2 günde 60 bin Suriyeli

Güncelleme Tarihi:

2 günde 60 bin Suriyeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2014 01:30

Suriye’den 3.5 yılda 1.5 milyona yakın göç alan Türkiye, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’deki Kürt köylerine saldırması sonucu yeni bir göçmen akınıyla karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a göre önceki günden bu yana 60 binden fazla Suriyeli Kürt sınırı aşıp Türkiye’ye sığındı. Türkiye, Avrupa Birliği’nin bir yılda aldığı Suriyeli sığınmacıdan daha fazlasını birkaç günde kabul etmiş oldu.

IRAK-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’nin Kobani kentini ele geçirmek için altı günden beri saldırılarını sürdürmesi üzerine çevre köylerden ve şehirden on binlerce insan Suruç ilçesi sınırında üç ayrı noktadan tel örgüleri aşarak Türkiye’ye giriş yapıyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün sabah Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yaptığı açıklamada önceki günden bu yana 45 bin Suriyeli Kürt’ün Türkiye’ye geçtiğini açıkladı. Kurtulmuş, 100 bini geçecek bir göçmen dalgası için hazırlandıklarını belirterek, Suriyelilerin sınırın hemen ötesinde barındırılması yönünde karar alındığını, ancak IŞİD’in 6-7 km yakına gelmesi üzerine Suriye’nin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinden gelen göçmenlere sınır kapısını açmak mecburiyetinde kaldıklarını aktardı.

Haberin Devamı

8 noktadan giriş yapılıyor

IŞİD’in Suriyelilerin can güvenliğini tehlikeye atacağı için önceki gün 13.00 civarında kapının açıldığını aktaran Kurtulmuş, “Şu an itibariyle bu bölgeden 30 kilometrelik alanda, Akçakale ile Kobani’nin karşısındaki Mürşit Pınar bölgesi arasındaki 30 kilometrede, 8 ayrı giriş noktasında şu an itibariyle 45 bin Kürt kardeşimiz Türk topraklarına girmiştir. Bunların tamamı kontrollü bir şekilde içeriye alınarak bu kardeşlerimizin bir kısmının kendi akrabalarının yanında ikametleri, bir kısmının bölge okulları ve devlet tesislerinde ikametleri, bir kısmıyla ilgili de çadırlarda barınmaları sağlanmıştır” dedi. Öğleden sonra Şanlıurfa’dan açıklama yapan Kurtulmuş, “Bugün itibariyle sınırı geçen Kobanili kardeşlerimizin sayısı 60 bini aşmıştır. Limitimiz yok, bu gönül zenginliğiyle ilgilidir ve bu milletin gönlü zengindir. Yarım ekmeğimiz de olsa paylaşırız” dedi. Bölgede akın ise sürüyor.

2 günde 60 bin Suriyeli

Haberin Devamı

Kimsem yok çaresizim

Sınırdan geçenlere gönüllü vatandaşlar su dağıtıyor. Önceki gün gelenlerin bir kısmı Suruç’ta evlerde konuk edilirken, büyük bir kısmı ise geceyi parklarda, boş dükkanlarda, okullarda geçirdiler. Kobani’ye bağlı Gırik köyünde oturan 78 yaşındaki Hasan Asman, yakınlarıyla birlikte yola çıktıklarını ancak sınırı aştıktan sonra birbirlerini kaybettiklerini ifade ederek, “Nereye gideceğimi, ne yapacağımı bilmiyorum” dedi. Korpınar köyünde oturan 3 çocuk annesi 52 yaşındaki Naile Şeho adlı kadın ise IŞİD’in yakın bir köyü ele geçirdiğini ve korkudan evlerini terk ettiklerini anlatarak, “Eşim evimize zarar gelmesin diye köyde kaldı. 3 çocuğumu alarak sınırı aştım. Ne yapacağımı bilmiyorum” diye konuştu. Kucağında 4 aylık bebeği ve dört çocuğuyla sınırı aşan Rebuh İso adlı kadın, IŞİD’in köylerine yaklaştığı için 10 km yürüdükten sonra Hürşitpınar yakınlarındaki tel örgülerden sınırı geçtiğini ağlayarak anlattı. İso, “Kimsem yok. Çaresizim, nerede kalacağım belli değil” dedi.

Haberin Devamı

Kobani neden hedef

IŞİD, Suriyeli Kürtlerin örgütü Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) denetimindeki Kobani kentini stratejik konumundan ötürü ele geçirmek istiyor. Kobani, IŞİD’in elindeki Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ile Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Ebyad arasındaki kara bağlantısını kesiyor. Bunun dışında kent düşerse Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısı da IŞİD’in eline geçmiş olacak. Buradaki Ayn el Arap (Kobani) sınır kapısı iç savaşın başından bu yana PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin denetiminde. Öte yandan Kobani’nin batısında Afrin, doğusunda Cizire Kürt kantonları bulunuyor. Bölge düştüğü takdirde bu iki yerleşim arasındaki bağlantı da kopacak.

Haberin Devamı

Kente ne kadar yakınlar?
Kobani’deki PYD’nin silahlı kolu YPG güçlerinin komutanı Esmat el Şeyh, dün İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada ağır silahlarla desteklenen IŞİD militanlarının kente 15 kilometre yaklaştığını açıkladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi başkanı Rami Abdülrahman da Kobani çevresindeki yaklaşık 30 köyü IŞİD’in ele geçirdiğini, 30 köyün ise ağır ateş altında olduğunu söyledi. Gözlemevi’ne göre çatışmalarda dün biri Çin vatandaşı 18 IŞİD militanı öldürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!