GeriSeyahat Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi, bağcılık ve şarapçılık deyince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden. Bağbozumu döneminde Şarköy ve çevresine düzenlenen özel turlarla ilçe daha da hareketlendi. Okurumuz Yakup Önal, yöreye yaptığı seyahatte bağları, şarap müzelerini, butik şarap mağazalarını gezdi, izlenimlerini yazdı.

Yüzyıllardır bağcılığın ve şarapçılığın en önemli merkezlerinden biri Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi. Bizans döneminde Şarköy ve çevresindeki yerleşimlerde üretilen şaraplar, amforalara yüklenerek İstanbul’a, oradan Avrupa’ya, daha sonraları da Amerika’ya gönderilirmiş. Fırtına olduğu zamanlarda şarap dolu amforaların yüklü olduğu gemiler, Uçmakdere-Marmara Adası arasında batmış. Günümüzde denizin dibinde yüzlercesi bulunan bu amforalar, dalgıçlar tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın


Bugün Türkiye’nin en çok şaraplık üzüm üreten bölgesi Şarköy ve en çok şarap fabrikasının bulunduğu yer de Mürefte. Eylül ayının gelmesiyle birlikte önce Şarköy’de beyaz üzümler kesilir, ardından ‘şensu’, ‘gamay’ üzüm cinslerine sıra gelir. Bu yıl üzüm üreticileri bağbozumu sezonuna, kendi ifadeleriyle ‘kampanya’ dönemine moralsiz girdi. Temmuz ayında mevsim normallerinin dışında yağan yağmurlar, ne yazık ki üzümde ‘mildiyö’ denen bitki hastalığına neden oldu. Bu hastalık nedeniyle üretimde yüzde 70’e varan düşüşler meydana geldi. Bağcılar ve butik şarap üreticileri bağbozumu turları ile gelecek turistlerde moral arıyor.

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın


Ünlü şarap markalarının düzenlediği bağbozumu turlarıyla Şarköy, Mürefte ve Hoşköy’de hareketlilik yaşanıyor. Mürefte’de Kutman Şarapçılık tarafından kurulan, Türkiye’nin ilk şarap müzesini gezebilirsiniz. Diğer bir şarap müzesi de Aker Şarapçılık’ın kurduğu, bölgenin yerel tarihini de gözler önüne seren müze.

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın


ÜZÜMLERİN TADI MUHTEŞEM

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın


Şarköy’e geldiğinizde Şarlan’ların Fıçı Atölyesi sizi karşılıyor. Ahmet ve Mediha Şarlan çifti, kendi imalatları olan fıçıları kapılarının önünde sergiliyorlar. Sipariş üzerine çalışan Şarlan Ailesi, Şarköy dışında da butik şarap üreticilerine, kendi şarabını yapanlara fıçı üretiyor. Şarköy merkezde şarap fabrikaları bulunuyor. Şarköy’den 17 km uzaktaki Mürefte Mahallesi’nde 30’a yakın şarap üreticisi var.

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın


Mürefte’ye girişte, bağlardan üzüm taşıyan traktörleri, ‘pırpır’ olarak bilinen kasalı bağ motorlarını görürsünüz. Yollara dökülen üzüm suları, güneşin de etkisiyle şıra kokar. Mürefte’nin şarap kültürü Rumlardan geliyor. Hoşköy’deki tarihi fenere, Mürefte’nin üstündeki Çınarlı, Mursallı, Tepeköy gibi mahallelerde bulunan bağlara doğru yol aldığınızda, Marmara Adası sanki bir adım mesafedeymiş gibi harika bir manzara sunar.

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın


Güzelköy ise Osmanlı’dan kalma Taş Camii, köprü ve çeşmeleri ile sürprizler sunar. Gaziköy’ün geçmişteki adı hemen arkasındaki sıra dağların adı olan Ganos’tur. Uçmakdere’nin eşekle çıkılan tepelerdeki bağlarından toplanan üzümlerden de mutlaka tadın. Bağcılığın, şarapçılığın yüzyıllardır yaşadığı Şarköy ve çevresinde daha çok anlatacak şey var. Ekim ayı ortalarına kadar sürecek ritüeli kaçırmayın.

Şarköy’ün bağbozumunu kaçırmayın

Nasıl gidilir: İstanbul Esenler Otagarı’ndan ve Üsküdar Otogarı’ndan her gün Şarköy’e karşılıklı gidiş yapan iki seyahat firması var.
Kendi aracınızla gelirseniz, Kınalı sapağından Tekirdağ yoluna giriyorsunuz. Karıştıran sapağından Şarköy’e varıyorsunuz.
Nerede kalınır: Sohbet Motel (Tel: 0 282 518 11 40), Sedef Pansiyon (Tel: 0 282 518 14 15)
Ne alınır: Şarap, sirke, üzüm, zeytinyağı, sabun, üzüm çekirdeği.

False