayrimenkule yapı yapılamaz’ şerhinin tapuda yeniden konulduğunu haber verdi’ dedi.

Bugün Gökkafes binası önünde saat 11.00’de yapılacak gösteri öncesi şunları söyledi:

Gökkafes’te, planların hiçbirisine uyulmadı; İTÜ Taşkışla binasının zemin kodunu aşmaması gerekirken aşıldı; irtifa tecavüzü yapıldı. Turizm bölgesi ilan edilerek yapının bitirilmesi sağlandı. Dosyalar yıkım kararından kaçırılırken, bu arada 8 kat çıkıldı. Ne plan disiplini var, ne de kent anlayışı... Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınırları Beyoğlu’dan Şişli’ye geçirilince ruhsat işlemi o zamanki başkan Cüneyt Akgün tarafından gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, Akgün hakkında suç duyurusunda bulundu; Mimarlar Odası’ndan ayrı olarak...

Gökkafes, gecekondu ile kıyaslanamaz; çünkü hiç alakası yok. Tek veya toplu halde kaçak gecekondu yapılabiliyor. Devlet gerektiğinde affediyor, belediye yerel hizmetleri götürüyor. Ama burada başka bir durum var.

Yani...

- Bu oraya hile ile kaçak olarak kondurulmuş bir yapıdır. Yargı kararları da Yargıtay tarafından onanmıştır. Tekrarlıyorum, belgeler üzerinde sahtekarlık yapılmıştır. Ruhsat işlemleri de bu sahtekarlıklara dayanılarak yaptırılmıştır. Dolayısıyla biz mimarlar bu yapıya ‘Hukuksuzluk Anıtı’ diyoruz.

Şimdi ne olacak?

- Aslında başa dönüldü... Düşünün, şimdi imar durumu istense ne denilecek; bu gayrimenkulün üzerinde yapı yapılamaz, çünkü tapuda şerh var denilecek. Bu durumda ruhsatın sahibi planlar ortadan kalkıyor.

Niye İTÜ...

- İrtifa hakkı sahibi, yani bir anlamda hissedar... Sadece o değil, Hazine ve Büyükşehir de hak sahibi bu yerde.

Bütün bunlara karşı Süzer Grubu ne yapabilir?

-
Dava açabilir... Bu şerh yeniden tapuya yazılınca ‘efendim biz oraya bina yaptık, bu şerh yok hükmündedir’ iddiasında bulunabilir.

Reha Muhtar’ı bilgilendirme

SAYIN Bayer....Sayın Reha Muhtar’ın köşesinde dün yer alan 10 Kasım’la ilgili ‘Minik bir yüreğin sesi’ başlıklı yazı nedeniyle sizi bilgilendirmek istiyorum. Ben o yazıyı 1994’te size getirmiş ve 10 Kasım’da yayınlamıştınız. 1995’te bir kez daha yayınladınız. Necmi Tanyolaç da 1996’da Gözcü’deki köşesinde yer verdi. Yıllardır internet sitelerinde dolaşır bu yazım. Yazdığımda liseye yeni başlamıştım. Şimdi üniversiteyi ve askerliğimi bitirdim. Reha Muhtar’ın sandığı gibi annem-babam yardım etmedi, ben yazdım. Böyle bir yazıya köşesinde yer verdiği için teşekkür ederim Muhtar’a.

Kerem TÜRKMAN-KADIKÖY

NATO görevinde unutulan polisler

BEN polis memuruyum, adım (...). Adımı yazmazsanız size bir durumu anlatmak istiyorum. İstanbul’da 27-29 Haziran’da dünya liderlerinin katıldığı NATO Zirvesi yapıldı. Bu toplantının hazırlıkları öncesinde 3 bin polis eğitildi; ben de bunların arasındaydım. Karşıdan Şükrü Balcı Polis Okulu’na kaç kez gidip geldik. Bize o gün giyilmek üzere elbiseler alındı.

