Mehmet Ayvalıtaş duruşması ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Ayvalıtaş duruşması ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 11:40

Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye’de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davanın 4. duruşması görüldü.

Haberin Devamı

HAKKINDA ZORLA GETİRME KARARI BULUNAN SANIK DURUŞMADA

Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş ve hakkında zorla getirme kararı bulunan diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş geldi. Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem ve Volkan Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal ve babası Mustafa Kartal’ın da hazır bulunduğu duruşmayı Gezi Olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ailesi ve Gülsuyu’ndaki olaylarda yaşamını yitiren Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Meral de izledi.

CHP’Lİ TANAL: ÖZEL GÖRÜŞME YAPMIYORUM

Kimlik tespitlerinin yapıldığı sırada duruşma salonuna gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, müşteki avukatlarının olduğu bölüme giderek avukatlarla kouştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Mahmut Tanal’ın katılan tarafın yanına gelip özel görüşme yaptığı görüldü, seyircilerin bulunduğu yere geçmesi istendi" cümlelerinin duruşma zaptına yazdırdı. Bunun üzerine Tanal, "Ben duruşmanın inzibatını bozmuyorum. Özel görüşme yapmıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

"MEHMET’İN KALKACAĞI SIRADA ÜZERİNE JİP DÜŞTÜ"

Duruşmada olay gününü anlatan tanık Ali Ekber Ağan, Gezi Eylemleri nedeniyle kitlelerin otobanda olduğunu söyleyerek, "Ben de o grubun içindeydim. İstanbul istikameti tamamen kapalıydı. Ankara İstikametini de kapatmak için yola indik. İnsanların elinde bezler vardı, sallıyorduk. Taksi ve siyah jip durmadı, diğer araçlar durmuştu. Taksi çarptığında Mehmet Ayvalıtaş düştü, tekrar kalkacağı sırada üzerine jip düştü" dedi.

"KEMER TAKMADIĞIM, TELEFONLA KONUŞTUĞUM İÇİN CEZA KESİLDİ"

Davanın geçtiğimiz celsesinde sanık Mehmet Görkem Demirbaş’ın daha önce trafik kurallarını ihlal edip etmediği, hakkına verilen bir trafik cezası olup olmadığının tutanaklarının emniyet müdürlüklerinden istenilmesine karar verilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Demirbaş’ın 1 Mayıs 2013 tarihinde Karayolları Trafik Kanunu’nun 73. Maddesi olan "Karayolunda araçların kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürülmesi, araçlardan bir şey atılması veya dökülmesi, seyir halinde

Haberin Devamı

sürücülerin cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanması yasaktır" hükmü gereğince 77 lira idari para cezası kesildiğini belirtti. Mahkeme Başkanı ceza nedenini sanığa sordu, sanık Demirbaş ise "Kemer takmamıştım ve cep telefonuyla görüşme yaptığım için ceza kesilmişti" şeklinde konuştu.

DURUŞMA SALONU YETERSİZLİĞİ...

Bu sırada duruşma salonuna yeteri kadar izleyici alınmadığını belirten müşteki avukatları, duruşmanın Balyoz ve Poyrazköy Davası’nın adliyenin konferans salonunda yapılmasını talep ederken, salon sorunun çözülmesini istedi. "Silivri’den randevu alıp sıraya girmek istemiyoruz" diye konuşan avukat Ömer Kavili, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Silivri Adliyesi’nden randevu alınarak büyük salonda duruşmaların görülmesine ilişkin yazının kabul edilemeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

MAHKEME BAŞKANI: NEDEN DURUŞMAYA GELMEDİN

Duruşmada müşteki avukatlarının sorularına cevap veren sanık Cengiz Aktaş, 25 yıldır şoförlük yaptığını belirterek, "Kullandığım araç bana ait değil, ben işçi şoförüm. Bu takside olaydan önce 1,5 yıl çalıştım. Akşam 4 gibi vardiyayı alıp, gece 1 gibi bırakırım" dedi. Duruşmaya gelmediği için hakkında yakalama kararı olduğu, polislerin eve gelip bilgi verdiği avukatlarca hatırlatılan Aktaş’a Mahkeme Başkanı, "Polis ekipleri gelmiş evine, sen neden duruşmaya gelmedin" diye sordu. Bunun üzerine sanık Aktaş, "1 aylığına memlekete eşimi götürmeye gitmiştim" dedi. Mahkeme Başkanı ise "Adliyeye gelmiştin, neden içeri girmedin" şeklinde soru sordu. Adliyenin gergin olması nedeniyle duruşmaya giremediğini söyleyen Aktaş, "Adliyeye ilk celse gelmedim ama 2. Celse geldim. Gerginlik vardı, girmedim salona" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"KAZA ÇOK ANİYDİ, ANLIK OLDU"

