Diyarbakır'da Kobani'ye destek yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda Kobaniye destek yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2014 17:47

IŞİD militanlarının Suriye’nin Rojava Bölgesi’ndeki Kobani’ye yönelik saldırılar, Diyarbakır’da HDP’li milletvekili, DBP’li belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Milletvekilleri, belediye başkanları ve STK temsilcileri, yürüyüş sonrası otobüslerle Kobani halkına destek vermek üzere Suruç sınıra hareket etti.

Haberin Devamı

Bugün saat 13.00 sıralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binası önünde toplanan ve Abdullah Öcalan posteri ile PKK flamalarını taşıyan kalabalık, Koşuyolu Parkı’na doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Anlı, DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Raci Bilici, DOGÜNSİFED, DİSİD ile OSGİAD başkan ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi, yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Koşuyolu Parkı’na geldi.

ZÜMRÜT: SINIRDA BARIŞ VE İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURACAĞIZ

Seçim otobüsünün üzerine çıkan DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, halkı Kürtçe ve Zazaca selamladıktan sonra Türkçe yaptığı konuşmada, sınırda barış ve destek zinciri oluşturmaya davet ederek, "Amed’in kalbi yüreği Kobani ile birliktedir. Bu günkü saldırılar sadece Kobani’de, Rojava’da açığa çıkan halkların devrimini yok etmeye dönüktür. IŞİD faşizmini sadece izlemeyiz, bütün gücümüzle Kobani direnişine destek vereceğiz. IŞİD saldırıları, demokratik ve bütün yaşamı hedef almaktadır. Alternatif yaşam biçiminin ortaya çıkmasını engellemektedir. Bütün halklar buna müsade etmeyecektir, biz müsade etmeyeceğiz. Bu saldırılara gözünü kapatanlar, duymayanlar, görmeyenler halkların vicdanında mahkum edilecektir. Bir kaz daha belirtmek istiyoruz; bu saatten itibaren tüm halkımızı ve halkları Kobani’deki direnişe sahip çıkmaya ve sınırda barış zinciri oluşturmaya davet ediyoruz. Bu zulme sahip çıkmaya çağırıyoruz. Barış zinciri ve direniş zinciri oluşturmaya gideceğiz" dedi.

’DİYARBAKIR’DA IŞİD’E DESTEK VEREN 400 DERNEK KURULDU’

Ak Parti hükümetini eleştiren Zümrüt, bölgedeki Kürt milletvekilerine destek çağrısı yaptı. Diyarbakır’da IŞİD’e destek veren 400 derneğin kurulduğunu iddia eden Zübeyde Zümrüt, şunları söyledi:

"Elbette Türkiye’deki hükümetin, AKP hükümetini hepimiz görüyor ve biliyoruz ki, bu çetelere nasıl lojistik vermesi ve lojistik desteğinin vermesi, din üzerinden Diyarbakır’da 400’e yakın dernek kurararak bu çeteleri ayakta tutmaktadır. Bunun altyapısını da AKP’nin kurduğunu belirtmek istiyorum. AKP zihniyeti eşittir IŞİD, IŞİD eşittir AKP’dir. Biz burda AKP’ye hükümete çağrı yapıyoruz diyoruz ki; ya bu zulme karşı halkla birlikte direneceksin, ya elini çekeceksin, yada açıklayacıksın diyeceksin ki, ’IŞİD çetelerinin ortağıyım ve kendisiyle birlikte bu vahşeti uyguluyorum.’ Burdan birkez daha AKP’ye oy verenler ve şuanda AKP içerisinde seçilen bölge Kürt milletvekillerine, halkın huzurunda çağrı yapmak istiyoruz; geç değildir, gelin halkın yanında yeralın. Hep birlikte Kobani’yi savunmaya, Kobani’yi korumaya, ezilen halkların yanında yeralmaya çağırıyoruz. Düne kadar AKP’ye oy verdiniz ama bu günün AKP hükemetinin, bu halklar üzerinde ne zülüm uyguladığının şahidi ve tanığıyız. Gelin gün, bu gündür, yarın geç kalmadan, vicdan azabı çekmeden, sizleri halkaların arasına, halkların direnişine davet ediyoruz."

’KOBANİ DÜŞERSE KİMSE ÇÖZÜM SÜRECİNİ KONUŞMASIN’

Konuşmasının son bölümünde çözüm süreci üzerinden hükümete mesaj veren Zübeyde Zümrüt, şunları söyledi:

"Son 2 yıldır bir süreç sözkonusudur. Eğer Kobani devrimi düşerse, kimse çıkıp televizyonlarda, kamuyonda, halkın karşısında bu süreçten sözedemesin. Sormak istiyoruz burdan diyoruz ki; AKP ve devlet heyeti, bu süreci yürütürken, bu süreçten ne almaşıtır ve ne anlamak istiyor? Bugün Kobani’yi anlamayan bir zihniyet, yarın Kobani düşerse, bu zihniyet bu süreçten sözedemez. Diyoruz ki, Kobani düşmeyecektir. Çünkü Kobani bu halkın 40 yıllık bedelinin sonucudur. Kobani’nin düşmemesi için, Kobani halkının yanında yeralmak için bedeli ne olursa olsun, başta DBP il başkanı, milletvekillerimiz sınıra gideceğiz. Kobani’yi koruyacağız ve diyeceğiz ki, Kobani’nin direnişi bizim direnişimizdir, biz bu direnişin içerisinde yeralacağız."

ANLI: TORUNLARIMIZ 100 YIL SONRA KOBANİ DİRENİŞİNİ SİZİ KONUŞACAK

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Anlı da Kürtçe yaptığı konuşmada, "Biz diyoruz ki bugün tarihtir. Halkımızın tarihi yazılıyor. 50 yıl sonra, 100 yıl sonra çocuklarımız, torunlarımız bugünü konuşacak, sizi konuşacak, Amed direnişini, Afrin ve Cezire kantonlarını konuşacak" ifadelerini kullandı.

BİRTANE: IŞİD ÇETELERİ SON GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Son olarak HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürtler’in Doğu, Güney, Kuzey ve Batı’da yüzyıllardan beri mücadele verdiğini söyleyerek, "Bugün Kobani mücadele veriyor, biz de Amed’den bu mücadeleye destek veriyor ve selamlıyoruz. Kobani, Rojava; zulme karşı cevap veriyor, ses veriyor. Bu siyaset her zaman olacaktır. Kürtler’in verdiği mücadele bu siyaseti bitirecektir, asimilasyon, yoketme siyasetini kökten bitirecektir" dedi.

ABD’Lİ DOKTOR, KÜRT MÜCADELESİNİ ARAŞTIRIYOR

Uzun sarı ve örülmüş saçları, elinde PKK flaması ile zaman zaman yürüyüşlerin arasında bulunan bir kişi dikkat çekti. Yürüyüş sonunda bu kişinin ABD’nin Floride kentinde bulunan Nova Southeasten Universitesi’nden Dr. Thareav Redarow olduğu öğrenildi. Redarow, Kürtlerin verdiği mücadeleyi araştırdığını ve bunun için Diyarbakır’a geldiğini söyledi.

Yapılan konuşmalardan sonra yürüyüşe katılan milletvekili, belediye başkanları, STK temsilcileri ve işadamları ile birlikte bekleyen otobüslere binerek, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki Suriye sınır bölgesine gitmek üzere yola çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!