Sonuçta, toplantılar olaysız geçti. Aradan bir ay geçti bize Sayın Valimiz Muammer Güler’in imzasıyla NATO Zirvesi’nde ‘üstün gayret ve başarılı çalışmalarımızdan’ ötürü takdirname gönderildi. Bugünlerde amir sınıfına giren büyüklerimize maaş taltifi yapıldığını öğrendik. Emniyet Müdürü ve yardımcılarına 7, emniyet amirlerine 5, başkomiserlere 4, komiserlere 3 maaş tutarındaki paraları bayram öncesinde verilecekmiş... Hem de paralar NATO’dan geliyormuş diyorlar... Biz de aynı görevi yapmadık mı? Müdürlerimiz bize niye sahip çıkmıyor?’

Affet bizi Ahmet

TALİHSİZ Ahmet Hakan Canıdemir’
in vefatı karşısında içimizin sızısı dinmiyor.

Toplumun duyarsızlığına değinmek istiyorum. O gün, o trende bir sürü insan vardı. Çocuk yaşta denecek bir genç tartaklanıyor, tekmeleniyor, trenden atılıyor ve kimsenin sesi çıkmıyor. Biri kalkıp ‘Höt, ne oluyor’ dese belki de Ahmet’in hayatı kurtulacak.

Kusuru bir yerlerde aramaya gerek yok. Kusur hepimizde. Polisin önünde adam karısını 52 yerinden bıçaklıyor, müdahale edilmiyor. Masum bir genç trenden atılıyor, gene kimse müdahale etmiyor.

Adeta üstümüze ölü toprağı serpilmiş.

Beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın diyemeyiz. İşte dün sizi sokmayan yılan bugün çocuğunuzu, torununuzu sokar.

Vurdumduymaz olan bu milleti aziz Atatürk bir defa silkeledi, kendine getirtti. Sonra yine uykuya ve uyuşukluğa daldık.

İşte bu nedenle Ahmet’in vefatında toplumun ihmali ve ilgisizliği vardır. İnşallah bu son acı ders olur. Ahmet nur içinde yatsın ve bizi affetsin.

Turgut TOKUŞ İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

MESAJ PANOSU

ŞEKER
Hastaları, Bayramın 1. günü (14 Kasım) ‘Global Diyabet Yürüyüşü’ yapacaklar. Amaç, Guinness rekoru kırmak ve bu yolla dünyanın dikkatinini diyabet hastalığına dikkat çekmek. Yürüyüşe katılmak isteyenler için (Türkiye’den) www.diyabetyuruyusu.com; www.novoturk.com; (dışardan) www.GlobalDiabetesWalk.com ve 0800-211 70 39 ve 0212-282 21 19-0216-346 61 34

ÜMRANİYE’de Ümran Boru’nun civarına araçını parkederseniz, bir süre sonra demir partiküllerinin yapıştığını ve pasta ile çıkmak bilmediğini görürsünüz. Bir de bunları soluduğumuzu düşünün. Mehmet KUL

KURTKÖY’
ye, Maslak’tan dört ay önce taşındım. Ne yazık ki, cadde ve sokaklarda ne bir köpeğe, ne bir kediye rastlayamıyorum. Bu dünyayı paylaştığımız bu sevimli canlılara Ramazan’da yaşam hakkı tanımayanlar hiç günaha girmiyor mu? Gülsüm ÖNEY

BEN sınıf öğretmenliği mezunuyum ve benim gibi binlerce değil, on binlerce sınıf öğretmenliği mezunu arkadaşım var. Hepimiz bir an önce atanmayı bekliyoruz. Umarım 2005 yılı memur alımlarında sınıf öğretmenliği mezunlarını dikkate alırlar.

İsrafil TAŞ-OSMANİYE

ŞIRNAK hakkında önemli bir konudan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz ki Şırnak bir il merkezi. Ama tam 1 haftadır merkez evlerimizde sular akmıyor... AB’ye üyelik müzakerelerine başlamaya hazırlanan bir ülkede böyle bir sorunun özellikle de il merkezinde böyle bir sorunun olması çok acı.

M.E.
Yazarın Tüm Yazıları