Tampon için BM Şartı

Güncelleme Tarihi:

Tampon için BM Şartı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 01:37

TÜRKİYE’nin, giderek artan mülteci sorununa karşı Suriye topraklarında kurulmasını istediği tampon bölge ve havadan korunmasını sağlayacak uçuşa kapalı bölge istemlerine Rusya’dan “uluslararası meşruiyet” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Hürriyet Daily News’e verdiği demeçte, Türkiye’nin söz konusu planlarıyla ilgili olarak “Bu tür iyi niyetli adımlar BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmayacaksa sonuçları da kötülüğü getirebilir. Unutulmamalıdır ki ‘cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir” dedi. Suriye sorununun çözümü için en uygun örgütün hâlâ BM olduğunu, ancak ABD liderliğindeki Batı Bloku’nun buna yanaşmadığını anlatan Karlov, şimdi Irak Şam İslam Devleti’ne karşı uzun vadeli mücadele başlatmaya hazırlanan ABD liderliğindeki koalisyonun Libya’daki hatayı tekrarlama riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.

LEGAL YOLLARLA GİDİYORDU

Büyükelçi, “Libya şu anda şöyle bir yapıda: Ülkenin farklı bölgeleri farklı gruplarca yönetiliyor. Ülkede farklı gruplarca kullanılan silahlar toplandı ve şimdi Suriye’de terör örgütlerince kullanılıyor. Batılı ortaklarımız Libya’dan gerekli sonuçları ve dersleri alamadılar ve hâlâ da almıyorlar. Belki de kendini dünya hükümdarı gibi hissetmek, yönetimleri ve sınırları değiştirmek isteyebilirler ama sonuçlarını görüyoruz” açıklamasını yaptı. Libya’daki silahların Türkiye üzerinden mi Suriye’ye taşındığına ilişkin bir soruya, “Yanlış anlaşılmasın. Ben Rusya Federasyonu’nun Türkiye büyükelçisiyim. Tabii ki görev yapmakta olduğum ülkeyle ilgili dedikodular hakkında konuşmak benim için yanlış olur” yanıtını veren Karlov, şunları söyledi: “Ama şunu söyleyebilirim: Tabii ki silahlar Libya’dan Suriye’ye legal yollarla gidiyordu. Peki bu silahları kullanan kim? Çoğunlukla IŞID ve El-Nusra. 1-2 sene sonra Libya’da Kaddafi’nin silah depolarından kaçırılan silahlar dünyadaki diğer sıcak noktalarda da kullanılabilir.”

Haberin Devamı

‘ÖNCE KANAL İSTANBUL’U AÇIN SONRA BAKARIZ’

Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türk hükümetinin Karadeniz ile Marmara arasında açacağını duyurduğu Kanal İstanbul’u kullanıp kullanmayacaklarının sorulması üzerine, “Siz önce o projeyi gerçekleştirip kanalı açın biz sonra bakarız kullanıp kullanmayacağımıza” yanıtını verdi. Projenin ilk açıklandığı dönemde Rusya, bu kanalı kullanma zorunluluğunun getirilemeyeceğini, Rus bandıralı gemilerin İstanbul Boğazı’nı kullanmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!