Olay günü alkollü olmadığını ve hızının 80 veya 90 kilometre olduğunu ifade eden Aktaş, "Kaza çok aniydi, anlık oldu. Önümdeki araca vurmamak için frene bastım. Jip de bana vurdu. Kalabalık yoktu. İnsan olarak birini görmedim. Çarpma sesinden sonra insan sesleri duydum. Ben de olayda darbe alıp, bayıldım" dedi. Öte yandan geçtiğimiz Cuma günü sanık Aktaş’ın mahkemeye gelerek celse arası ifade verdiği öğrenildi.

DURUŞMA KONFERANS SALONUNDA YAPILACAK

Mahkeme, duruşma salonunun yetersizliğinden dolayı daha büyük bir salonun tahsisi için yazılan yazıya Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adliyede her duruşmanın kendi salonunda veya Silivri Adliyesi’nde görülebileceği yönünde cevap verildiğini belirtti. Silivri Adliyesi’nin uzaklığı ve adliyede 2 konferans salonunun bulunduğu, benzer davaların konferans salonunda yapıldığını belirten mahkeme, gelecek celse duruşmanın konferans salonunda yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

DURUŞMA ERTELENDİ

Davetiye çıkarılmasına rağmen duruşmaya gelmeyen tanıkların gelecek celse duruşmaya zorla getirilmesine hükmeden mahkeme, olayın başlangıcından bitiş anına kadar olay yeri ve sonrasını gösterir tüm kamera kayıtlarının araştırılıp temini için Ataşehir Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına karar verdi. Müşteki avukatlarının sanıkların tutuklanması gerektiği yönündeki talebi reddeden mahkeme, duruşmayı 24 Aralık 2014 günü saat 09.30’a erteledi.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi’nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal’ın da olduğu bir grup yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş’ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş’ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş’ın aracı, önündeki taksici Aktaş’ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal’a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında "taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.


Mehmet Ayvalıtaş duruşması ertelendi

Duruşmayı izlemeye Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik de geldi. Nuray Gedik, "Destek için buradayım. Onlar da bizim duruşmamıza gelmişlerdi. Kenetlenmeliyiz" diye konuştu.

AYVALITAŞ DAVASINDAKİ SANIK TAKSİ ŞOFÖRÜ: SUÇSUZUM

Hakkında yakalama kararı olmasına rağmen 4. celse duruşmaya gelen tutuksuz sanık taksici Cengiz Aktaş’ın geçtiğimiz cuma günü ifade verdiği öğrenildi.

"SUÇSUZUM"

Celse arası ifade veren tutuksuz sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş olay günü taksi ile Dolmabahçe’de bir otelden müşteri alıp Ateşehir’e doğru yola çıktığını belirterek, "Saat 22.00 sıralarıydı. Olay mahalinde de ufak tefek çiseleme söz konusuydu. Hava karanlıktı. Kaza mahaline geldiğimizde önümüzde hususi küçük bir otomobil seyir halindeydi. Ani fren yaptı. Ben de frene basmak zorunda kaldım. Daha sonrasını hatırlamıyorum. Ben otobanda insanları görmedim. İnsan sesleri duyuyordum. Ancak ben Ankara’dan geliş istikametinin kapatıldığını ve bizim gidiş istikametimize de bazı insanların yola çıktığını fark etmedim. Suçsuzum" dedi.

"ÖNÜMDEKİ ARAÇ FREN YAPINCA BEN DE YAPTIM. DURAMADIM, ÇARPTIM"

Davanın 2. celsesine gelip kalabalık bir ortam olması nedeniyle duruşma salonuna giremediğini ifade eden Aktaş, "Önümdeki araç fren yapınca ben de fren yaptım duramadım, çarptım. Nereye çarptığımı hatırlayamıyorum. Benim aracıma arkadan gelen aracın çarpması neticesi sol arka tarafındaki teker kopmuştu. Benim otomobilimin sürati 80-90 km’dir. Azami hız sınırı otobanda 120-130 olarak biliyorum. Bugüne kadar trafik cezası almadım. 25 yıldır taksi şoförüyüm. Ben ölen ve yaralananın ne şekilde ölüp yaralandıklarını bilmiyorum. Önümde bir araç seyrediyordu. Rengini hatırlamıyorum. Önümdeki seyreden rengini hatırlayamadığım araç bulunamamış, önümdeki fren yapan araç ile benim aracım arasında 60 metre kadar takip mesafesi vardı. Arkamdan gelen jip ile benim otomobilimin arasındaki ne kadar takip mesafesi olduğunu bilemeyeceğim. Eşimi memlekete götürüp getirdim. 4 gün içinde 3 kez ameliyat oldu. Şu anda sakat kaldı. Onun için duruşmalara gelemedim" diye konuştu.

