Hacimli beyin için at bir kart

Güncelleme Tarihi:

Hacimli beyin için at bir kart
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 01:49

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin önündeki sorunlardan biri artan yaşlı nüfus ve bunama hastalıkları.

Haberin Devamı

Öngörülere göre, 2023’te 65 yaş üstü nüfus oranımız yüzde 10’un üzerine çıkacak. Bunama hastalıkları da hızla artacak. Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, “Maalesef ülkemiz hızla artmakta olan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarının ve Alzheimer hastalarının bakımının sağlanmasına hazır değil” dedi. Türkiye’de yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Bu yıl Dünya Alzheimer Kongresi’nde sunulan yeni bulgulardan birisi de bulmaca çözen, kart ve dama oynayan orta yaşlıların beyinlerinin hacimli olması.

Bunama geriliyor

ALZMEİMER Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, “Verilere göre 30 yıl önceki yaşlılara kıyasla şimdiki yaşlılarda bunama görülme sıklığında yüzde 44’e varan azalma var” dedi. Araştırmacılar bu düşüşü daha fazla zihinsel işlev gerektiren iş kollarının artması, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi damarsal risk faktörlerinin daha yaygın olarak kontrol altına alınması, sigara tüketiminin azalmasına bağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!