Sanki ‘uzak durmaya’ devam

IŞİD jest mi yaptı, göz mü yumdu, öyle ise bunu neden yaptı?

Haberin Devamı

Bu sorular hep sorulacak ama önemli olan IŞİD elindeki 49 rehinenin burnunun kanamadan kurtarılması.
Açıklamaların tamamında MİT ön planda. MOSSAD ve CIA türü bir operasyonla, silaha başvurmadan MİT rehineleri kurtarıyor. Önemli bir başarı. Tam 49 kişi kurtarılırken, IŞİD ne yapıyor? Çatışma da çıkmadığına göre, rehinelerin kurtarılma düğümü siyasi olarak bu soruda. Bu ilk soru.
Resmi açıklamalarda “Fidye ödenmedi, pazarlık yapılmadı” deniyor. O açıklamalar bir yana, IŞİD şimdi Türkiye’den, kendisine dönük uluslararası askeri harekâta katılmaması yönündeki tavrının devamını bekler mi? Bu ikinci soru.
Bu olayın IŞİD cephesi.

‘DURUM DEĞİŞTİ’

Rehinelerin kurtarılmasına diğer ülkeler nasıl bakıyor? Dün o ülkelerin bazı büyükelçilerine ulaşıyorum. Hepsi Türkiye’yi kutluyor, rehinelerin kurtarılmalarından hepsi memnun, sıcak insani yaklaşımlar. Politik olarak ise ortak görüş şu:
“IŞİD Birleşmiş Milletler zirvesinde ele alınacak. Türkiye bugüne kadar IŞİD’e karşı askeri harekâta rehineler gerekçesiyle uzak durdu. Bu haklı bir gerekçeydi, ancak şimdi durum değişti, zirveye katılacak liderler Türkiye’ye ‘Haydi bakalım, şimdi sen de katıl’ diyecekler”.
Türkiye katılır mı, uzak durmaya devam eder mi? Bu da üçüncü soru. Ve asıl hayati soru bu.

SINIR KOMŞUSU

Benim tahminim “katılmayacağı” yönünde. Ankara’dan aldığım ilk sinyaller bunu gösteriyor. Askeri harekâta yine uzak duracak gibi.
Nedeni var. Rehine krizi sona eriyor ama, IŞİD bizim sınır komşumuz. Başımız her an belaya girebilir. “Temkinli olmakta yarar var” görüşü ağır basıyor.
Bir yanda “Katıl” diye bastıracak koalisyon ülkeleri, öte yanda rehinelerin kurtarılmasına göz yuman IŞİD, Ankara bu ikilemde tavır belirleyecek.

Haberin Devamı


Yunuslar siyasettem

HAVUZDA zıplayan yunusları gören çocuklar sevinçten uçuyor, ancak yunuslar orada işkence çekiyor. “Yunuslara Özgürlük Platformu” yunus parklarına karşı. İzmir Ticaret Odası’nın yunus parkı projesini bu platform iki yıl önce ciddi uğraş sonucu durdurmayı başarıyor.
Şimdi benzer bir uğraşı İstanbul’da veriyor. Başkan Kadir Topbaş üç yıl önce “Yunuslar parklarda işkence çekiyor” diyor, bu tavrı ona “hayvansever başkan ödülü” getiriyor. Yunuslara Özgürlük Platformu’na göre, aynı Topbaş şimdi yunus parkı açmak için Ruslarla anlaşıyor.
Anılan platform yeni yunus parklarının önlenmesi, var olanların kapatılması için Meclis’e başvuruyor. Yunuslar siyasette. Bir sivil toplum girişimi, alkışlamak gerek.

Haberin Devamı


Bugün Türkiye’yi arıyorum

KURAKLIK ve sel yan yana, dünyanın dört bir yanından felaket haberleri, kısaca iklim değişikliği. Hayatımızı etkiliyor, tarım alarm veriyor. Üstelik, gelecek parlak görünmüyor. İklim değişikliğinin etkileri daha da artacak gibi. Siyasal çekişmenin zamanı değil. Dünya liderleri, tarihte ilk kez Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin özel çağrısı üzerine iklim değişikliği ile ilgili harekete geçmek için salı günü New York’ta bir araya geliyor. Dünyanın dört bir yanında Amerika’dan Hindistan’a, Filipinler’den İngiltere’ye milyonlarca insan bugün iklim adaleti için sokağa çıkıyor. İstanbul’da da bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği ‘Alternatif İklim Zirvesi’ ve iklim adaleti yürüyüşü var.
Bütün bu hazırlık içinde Türkiye’yi arıyorum, iklim değişikliğine karşı hangi hazırlık yapılıyor, orta ve uzun vadeli plan ne, bilen var mı?

Yazarın Tüm Yazıları