"TAKSİ FRENE BASIP ŞERİDİ ORTALAYINCA BEN DE FRENE BASTIM"

Öte yandan davanın bir diğer tutuksuz sanığı Mehmet Görkem Demirbaş ise ilk celse ifade vererek, "Önümdeki taksi her nedense bir anda zikzaklar yapmaya başladı. Birden frene basıp şeridi ortalayınca, ben de frene bastım. Aramızdaki takip mesafesi 10-15 metreydi. Taksi durunca fren yaptıysam da engel olamadım. Taksinin sol yanına vurup bariyerlere çarptım. Aracımın yönü ters tarafa döndü ve durdu. Aracımdan inince 20-25 kişilik kalabalık bir grup beni darp etmeye başladı. İçlerinden bir tanesi bana yardımcı olmak için kazaya neden olan şahsın ben olmadığımı söyledi. Benim aşırı hızım yoktu. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Suçsuzum" demişti.

BABA ALİ AYVALITAŞ: TÜRKİYE'DE ADALET DİYE BİR ŞEY YOK

Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 24 Aralık tarihine ertelenen duruşma sonrası avukatlar, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Gezi olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, Maltepe Gülsuyu’nda uyuşturucu çeteleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik’le birlikte adliyeden çıkarak, adliye sarayı önünde toplanan yaklaşık yüz kişilik grubun bulunduğu alana geldi.

ADİL YARGILANMA İLKESİ İHLAL EDİLİYOR

Burada açıklama yapan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, şunları söyledi:
"Gezi olayları davalarının tamamında gözüken hadise şu, tüm savcıların ve yargıçların ortak noktası şu; etkin bir yargılama, etkin bir kovuşturma, etkin bir soruşturma başından beri yapılmadığı gibi yargılama aşamasında da etkin bir kovuşturma yapılamıyor. İlk önce vatandaşımızın gerçekten burada bir adil yargılama mı yapılıyor, burada bir ’piyes mi yapılıyor, bir tiyatro mu yapılıyor’ bunu öğrenmesi lazım. 25 yıllık avukatlık geçmişim var benim. Yargılamaların hiçbirinde kapalı kapılar arkasında duruşma yapılmadı. Maalesef bugünkü gördüğümüz olayda kapı kapatılıyor, kilitleniyor içeriden ve yargılama bu şekilde yapılıyor. Duruşmaların halka açık ve aleni olması lazım. Göstermelik olarak bazı arkadaşlar içeri alınıyor. Basın mensupları yeteri kadar içeri alınmıyor. Bu sebeplerden dolayı burada adil yargılama ilkesi ihlal ediliyor."

GEZİ ŞEHİTLERİNE, HALKA ADALET YOK

Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da, Türkiye’de adaleti kaybettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye’de adalet diye bir şey yok, yargı yok, savcı yok, hakim yok. Yani resmen 50 milyon ile dalga geçiliyor. Geri kalan 20 milyona adalet var. O da paraya, ranta, sahtekarlığa, hırsızlığa, IŞİD’e , Zarrab’a adalet hemen var. Ama bizim Beşiktaş Çarşı grubuna yargılama açılıyor. Ona adalet yok. Berkin Elvan’ın babası yanımda. Hala dava başlamadı. Ona adalet yok. Ahmet Atakan’ın davası hala başlamadı. Ona adalet yok. Yani açıkçası Gezi şehitlerine, halka adalet yok. Hepimizin ölmesi lazım yani. Onun için en iyisi bizi IŞİD öldürsün, ya da şu anki cumhurbaşkanı istediği yerde öldürebilir. Yoksa bıraksınlar, adalet herkese adalet olsun" dedi.

BERKİN ELVAN KOLYESİ

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da, "Biliyorsunuz Çarşı’yı hükümete darbe yapmakla suçladılar. Acaba bizim bu çocuklarımız ne yaptı. Sokağa çıktı, istekleri vardı. Çocukların annelerinin babalarının yatak odalarına kadar müdahale ettiler. Annelerin babaların yapacakları çocuklara kadar müdahale ettiler. Mücadelemiz sürecek" dedi. Sami Elvan’ın yanında bulunan Gülsüm Elvan’ın boynundaki 'Berkin Elvan' yazılı kolye dikkat çekti.

Açıklamaların ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!