Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'ta

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan New Yorkta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 08:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak için New York'a geldi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler 69’uncu Genel Kurul toplantıları ve İklim Zirvesi için New York’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, New York’ta Cuma gününe kadar kalacağı 5’inci Cadde üzerindeki Peninsula Oteli’ne yerleşti.

JFK Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılanan Erdoğan ile birlikte AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, AB eski bakanı Egemen Bağış, Ulaştırma eski bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve kızı Sümeyye Erdoğan da New York'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ise iki haftadır New York’ta bulunuyordu.

Haberin Devamı

BASINA KAPALI KONUŞMALAR
Bugün New York'ta ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) ilk defa basına kapalı bir konuşma yapacak olan Erdoğan,
daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la bir araya gelecek. Erdoğan, akşam Türkevi'nde verilecek resepsiyonda vatandaşlarla görüştükten sonra, St. Regis Otel’de merhum Ahmet Ertegün’ün eşi Mika Ertegün’ün onuruna vereceği özel akşam yemeğine katılacak. ABD eski dışişleri bakanları Henry Kissenger ve Madaline Allbright gibi seçkin küçük bir davetli grubun katılacağı yemek de basına kapalı olacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un ev sahipliğinde salı günü düzenlenecek “İklim Zirvesi”'nde bir konuşma yapacak olan Erdoğan, BM’nin halen devam eden 69’uncu Genel Kurul toplantılarında da bir konuşma yapacak.

BM’DEKİ KONUŞMA OBAMA İLE AYNI GÜNE KALDI
BM tarafından daha önce perşembe günkü oturuma konulan Erdoğan'ın konuşması, Türk tarafının isteğiyle ABD Başkanı Barack Obama'nın da konuşacağı çarşamba gününe çekildi. Başkan Obama, New York saatiyle sabah konuşurken, Erdoğan, günün son konuşmacısı olarak akşam saatlerinde kürsüye çıkacak.

Obama'nın özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele konusunda Genel Kurul oturumunda önemli açıklamalar yaptıktan sonra, teröre destek veren ülkelere yönelik yaptırım isteyen bir karar çıkarılması için Güvenlik Konseyi oturumuna başkanlık etmesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Genel Kurul salonunda Suriye sınırında bir “Tampon Bölge” fikrini gündeme getirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’IN YOĞUN PROGRAMI
23 Eylül Salı akşamı Zirve vesilesiyle Genel Sekreter Ban’ın in ev sahipliğinde aralarında ABD Başkanı Baracak Obama’nın da bulunduğu liderler onuruna verilecek yemeğe de iştirak edecek olan Erdoğan, Amerika Müslüman Topluluğunu, Dünya Yahudi Kongresi heyetini ve Ermeni Kilisesi Doğu Yakası Başpiskoposunu da Türkevi’nde kabul edecek.

TÜRGEV VAKFI'NIN YEMEĞİNE KATILACAK
25 Eylül perşembe sabahı ABD Ticaret Odası ve Başbakanlık Yatırım Tanıtma ve Destek Ajansı tarafından ortaklaşa olarak, önde gelen Amerikan şirketlerinin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek çalışma kahvaltısında, Türkiye’nin iş, yatırım, finans ve ticaret alanlarındaki potansiyelini öne çıkaran konularda ABD’li yatırımcılara hitap edecek olan Erdoğan, akşam ise New York Mandarin Otel’de TÜRGEV Vakfı tarafından organize edilen Türk işadamlarının katılacağı akşam yemeğinde konuşacak.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU’NU YOĞUN PROGRAM BEKLİYOR
Geçtiğimiz Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’ndeki Irak konulu oturuma katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün BM’de yapacağı ikili görüşmeler dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik edecek. Salı günü “Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Dönem Başkanlığı”’nı üstlenmiş olmamız dolayısıyla düzenlenecek resepsiyona ev sahipliği yapacak. Çavuşoğlu, New York’taki temasları kapsamında ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte ‘’Cihad Fonu’’ diye bilinen “Terörizmle Mücadele Küresel Forumu”’na eş-başkan olarak iştirak edecek. “Arabuluculuk Dostlar Grubu” Dışişleri Bakanları çalışma kahvaltısına eş-başkan sıfatıyla katılacak olan Çavuşoğlu, Türkiye’nin eşsunucusu olduğu “Medeniyetler İttifakı” girişiminin “Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı”nda da bir konuşma yapacak.

Haberin Devamı

GÜVENLİK KONSEYİ ADAYLIĞIMIZ İÇİN DESTEK İSTEYECEK
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun BM’deki en önemli gündemi ise Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik adaylığı olacak. 2 yıllık geçici Güvenlik Konseyi koltuğu için aday diğer iki ülke İspanya ve Yeni Zelanda ile çekişen Türkiye, yoğun temaslarda bulunarak çok sayıda devlet ve hükümet başkanına Türkiye'nin BMGK stratejisi ve hedefleri anlatılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!